Pohodlí a bezpečí patří k základním hodnotám, které nám domov poskytuje. Pro koupelnu to platí dvojnásob. Máme pro vás několik rad a tipů, jak toho dosáhnout. Nemusíte mnoho investovat, důležitější je správně vybírat.

Bezpečnou koupelnu oceníte, nejen pokud máte malé děti či starší méně pohyblivé rodiče, ale i tehdy, když vás oslabí choroba, zvrtnete si kotník či dorazíte domů pozdě a poněkud společensky unaveni.

Mít se čeho chytit

Koupelnu vybavte pomůckami, které usnadní pohyb, zejména vstávání. Jde o pevná záchytná madla a držadla, umístěná na stěně vedle vany, toalety, umyvadla, bidetu a ve sprchovém koutě. Pomohou nejen starším lidem, ale i dětem. Velmi praktické je sedátko do sprchy (pokud jej nepoužijete, dá se sklopit), vyrábějí se i sedátka do vany a stoličky usnadňující výstup z vany.
 Bezbariérová vana Twinline 2, délka 180 cm, má proti­skluznou úpravu dna a skleněné dveře. Prodává Keramika Soukup, cena cca 150 000 Kč.

Začněte plánováním 

Na bezpečnost je třeba myslet již při návrhu koupelny, ať už v novostavbě či při rekonstrukci domu. Základem je dostatek volné plochy, zejména před vanou a WC. Sanitární předměty rozmístěte tak, aby pohyb v koupelně probíhal jednoduše, v přímých a co nejkratších liniích. Vyvarujte se úzkých průchodů (pokud možno zachovávejte průchodnou šířku alespoň 80 cm, před vanou raději 100–110 cm), ostrých úhlů a hran. Rohy obkladů se doporučuje – navzdory současným módním trendům – opatřit zaoblenými rohovými profily. 

Deset rad pro bezpečnou koupelnu 

Radí: Jiří Soukup ml., výkonný ředitel společnosti Keramika Soukup

Jiří Soukup ml.1) Dobré plánování a dostatek prostoru jsou základ. Nedostatek místa už jen těžko doženete.
2) Snadný přístup zajistí vchod bez prahu, případně koupelna v přízemí. Pamatujte na detaily. I sebemenší schod už může být problém.
3) Sprchový kout je ideální bez vaničky, s odtokovým žlábkem zabudovaným rovnou do ­dlažby.
4) Dlažbu vybírejte nejlépe s protiskluzovým povrchem.
5) Zařizovací předměty a nábytek rozmístěte tak, aby si nepřekážely a měli jste k nim dobrý přístup.
6) Po prostoru celé koupelny rozmístěte madla, držáky, sedátka a další záchytné ­pomůcky.
7) Zaměřte se na vany a sprchové kouty, které umožňují pohodlný přístup. Volte speciální protiskluzové úpravy dna.
8) Myslete na děti a pořiďte si baterie s pojistkou proti opaření.
9) Co nejméně ostrých hran znamená nižší riziko poranění. Nezapomeňte na dobré ­osvětlení.
10) Nepodceňujte úklid. Vše by mělo mít své místo a nic by se nemělo povalovat tam, kde by to znemožňovalo pohyb. Také běžný úklid by měl být co nejsnadnější. Důležité je dobré odvětrávání.

Nesnažte se do malé koupelny „napasovat“ za každou cenu co největší vanu či umyvadlo, ale vybírejte zařizovací předměty a vybavení určené speciálně do malých koupelen.

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

 Bezbariérová vana Twinline 2, délka 180 cm, má proti­skluznou úpravu dna a skleněné dveře. Prodává Keramika Soukup, cena cca 150 000 Kč.Základem je stabilita 

Důležitý je výběr takového povrchu podlahy, který zabrání pádu. V koupelně se sprchovým koutem se uplatní bezbariérová sprchová vanička či jednolitá podlaha přecházející plynule do sprchového koutu a odvodněná zapuštěným odtokovým žlábkem. Používejte účinné sprchové zástěny, nebudete pak vystupovat na „rizikovou“ mokrou plochu. Na trhu najdete i speciální bezbariérové vany.

