Centrální vysavače jsou již běžnou součástí mnoha domácností a mohlo by se zdát, že o nich bylo napsáno vše, neboť převratné objevy či změny ve vysávání nepřicházejí každý den. Ovšem objevují se alespoň různá vylepšení či takzvané vychytávky.

Základním principem centrálního vysávání je umístění výkonné jednotky do jednoho místa mimo obytný prostor, po bytě je pak rozvedeno potrubí se zásuvkami na připojení hadic. Ideálním místem pro uložení agregátu vysavače je sklep, komora, vestavěná skříň, WC, ale třeba i kuchyně. Měl by být vždy umístěn na dobře přístupném místě a současně co nejníže, aby byl sací výkon co nejvyšší.

Hadice ve zdi je nový doplněk centrálních vysavačů, který činí úklid ještě pohodlnější, než tomu bylo doposud. Stačí přímo ze zásuvky vytáhnout jen tolik hadice, kolik právě potřebujete, a začít vysávat. Po skončení se sama „vtáhne“ podtlakem v potrubí zpět na své místo.Největší předností je fakt, že vysátý vzduch není vyfukován do obytného prostoru. Pracovní částí centrálního vysavače je sací jednotka, v níž se prach sbírá, a čistý vzduch je odváděn mimo dům. Pro instalace ve skříni, na toaletě nebo v komoře a všude tam, kde není možné zajistit odvod vzduchu stavebně mimo dům, jsou určeny modely s vnitřním výfukem vzduchu. Důležitý je způsob čištění.

Dnes se využívá cyklonová rotace vzduchu v kanystru – tento systém je uplatňován například u agregátů firmy Husky. Nečistoty jsou pomocí odstředivé síly unášeny od pevného středového filtru na obvod sběrné nádoby, roztoči a mikroskopické částečky prachu se zachycují na filtru. (Pro zlepšení filtrace je možné tento filtr vyprat v automatické pračce.) Firma Beam Electrolux nabízí centrální vysavače se zcela bezúdržbovým, vertikálně pohyblivým filtrem z tkaniny Goretex, kdy jsou po každém vypnutí přístroje jemné prachové částice vyklepnuty do sběrné nádoby.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz.

Hadice venku, nebo ve zdi?

Elegantní, skladný a vždy po ruce, to je Vroom, konstruovaný přímo pro instalaci do skříňky, ale i na stěnu či strop.Od agregátu je po domě či bytě rozvedeno potrubí, obvykle uložené v podlahách a zdivu, při dodatečné instalaci může i jít po stěnách. Na povrch stěny je vyvedeno speciálními zásuvkami, systém není omezen jejich počtem ani umístěním, to závisí na investorovi. Pro optimální funkčnost a jednoduchost úklidu je doporučený maximální „pracovní“ prostor jedné zásuvky 65 m2 podlahové plochy. 

Obecně také platí, že zásuvky se umisťují přibližně ve stejné výšce jako elektrozásuvky, tedy cca 20 až 40 cm nad povrchem podlahy. Ke každé zásuvce lze připnout samostatnou hadici, při úklidu tedy není nutné přenášet celý přístroj. Hadice jsou lehké a pružné a bývají obvykle ukončeny teleskopickou tyčí s výměnnými hubicemi, kromě běžných je možné v příslušenství dokoupit i hadice s regulací výkonu nebo s vypínačem na rukojeti. K tomuto způsobu přenášení hadic a připojování k jednotlivým zásuvkám existuje v současné době i alternativa – takzvaná hadice ve zdi.

V tomto případě není třeba ji připojovat, je uložena přímo v potrubním rozvodu ve stěně či v podlaze, stačí ji vytáhnout v potřebné délce. Po skončení vysávání se hadice sama pod tlakem vtáhne zpět. Než se ale rozhodneme pro tento systém, je nutné zvážit i určitá omezení. Vyžaduje především velké prostorové nároky pro instalaci – příčky musí mít větší tloušťku, v podlaze pak může potrubní rozvod vadit při instalaci podlahového topení. Zanedbatelná není ani složitější údržba hadice. To vše je třeba zvážit a před nákupem se poradit s prodejcem. Je také nutné počítat s cenou, která je asi 4× až 5× vyšší než u běžných centrálních vysavačů. 

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Centrální vysavač: ještě snazší úklidChytré pomůcky

K centrálním vysavačům existuje také množství doplňků, které úklid dále zjednodušují. Například Vroom Central je ideální pro rychlý úklid malých prostor a suchých nečistot. Je přímo konstruován pro instalaci do skříňky nebo i na strop či stěnu. Zapíná a vypíná se automaticky, stačí pouze vytáhnout potřebnou délku hadice. Ta se po skončení úklidu sama navine zpátky do boxu Vroomu.

Podobným pomocníkem je Wally Flex – pružná hadice s hubicí, připojená na potrubní rozvod centrálního vysavače, je upevněná v držáku na zdi, a tak vždy po ruce. Pro uklízení hrubších, jemných či vlhkých nečistot je vhodný separátor, který zamezuje jejich vstupu do potrubního rozvodu a eliminuje tak nebezpečí jeho ucpání nebo poškození. Separátor lze propojit s kteroukoli vysavačovou zásuvkou a umožní vysávat i vodu, vychladlý popel z krbu či kamen nebo nečistoty v dílně, např. piliny, hobliny a podobně.

text: Dana D. Daňková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem