Také si možná říkáte: „Americká hypotéka – co to je? Nějaká hypotéka pro Američany? Nebo hypotéka, která se dává v Americe?“ Ani jedno. Americká hypotéka je hypotéka, ale oproti té běžné není účelově vázána. Což je pro řadu lidí výhodnější.

Americká hypotéka – co to je?

Běžná hypotéka je účelová. To znamená, že banka potřebuje znát přesný cíl, kam poputují půjčené peníze. Zpravidla jde o koupi nemovitosti, pozemku a tak podobně. Oproti tomu americká hypotéka je takzvaně neúčelová hypotéka.

To znamená, že ji můžete využít na cokoliv chcete a banku to vůbec nebude zajímat. Nebudete muset dokládat žádné účty, faktury, zkrátka nic. Půjčené peníze vám přistanou na bankovním účtu a pak už si s nimi můžete dělat cokoliv – třeba za ně jet na dovolenou.

Podmínky americké hypotéky

Možná vám připadá, že americká hypotéka je půjčka, která se musí vyplatit každému. Tak proč si ji každý nebere a místo toho lidé využívají klasickou hypotéku? Důvodem je, že má americká hypotéka podmínky odlišné od té klasické. Ne každému ji banka schválí a ne každému se vyplatí. Proč?

  • Nevýhodou americké hypotéky je, že u ní ručíte svou nemovitostí, přičemž banka vám půjčí nanejvýš 70 % hodnoty nemovitosti.
  • Některé banky mají i limit, kolik vám nejvíc půjčí.
  • Úrok bývá vyšší než u běžné hypotéky (ale nižší než u běžné půjčky).
  • Splácet můžete nanejvýš 20 let.
  • Často ji nelze využít na podnikatelské účely.
  • Prodáte-li nemovitost před splacením, obvykle budete bance platit sankce.

 

Přemýšlíte, jestli by se i vám vyplatila americká hypotéka spíš než běžná hypotéka? Nebo spíš sáhnete po spotřebitelské půjčce? Podívejte se na srovnání hypoték na Ušetřeno.cz a rázem budete mít jasněji.

logo MessengerPoslat Messengerem