Každé desáté dítě v Česku má ve škole hlad. Tuto hrozivou skutečnost se už druhým rokem snaží změnit projekt Obědy pro děti, který uvedla do života Ivana Tykač, ředitelka obecně prospěšné společnosti WOMEN FOR WOMEN, kterou založila se svým manželem Pavlem Tykačem. Projekt Obědy pro děti uhradil za poslední dva roky školní obědy téměř třem tisícovkám školáků z celé České republiky.

Projekt Obědy pro děti už nakrmil tisíce školákůOčekáváme, že v letošním roce podpoříme minimálně tři tisíce dětíJen první tři týdny po zahájení školního roku, už byly schváleny žádosti pro více jak 460 dětí, u dalších 1500 dětí se aktuálně žádosti posuzují. Denně nám chodí desítky nových žádostí,“ říká Ivana Tykač. Přitom loni touto dobou Obědy pro děti evidovaly dohromady pouhých 200 žádostí. 

Projekt Obědy pro děti odstartoval v polovině září 2013, a to po odvysílání reportáže v pořadu České televize 168 hodin o hladovějících dětech. Po jejím zhlédnutí se Ivana Tykač rozhodla podpořit maminky, které si nemohou dovolit hradit svým dětem školní obědy. Z jejího úvodního vkladu 100 tisíc korun a pomoci několika rodinám vyrostl během dvou let rozsáhlý projekt. Jenom loni se díky němu podařilo zaplatit školní obědy téměř 2100 dětem ze 458 škol v celé České republice za více jak 5 mil. Kč. V aktuálním školním roce byly za první tři týdny uhrazeny obědy za 1,9 mil. Kč.

Projekt získal záštitu ministryně školství

Projekt se těší stále větší popularitě nejen mezi těmi, kdo jej aktivně využívá. Tak jak o Obědech pro děti roste povědomí, přibývají i přispívající, a to z řad firem i individuálních dárců. Ivaně Tykač se podařilo téma hladovějících školáků pořádně rozpohybovat. Projekt získal v srpnu letošního roku osobní záštitu ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové. „školní obědy je z mnoha důvodů nedílnou součástí školní docházky“, shoduje se ministryně školství s Ivanou Tykač. „Věříme, že příslib osobní spolupráce a podpory ministerstva školství může znamenat významný pokrok v informovanosti o problému hladovění dětí během školního roku“, uvádí Tykač. Již od loňského října má projekt také podporu ministryně práce a sociálních věcí paní Michaely Marksové a záštitu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Projekt Obědy pro děti už nakrmil tisíce školákůProjekt Obědy pro děti je zaměřený na pomoc dětem z chudých rodin, jejichž rodiče si nemohou dovolit zaplatit potomkům stravu ve školní jídelně. Potřebné děti vytipovávají samotné základní školy, které po dohodě s rodiči žádají o úhradu obědů. Ta je vyplacena škole nebo školní jídelně, nikoliv jednotlivým rodinám. „Školní obědy mnohdy bývají pro děti ze sociálně slabých rodin jediným teplým jídlem za den. Pravidelné návštěvy školní jídelny jsou navíc pro děti velmi cenné z hlediska začleňování do třídního kolektivu. Také se časem ukázalo, že se dětem zapojeným do projektu zlepšuje školní docházka a mnohdy i školní prospěch,“ upozorňuje na přidanou hodnotu projektu Ivana Tykač.

Kontakt

www.obedyprodeti.cz | www.facebook.com/obedyprodeti | info@obedyprodeti.cz

Tel.: 222 269 840

logo MessengerPoslat Messengerem