Kolik mě bude střecha stát? Kdo mi střechu zhotoví? Tyto dotazy si klade většina investorů při rekonstrukci nebo stavbě střechy. Na poslední dva dotazy najdou investoři odpovědi většinou lokálním poptáním nejbližších pokrývačů, tesařů nebo klempířů. Kdo jim ale poradí, který střešní materiál je pro jejich střechu opravdu ten NEJ? Odpověď na tuto otázku bude hledat v druhém ročníku anketa Střecha roku 2015.

Tesaři, klempíři a pokrývači odpovídají

Cílem ankety Střecha roku je ocenit kvalitní střešní materiály dostupné na českém trhu. Investoři tak zjistí, které materiály jsou odolné a s dlouhou životností. Při vybírání střešních materiálů tak mohou volit na základě dlouholetých zkušeností a doporučení odborníků na střechy.

Anketa Střecha roku 2015V anketě Střecha roku budou odpovídat tesaři, klempíři a pokrývači, tedy řemeslníci, kteří každý den pracují se střešními materiály a dovedou ohodnotit jejich kvalitu. Odpovědi střechařů budou strukturovány do několika kategorií dle materiálů, jež jsou pro zhotovení kvalitní střechy nezbytné:

  • střešní krytiny

  • podstřešní fólie

  • tepelné izolace

  • okapy

  • střešní okna

Kategorie střešních krytin bude dále členěna na pálené a betonové tašky, plechové krytiny, šindele, asfaltové pásy pro plochou střechu a hydroizoační fólie pro plochou střechu. Vyhlášeni budou rovněž nejlepší regionální prodejci střešních krytin.

Výrobci a prodejci, kteří získají na základě hlasování střechařů ocenění, ho mohou, po splnění účasti v anketě Střecha roku, používat jako důkaz kvality svých výrobků. Je to jediné nezávislé ocenění kvality střešních výrobků, vzešlé na základě hlasování stovek tesařů, klempířů a pokrývačů, a slouží pro investory jako nezávislý názor skupiny odborníků o střešních výrobcích.

Jaké střešní materiály doporučují projektanti nebo investoři?

V anketě Střecha roku neodpovídají pouze řemeslníci, ale také projektanti, architekti, stavbyvedoucí, prodejci střešních materiálů, investoři, či uživatelé. Hlasy těchto odpovídajících se do samotného vyhlášení nepočítají. Poslouží výrobcům a prodejcům střech jako podklady pro zlepšení nabízených služeb a výrobků. Hlasující v každé kategorii odpovídají na dotazy: "Jaké značky znáte?", "Jaké značky nabízíte?", "Jaká značka je podle Vás nejlepší?" Vybírají přitom ze všech značek, které jsou na českém trhu dostupné. Nemusí tak nic složitě vyplňovat a nemohou zapomenout uvést všechny značky, které skutečně znají nebo používají. U výběru nejlepší značky je možné uvést pouze jednu značku.

Výsledky budou známy na veletrhu v Brně

Hlasování o nejlepší střešní materiály bude probíhat od 1.1.2015 do 31.3.2015 ve webovém rozhraní výzkumné agentury Mediaresearch, která zpracuje a dodá výsledky celého výzkumu. Nejbližší významná celorepubliková stavební akce po skončení hlasování bude Mezinárodní stavební veletrh v Brně. Zde budou vyhlášeny i výsledky celé akce a široká odborná i laická veřejnost se dozví, jaké značky střešních materiálů jsou nejlepší. V každé kategorii budou vyhlášeny 3 nejlepší firmy dle obdržených hlasů od střechařů.

V rámci brněnského veletrhu proběhne i Konference o střechách, navrhování skladeb steřch a jejich realizace, chyby při realizacích střech. Tato konference bude určena projektantům a stavbyvedoucím, ale také střechařům-řemeslníkům. Na Konferenci vystoupí odborníci i technici ze strany praticipujících výrobců.

Nejlepší značky střešních materiálů roku 2014:

Střešní krytiny celkově - Bramac
Betonové tašky - Bramac
Pálené tašky - Tondach
Šindele - Iko
Plechové krytiny - Lindab
Asfaltové pásy - Vedag
Hydroizolační fólie - Fatra
Střešní okna - Velux
Tepelné izolace - Rockwool
Podstřešní fólie - Dörken
Okapy - Rheinzink
Komíny - Schiedel
Česká střecha roku – Bramac

Výsledky ankety Střecha roku 2014 zveřejnily např. MF Dnes, časopisy Stavitel, Dům a zahrada, Dřevostavby, Můj dům a časopis Střechy Fasády Izolace.

Jaké střešní materiály jsou na střechách preferovány?

Široká odborná i laická veřejnost bude odpovídat i na dotazy v preferencích typů střešních krytin a druhů zateplení střech. Dozvíme se, jaké typy střešních krytin jsou preferovány: zda pálené tašky, betonové tašky, plechy, vláknocementové krytiny, šindele nebo plastové krytiny. Jaké typy krytin pro plochou střechu jsou preferovány a jaké formy zateplení šikmých střech preferují odborníci či laici: zda podkrokevní a mezikrokevní nebo nadkrokevní. Další novinkou pro rok 2015 bude vyhlášení nové prestižní ceny mezi střešními krytinami namísto vyhlášení kategorie komínů.

Díky upraveným podmínkám pro prodejce střešních materiálů předpokládáme výrazné navýšení počtu hlasujících střechařů. Očekáváme, že záštita ze strany ČKAIT přinese výrazný nárůst hlasujících projektantů, architektů a stavbyvedoucích.

Do ankety je možné se stále přihlásit, a to až do konce roku 2014 za zvýhodněné ceny. Více na www.StrechaRoku.cz.

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem