Mladá rodina se rozhodla pro stavbu rodinného domu. Po pozemcích se začali dívat od února a v červnu našli ten vysněný. Předpokládaná cena 1 000 000 Kč, skutečné náklady na pozemek 1 150 000 Kč, pozemek je zasíťován elektřinou, vodou, plynem a kanalizací. Pozemek má velikost 729m2, což je akorát pro typ domu, co si vybrali.

Pozemek

Založní zdiva - zděníKe stavbě vlastního rodinného domu nás dovedla situace, když jsme se začali porozhlížet po větším bydlení-bytě a zjistili jsme, že pěkné velké slunné byty s teráskou v centru vyjdou daleko více než baráček postavený svépomocí a hlavně, jak si to uděláme, takový to máme a nemusíme se obávat rychlerostoucích developerských projektů.

Rozhodnutí bylo tedy jasné - postavíme, ale kde? Úplnou náhodou jsme narazili na pozemek 8 km od centra v malé vesničce, kterou známe. Z místa jsme byli nadšení a cena na dnešní poměry přívětivá.

V listopadu 2012 jsme uskutečnili koupi a začli pracovat na projektu. Na doporučení jsme si vybrali pana projektanta. 

Domeček jsme si našli euroline 772 a s panem projektantem dolaďovali k finálnímu vzhledu. Jelikož stavíme nad 150m musíme mít stavební povolení, a abychom mohli co nejdříve začít z jara, nechali jsme vyřízení na projektantovi.

ProjektProjekt

S přítelem jsme se shodli, že chceme nízký dům bez patra a bez podkroví. V listopadu 2012  jsme začali hledat podle obrázků na internetu a zaujal nás bungalov 772.

Navštívili jsme našeho projektanta a představili jsme mu, jak by se nám líbil dům zvenku. Vnitřní dispozice jsme dotvářeli postupně a museli jsme přidat kotelnu, se kterou se většinou nepočítá.

Vzhledem k tomu, že nemáme přístup ke dřevu a na pozemku není přiveden plyn, hledali jsme jinou alternativu a rozhodli se pro kotel s dávčovačem na peletky.

Cca 2 měsíce jsme se věnovali projektu. Měřili, výmýšleli a nakonec se pan projektant dal do práce.

7. dubna jsme obdrželi vypracovaný projekt a čekáme na stavební povolení, které by mělo být hotovo za měsíc, ovšem za předpokladu, že vše půjde bez problémů.

Vyběhání povolení  jsme nechali na projektantovi, jelikož chceme co nejdříve kopnout. Zatím nás čeká přemístění kadiboudy a stavební buňky. Teď už jen dovyřizujeme hypotéku a chtěli bychom v půlce května začít.

StěhováníStěhování

Abychom měli kam uschovat nářadí, sehnali jsme stavební boudu a nechali si ji cca 25 km dovést.

A ještě jedna velmi podstatná věc - kadibouda. To byl náš první společný počin. Kadiboudu jsme dali dohromady z toho, co jsme našli na chalupě ve stodole. Použili jsme do ní keramickou mísu, ať se máme jako v bavlnce.

Zalévání deskyZalévání desky

Zalití předcházelo dosypání neskutečného množství zeminy a dostatečný zhutnění, vyvedení odpadu, zasypání štěrku, položení kari sítí, zašalování desky.

Měli jsme opět mix a pumpu a padlo do desky 38m3. Beton jsme dorovnali vibrační plošinou, to bylo raz dva hotové. Desku jsme týden kropili vodou, aby pěkně vytvrdla.

Pokládání ipyPokládání ipy

Jedno balení vyšlo na 880 Kč Bitalbit S. Práce s penetrací by byla ok, až na ten smrad. Přiotrávili jsme se tím snad všichni a budem si ho všichni dlouho pamatovat.

Položili jsme ji pouze u nosných stěn, abychom ji následně nezničili a na stěny v ponížené garáži. Příčky musí chvilku počkat!

Jelikož se nacházíme ve středním pásmu naměřeného radonu, museli jsme koupit ipu proti radonu.

Založní zdiva - zděníZdění

Zdít se rozhodli z cihel 30 Porotherm na pěnu a potom zateplit 15 cm polystyrenem.

Na založení zdiva přišli dva technici ze stavebnin. První termín propršel, ale druhý už klapnul. Měli jsme strach, jestli se za jeden den stihne založit celý barák. V 16:00 technici odjížděli ze stavby, takže ok.

Samotné zdění šlo jedna báseň - cca tři víkendy. Jediný zádrhel byl v nandání překladů o jeden šár níž a že těch překladů bylo. No co, tak jsme si procvičili svaly. Kdyby šlo všechno jako zdění, bylo by to super!

Celý seriál stavby domu svépomocí najdete na www.stavbadomusvepomoci.cz.

logo MessengerPoslat Messengerem