Cítíte se inspirováni k proměně své kuchyně? Je srdcem domova a místem rodinných setkání, proto je důležité, aby vypadala krásně a splňovala všechny vaše potřeby. Existují nekonečné možnosti, od výběru působivých materiálů, jako je přírodní kámen nebo dřevěná dýha, až po vytvoření chytrých úložných řešení a zajištění efektivní ergonomie - to může být někdy až zahlcující. Tento příspěvek přináší 8 tipů, jak postupovat při navrhování funkčního, atraktivního a příjemného kuchyňského prostoru.

1. Současné trendy

Trendům návrhů kuchyní roku 2023 dominují zajímavé textury a skloubení různých barev a elementů - kovy, dřevo, mramor, beton a kamenné povrchy. Inspirujte se moderními návrhy a investujte například do elegantního a odolného granitového dřezu, který dodá vaší kuchyni punc luxusu.

Pokud máte odvahu na něco odvážnějšího, můžete zvolit syté a tmavé barvy tolik populární v moderních kuchyňských návrzích a rozhodnout se pro kuchyň černou nebo třeba stylově tmavě zelenou.

Zdroj: Gorenje Niobe

2. Moderní technologie

Technologie používané v kuchyni se neustále vyvíjí a inovují. Mezi významné novinky patří například digestoře spojené s moderními varnými deskami, které se samy vysunou, postarají se o odvod kouře z vaření a pak se zase plynule schovají pod povrch kuchyňské linky.

Současným hitem je i vaření v páře, pro které již nepotřebujeme ani samostatný hrnec, ale stačí si pořídit troubu s funkcí vaření v páře.

3. Osvětlení kuchyně

Při budování vysněné kuchyně určitě nezapomeňte naplánovat vhodné osvětlení. Pokud hledáte moderní a úspornou variantu, LED osvětlení je tím pravým řešením, které je navíc nesmírně variabilní. V kuchyni se hodí centrální světlo, bodová světla nad strategická místa, přidejte osvětlení linky a třešničkou na dortu jsou LED pásky do všech zásuvek. Velice luxusně vypadají i samostatně osvětlené poličky.

LED osvětlení se hodí do všech typů kuchyní, ať už se rozhodnete pro moderní design nebo rustikální styl. Stačí jen vybrat správné typy svítidel a umístění, aby vaše kuchyně byla plně osvětlená a usnadnila vám přípravu oblíbených pokrmů.

4. Světlé kuchyně

Bílé a světlé kuchyně jsou stále tou největší klasikou, se kterou nemůžete nic pokazit. Světlé barvy prostor opticky zvětšují a proto, pokud se potýkáte s nedostatkem místa, určitě zvažte, zda by kuchyně v bílé barvě nebyla nejpříjemnější variantou. Jednoduchý styl a minimum rušivých elementů pomůže vytvořit dojem čistého jednolitého celku, který vás opticky uklidní.

Zdroj: Gorenje Elektra

5. Propojení kuchyně s obývacím pokojem

Pokud plánujete například přestavbu bytu v panelovém domě, pravděpodobně zvažujete i změnu dispozic pokojů a zdí. Propojit obývací pokoj s kuchyní je vynikající způsob, jak získat opticky mnohem více prostoru a vzdušnosti a zároveň rodinný život nebo pohoštění přátel propojit v otevřeném konceptu.

6. Kuchyně s ostrůvkem

Pokud máte velký dům, můžete si hrát s preferencemi rozložení kuchyně například do tvaru U nebo si pořídit kuchyňský ostrůvek, u kterého budete okouzlovat návštěvy kulinářským uměním a rozmlouvat s dětmi u snídaně.

Jednoduchý tvar L v menším bytě může působit také velmi příjemně, například proniká-li dovnitř množství přirozeného světla oknem, zároveň si linkou L můžete vytvořit alespoň poloostrůvek, pokud není tolik prostoru na samostatný.

Zdroj: Gorenje Cora

7. Zvolte styl, který odráží váš vkus

Vaše kuchyně je místem, kde můžete vyjádřit svůj styl a vkus. Pokud milujete rustikální atmosféru a pohodlí, styl provence by pro vás mohl být tou správnou volbou.

Pro milovníka minimalismu pak může být nejlepší skandinávský styl, který zdůrazňuje jednoduchost a jasné linie.

Pokud upřednostňujete čisté a futuristické linie, určitě by vám mohl sedět moderní styl, který je charakteristický pro svou jednoduchost a zároveň vysokou funkčnost.

V opačném případě můžete zařadit retro prvky a kuchyni si zařídit útulnou a originální.

8. Přidejte dekorace, rostliny a umělecká díla

Kromě praktičnosti může být kuchyně i prostorem pro vyjádření své kreativity a vkusu. Není nic jednoduššího, než ji ozvláštnit drobnými dekoracemi, jako například rostliny a umělecká díla. Rostlinky dodají kuchyni přírodní nádech, navíc se může jednat o bylinky k přímé spotřebě - a umělecká díla zase dávají prostor pro individuální projev a inspiraci.

logo MessengerPoslat Messengerem