Je kupka sena uměním? A rozestlaná postel? Stane se z nich umění, umístíme-li je do galerie? Co je vlastně umění? Stuckismus, jedno z nejrychleji rostoucích uměleckých hnutí současnosti, zastává v této otázce jasný postoj.

Stuckismus se snaží svým způsobem rehabilitovat klasické výtvarné techniky, jako jsou malířství a sochařství. Zastává postupy, které jsou dnes často označovány za zastaralé – odtud také původ názvu. Stuck znamená v angličtině zaseklý, uvízlý,“ vysvětluje kurátorka výstavy Barbora Maštrlová.

Stuckismus

Stuckismus se zrodil na přelomu tisíciletí v opozici vůči konceptuální tvorbě. Stuckisté tvrdí, že umění, které musí být vystaveno v galerii, aby se stalo uměním, ve výsledku uměním není. Za 16 let své existence má tento směr přívržence po celém světě.

Stuckisté odmítají považovat za umění předměty, které se stávají uměním až poté, co se ocitají v galeriích a naopak chtějí etablovat zpět klasickou malbu či sochařství. Během 16 let se k hnutí hlásí více než 230 skupin ve více než 50 zemích světa včetně České republiky. Významné zástupce má i mezi malíři v České republice (Jaroslav Valečka, Jiří Hauschka a další).

Charles Thomson

Charles Thomson je současný britský umělec - malíř, básník, fotograf, kurátor a jeden z otců zakladatelů Stuckismu. Toto hnutí založil spolu s londýnským malířem Billym Childishem v roce 1999. Název vznikl z anglického slova stuck (uvíznutí, zaseknutí), kterým konceptualistka Tracey Emin označila jejich malby.

Obraz - Blue Woman Red King and Floating Objects -Výstava Crazy Over You In Prague

Zjistit jak vypadá umění v duchu stuckismu bude moci pražská kulturní veřejnost na právě začínající výstavě Crazy Over You In Prague, která představí díla jednoho ze zakladatelů Stuckismu, malíře Charlese Thomsona. Výstavu v nové Art & Event Gallery Černá Labuť otevře ve čtvrtek 24. září ve 13 hodin komentovanou prohlídkou osobně Charles Thomson. Thomsonova první samostatná výstava v České republice nabídne do 15. listopadu na bezmála tři desítky malých i velkých pláten.

zdroj: www.cernalabut.cz, text: Tomáš Horáček

logo MessengerPoslat Messengerem