Baterie, které zabrání opaření 

Nechtěnému spuštění horké vody lze u pákových baterií předejít omezovačem teploty či speciální pojistkou. Nejvyspělejšími výrobky jsou termostatické baterie, které zároveň šetří vodu i energii, či bezdotykové baterie.

Vanové, sprchové a umyvadlové termostatické baterie Grohe jsou opatřeny speciální pojistkou proti opaření. Baterie řady Grohe Red je vybavena pojistkou proti nechtěnému spuštění vařicí vody, www.grohe.com

3× bezpečná sprcha

Výrobci vyvinuli řadu protiskluzových úprav sprchových vaniček. Vybrali jsme pro vás:

Novinkou je téměř neviditelná úprava Secure Plus (vanička Superplan Plus, barva city antracit), www.kaldewei.cz

Zatímco na tanečním parketu či zimním stadionu je dobrý skluz základem úspěchu, v domácnosti, zejména v koupelně, kuchyni, zádveří a jinde, kde se setkáváme s mokrou podlahou, je třeba se těchto radovánek vyvarovat. Pozor na dnes moderní, ale poněkud rizikové hladké lesklé povrchy. Leštěný kámen na podlaze je znamením noblesy či luxusu, ale někdy předchází tvrdý pád. Stabilitu dodají dlažby s protiskluzovou úpravou. Výrobci nabízejí i vany a sprchové vaničky s protiskluzovou úpravou dna, speciální protiskluzové pásky, případně lze zakoupit vyjímatelné protiskluzové podložky na dno vany a sprchy.

Skluz nechte krasobruslařům 

Keramické dlažby s protiskluzovou glazurou, určené pro chůzi bosou nohou, se označují symboly A, B, C (nejvyšší protiskluznost). Do bytu postačí třída A či B. Protiskluzné dlažby pro chůzi v obuvi se rozdělují do 4 tříd s označením R9 (zvýšená protiskluznost) až R13 (pro nejnáročnější provozy). České stavební normy nekladou u bytových koupelen speciální požadavky na protiskluznost dlažby, takže záleží především na majiteli bytu. Neglazované slinuté dlaždice jsou vysoce odolné a zároveň dostatečně bezpečné. Standardní hladký povrch vykazuje hodnoty R9 a R10. Protiskluznost je vyšší u malých formátů a mozaik (obsahují více spár) a u výrobků s plastickým reliéfním povrchem, např. rýhováním, strukturou dřeva apod. Větší riziko hrozí na hladké lesklé glazuře. Protiskluzová úprava se pojí se zvýšeným usazováním nečistot a vodního kamene, a proto tyto povrchy vyžadují pečlivou údržbu.

Moderní kolekce obkladů a dlažeb RAKO (např. Trend, Stones, Cemento) nabízejí bohatou škálu kompatibilních výrobků, které splní nároky jak estetické, tak bezpečnostní, www.rako.cz.

Pozor na horkou vodu

Zejména pokud máte malé děti, vybírejte baterie opatřené omezovačem průtoku horké vody. Ten se zvýší až po stisknutí pojistky, nikoliv nechtěným dotykem, jak se stává např. u běžné pákové baterie. Osvědčeným řešením jsou umyvadlové, vanové a sprchové termostatické baterie na principu automatického míchání teplé a studené vody podle předem přednastavené teploty. Tyto baterie navíc snižují spotřebu vody i energie. Nejvyspělejšími výrobky pak jsou bezdotykové baterie, které spouštějí vodu pomocí optoelektronického čidla integrovaného v těle baterie (senzory snímají pohyb rukou pod výtokem).

text: Jitka Pálková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem