Máte velkou úrodu a chcete ji celou využít opravdu na maximum? Máme pro vás několik rad, jak vše správně sklidit, zpracovat a uskladnit či zakonzervovat. Část úrody vám tak může vydržet i mnoho měsíců.

Ovoce neprodleně roztřiďte dle jakosti

Prakticky již během sklizně byste měli třídit plody dle jakosti. Ty na pohled bezvadné vytřiďte od těch, které mohou být potenciálně napadané plísněmi nebo škůdci, ale ještě je podrobíte detailnějšímu zkoumání. Třetí jakost – plody viditelně poškozené – pak oddělte na třetí hromádku. Tuto skupinu bez výčitek zkompostujte, živiny poslouží vašim rostlinám k bohaté úrodě v dalším roce.

Druhou jakost zpracujte do pokrmů

Ovoce druhé jakosti musíte hlouběji analyzovat. Některé plody bude nutné rozkrojit a prozkoumat je také zevnitř. Část této úrody možná ještě přijde na kompost, většinu plodů ale využijete. Pamatujte ale na to, že tyto plody budou mít tendenci rychleji podléhat zkáze i při správném skladování. Proto je dobré je ihned zpracovat do pokrmů – mnohdy je nutné z nich odříznout kazové části, což následně trvanlivost plodu sníží na minimum.

Připravit si můžete například bublaninu, štrúdl, plněné knedlíky, nejrůznější druhy koláčů, jogurty a další. Zejména početnější rodiny pravděpodobně nebudou mít problém ani větší množství ovoce takto zpracovat, ty méně početné se mohou o svou úrodu podělit například s přáteli nebo sousedy.

Máte starý sklep po babičce?

Součástí většiny starších venkovských chalup jsou sklepy určené právě pro uskladnění úrody. V plastových přepravkách zde můžete skladovat například jablka. Pamatujte na to, že musí jít o plody první jakosti, přepravka přitom musí umožnit přístup vzduchu. Zvýšená vlhkost ve sklepě nevadí – je spíše žádoucí, jinak by zde ale mělo být temno a stálá teplota nižší než ta pokojová. Plody zde mohou vydržet mnoho týdnů, či dokonce měsíců. Postupně je můžete odebírat a zpracovávat.

Plody určené ke konzumaci během několika dnů pak můžete nechat jen tak na kuchyňské lince nebo třeba v ledničce. Několik dnů takto plody bez problémů přečkají. Můžete je postupně ujídat ke svačině.

Jak na dlouhodobé skladování?

Chcete-li plody spolehlivě uchovat po mnoho měsíců, či dokonce let, budete muset přistoupit k ještě spolehlivějším metodám konzervace. Vyrobit si můžete domácí sušené ovoce, již zmíněná jablka jsou pro takové zpracování ideální. Pro opravdu velkou úrodu vám doporučujeme si pořídit sušičku potravin.

Další plody – jahody, maliny, meruňky nebo rybíz – se skvěle hodí pro přípravu domácích džemů a marmelád. Alternativou mohou být domácí kompoty, skvěle se pro ně hodí třešně, jablka a hrušky i další plody. Zavařeniny vám bezpečně vydrží uskladněné i po mnoho let.

logo MessengerPoslat Messengerem