Nemáte–li na hygienu k dispozici velkou místnost, kterou si můžete dovolit pojmout velkoryse, nevěšte hlavu. Malá koupelna vyžaduje při zařizování jiný přístup, neznamená omezení vašeho pohodlí a možností při každodenní hygieně. Poradíme vám, jak na to.

Umyvadlo Praktik W maximálně využívá prostor v malé koupelně, pod odkládací plochu se krásně vejde pračka standardních rozměrů. Můžete si vybrat pravé nebo levé provedení, rozměry 1 160 x 650 mm, cena 7 140 Kč. Vyrábí RAVAK (www.ravak.cz).Na počátku je třeba přemýšlet o tom, kolik osob bude koupelnu používat, zda si přejete používat vanu, nebo jen sprchový kout, kolik úložného prostoru potřebujete, zda bude koupelna spojena s WC. Tyto požadavky pak poměřte s velikostí prostoru, který máte k dispozici. Uspořádání se odvíjí od rozměrů zařizovacích předmětů a od velikosti volné plochy, kterou k určitým činnostem v koupelně potřebujeme.

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Asymetrická akrylátová vana Tigo umožňuje díky anatomickému tvaru pohodlné koupání i v miniaturní koupelně. Rozměry 160 × 80/70 cm, cena od 6 405 Kč, dodává Jika.Standardní umyvadla na trhu mají šířku 60 nebo 50 cm, hloubku 40–50 cm. Vany bývají široké 70 a 80 cm, délka se pohybuje od 150 cm výše. Na trhu však najdeme řadu výrobků, které designéři navrhli tak, že při minimálních rozměrech nepocítíte během každodenní hygieny žádné velké omezení, ale ušetříte cenné centimetry čtvereční. Nejmenší umyvadla jsou široká 40 cm a hluboká sotva 35 cm, místo ušetří rohová umyvadla, rohové sprchové kouty se zaobleným rohem (na čtvrtkruhovém půdoryse), malé rohové vany.

Optická kouzla

Kolekce sanitární keramiky Montanaro od italského výrobce Glacera je určena pro malé koupelny a je inspirována tvary horských štítů. K dostání exkluzivně v síti SIKO koupelny, ceny od 1 490 Kč.Kromě reálných rozměrů hraje roli také „optická“ velikost místnosti. V koupelně působící stísněným dojmem bude hygiena o poznání méně příjemná než v takové, kde se budete cítit volně a radostně. Malá koupelna by proto měla mít dostatečně intenzivní denní nebo alespoň umělé osvětlení, na stěny, podlahu i zařizovací předměty zvolte světlé barvy. Syté barvy na větších plochách mohou působit stísněně. Pomohou také zrcadlové efekty a otevřené police, které napohled zvětšují prostor. Opravdové zázraky dokáže rafinovaně kladená dlažba a obklad. Do malé koupelny se příliš nehodí zvýrazněný spárořez, spíše se doporučuje hladká keramika s minimálními spárami. Horizontálně orientované obdélníkové obkládačky prostor opticky rozšíří, vertikální skladba naopak prostor zúží a zvýší strop. Obdobného efektu dosáhneme použitím barevně kontrastní horizontální listely, dojem rozšíření umocní i dlouhá nástěnná police pod zrcadlem.

Nábytkový program Happy Bath je určen speciálně do malých koupelen. Závěsné umyvadlové skříňky jsou široké 40 a 50 cm a koupíte je od 3 025 Kč. Vyrábí společnost Le Bon.Výrobci nabízejí speciální kombinace atypických van a umyvadel, určené do miniaturního prostoru. Ušetřit místo v koupelně vám pomohou skříňky pod umyvadlem, skříňky za zrcadlem, niky ve stěnách, případně atypicky řešené úložné prostory. Koupelna vybavená umyvadlem a běžnou vanou (nebo rohovým sprchovým koutem) se při chytrém řešení vejde do místnosti o ploše 150 × 150 cm.

Minimální dostatečný prostor

Ergonomické výzkumy ověřily minimální půdorysnou plochu, kterou v koupelně potřebujete, abyste pohodlně a bezpečně vystoupili z vany, pohodlně se osušili po sprchování či se upravili před umyvadlem.

text: Jitka Pálková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem