Někteří lidé chtějí mít domácnost zařízenou podle posledních trendů, jiní dávají raději přednost nadčasovému řešení, jehož estetické hodnoty budou ceněné i za několik let. Styl, který neomrzí, dodá kuchyni jednoduchý bílý nábytek.

Výklad pojmu klasické kuchyně se za poslední roky částečně změnil.Výklad pojmu klasické kuchyně se za poslední roky částečně změnil. Dříve se takto označovaly spíše sestavy se zdobnými prvky převzatými z různých historických období. Tyto kuchyně se nyní řadí do rustikálního stylu, který se vyznačuje prvky lidové selské architektury nebo také měšťanského stylu minulého a předminulého století. Novodobou klasiku dnes reprezentují jednoduše tvarované kusy nábytku s moderními typy úchytek nebo i v bezúchytovém provedení.

Bílá je dobrá

Vzhled současných klasických kuchyní ovlivnil minimalistický styl, který se začal v bytové architektuře uplatňovat koncem minulého století. Zatímco toto pojetí nepřipouští žádné zdobné prvky a orientuje se na materiály, které podtrhují čistotu stylu a záměrný chlad řešení, v klasicky pojaté kuchyni je prostor i na emoce, které jednoduchým tvarům a jednobarevnému řešení dodají doplňky nebo spotřebiče. Pokud hledáte kuchyňský nábytek, jehož vzhled vás ani po letech neomrzí, vsaďte na bílé provedení. Bílý nábytek má řadu výhod. Tato barva se jako jediná dobře kombinuje se všemi ostatními, takže poskytuje nespočetné možnosti barevných variací.

K bílé kuchyňské sestavě je možné použít jakoukoli pracovní desku, podlahovou krytinu i malbu stěn. Bílý nábytek opticky zvětšuje a prosvětluje prostor, takže je jeho použití ideální i v malých nebo tmavých místnostech. Se správně zvolenými doplňky je možné i z jednoduché a levné sestavy vytvořit model, který působí nadstandardně. O nadčasovosti a oblíbenosti bílé barvy v interiéru vypovídá i to, že ať už byly v minulosti jakékoli trendy, žádný bílou zcela nezavrhoval.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Cena se odvíjí od použitého materiálu

Sestava z modelové řady GL v provedení bílá premium/vysoký lesk, bezmadlový systém, sokl nerez, pracovní deska matné sklo, cena (podle vybavení) od 198 000 Kč, DESIGN-BLOCK.Klasickou kuchyň v bílém provedení je možné pořídit za málo i za hodně peněz. Cena se odvíjí od použitého materiálu, kvality zpracování a v neposlední řadě i od značky. Někteří výrobci jsou schopni nabídnout stejnou sestavu zhotovenou ze všech běžně používaných materiálů tak, že výsledek vypadá na první pohled stejně. Rozdíl je však v kvalitě, životnosti a pochopitelně také v ceně, která může být u nejdražší varianty (lakovaný masiv) v porovnání s nejlevnější až dvojnásobná.

Lak, lamino, fólie

Nejlevnější nábytek je vyrobený z lamina, což je dřevotříska, jejíž plochy jsou z obou stran potažené melaminovou pryskyřicí a dekoračním papírem a vše je zalisováno. Tato vrstva chrání desku proti vlhkosti a působení některých chemických prostředků. LTD desky se vyrábějí v různých tloušťkách, kvalitu zajistí 16 až 18milimetrová tloušťka. Odolnější variantu představují takzvané MDF desky, které jsou slisované z vysušených dřevitých vláken.

Kuchyňská sestava Gala (SCHÜLLER) v provedení vysoce lesklý lak bílý/briliant, horní prosklené skříňky s retro prvky, spodní halogenové osvětlení, krátké nerez úchytky, pracovní deska v imitaci masivního dřeva, cena od 195 000 Kč, KUCHYNĚ SCHÜLLER – NEXT TRADE STORE.Dřevovláknitá deska má velmi kompaktní strukturu a díky tomu se dobře tvarově opracovává. Umožňuje například frézování různých profilů nebo zkosení hran. MDF desky se povrchově upravují buď fóliováním, kdy se na desku za tepla nalisuje PVC fólie, nebo lakováním. Na MDF deskách je možné docílit strukturu dřevěného povrchu, který i po nalakování bílým lakem věrně imituje dražší masiv. Nákladnější variantou je lakovaná dřevěná překližka, nejdražší je lakovaný masiv.

U lakovaných povrchů se není třeba obávat poškození. Kvalitní matné nebo lesklé laky se nanášejí v několika (až sedmi) vrstvách a po dokonalém vytvrzení jsou odolné i vůči mechanickému poškození. U matového provedení je možné ponechat desce jemný reliéf materiálu, lesklý lak naopak strukturu masivu potlačuje.

Sestava z modelové řady My Planet (VARENNA), provedení lamino s dekorem dřeva v bílém provedení, lakované úchyty, pracovní deska bílý corian, vnitřní vybavení masiv/ buk, cena (bez pracovní desky) 267 400 Kč, EDI.CON.Chcete změnu?

Velkou výhodou klasického bílého nábytku je, že umožňuje snadné stylové proměny. Komu se například líbí starší venkovská architektura, ale nechce si pořídit masivní rustikální sestavu, docílí žádaného efektu použitím zdobnějších úchytek nebo spotřebičů v retro stylu. Zrovna tak je možné podtrhnout jednoduchost nábytku bezúchytovým otvíráním a s několika nerezovými či skleněnými prvky vytvořit moderní minimalisticky řešený interiér.

text: Libuše Lhotská, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem