Rekonstrukce koupelny se často neobejde bez stavby nových příček a jejich povrchové úpravy. Tří odborníků v oboru jsme se zeptali, jaké materiály jsou k tomuto účelu vhodné a jaké jsou dnes trendy v obkládání koupelen.

Martin Mydloch, technický specialista, Centrum technické podpory Rigips

Rekonstrukce koupelny se casto neobejde bez stavby nových prícek ajejich povrchové úpravy.Jedním z chytrých a vyzkoušených způsobů rekonstrukcí interiéru je použití sádrokartonových systémů. Neomezují fantazii projektanta ani investora, splní všechny požadavky na moderní bydlení a navíc zajistí kvalitní zvukovou izolaci v interiéru. Se sádrokartonovými systémy se dá každý prostor změnit a vylepšit rychle, kvalitně a levně. Toto chytré řešení vyhoví řadě požadavků.

Zájemci ocení především rychlost výstavby, nízkou hmotnost konstrukcí a minimální tloušťku stěn. Výhodou sádrokartonu je také jeho pevnost, odolnost a snadná montáž. Nové elektrorozvody se vedou uvnitř stěn.  Sádrokartonová konstrukční deska RigiStabil je jedinečný stavební materiál pro všestranné použití. Speciálním výrobním postupem vznikla vysoce odolná konstrukční deska, vhodná i do míst se zvýšenou vzdušnou vlhkostí – například do koupelen a kuchyní.

Je určená pro všechny konstrukce v bytě a spolehlivě unese při konzolovém zatížení až 80 kg, a to i bez speciální podkonstrukce. Těžké předměty, jako jsou například horní skříňky kuchyňské linky, se musí jen připevnit pomocí vhodných upevňovacích prostředků. Není nutné stavět výztužné podkonstrukce. Obklady standardních rozměrů lze lepit již při jednoduchém opláštění se zachováním standardní rozteče profilů. Deska RigiStabil má malou hmotnost, stejné rozměry i způsob zpracování jako běžná sádrokartonová deska a lze ji tedy snadno kombinovat.

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Miroslav Trnka, produkt manažer na obklady a dlažby, divize WEBER, Saint-Gobain Construction Products CZ

Rekonstrukce koupelny se často neobejde bez stavby nových příček a jejich povrchové úpravy.Každá koupelna je pýchou domu, zejména pro ženy. Proto je nutné řádně vybrat jak povrchový materiál (obkladačské prvky), tak instalační předměty – umyvadla, vany, baterie. Je důležité správně provést spodní vrstvy konstrukce, na které se tento materiál instaluje. Máme dva základní systémy, na které můžeme obklady lepit – klasická zděná příčka s jádrovou omítkou, nebo lepení obkladů na konstrukce suché výstavby (sádrovláknité, sádrokartonové, dřevoštěpkové, dřevotřískové desky apod.).

Oba způsoby vyžadují základní vrstvu hydroizolace. Provádí se buď za pomocí cementových hydroizolačních stěrek, nebo akrylátových hydroizolačních stěrek. Vždy musí být dodržen technologický postup jejich aplikací, včetně bandážovacích pásků v koutech kolem výstupů různých instalačních prvků  – trubky pro baterie, nebo elektroinstalačních krabic. Bez provedení hydroizolační vrstvy hrozí nebezpečí vzlínající vlhkosti prostupující keramickým obkladem. Ta naruší spodní konstrukci stěn, případně prostoupí přes celou konstrukci a na opačné straně stěny se začnou vytvářet vlhké skvrny a plísně. Velmi důležitý je výběr lepicích tmelů.

Rekonstrukce koupelny se často neobejde bez stavby nových příček a jejich povrchové úpravy.A to podle druhu použitého střepu, jeho hmotnosti, rozměrů a materiálu, ze kterého je střep vyroben (keramika, přírodní či umělý kámen, skleněná mozaika nebo zrcadlo). K lepení můžeme použít jak cementové lepicí tmely, tak disperzní lepicí tmely, a u zrcadel speciálně k tomu určené silikonové tmely. U cementových lepicích tmelů je nutné zvolit správnou třídu lepicího tmelu a jeho kvalitu. Například přírodní kámen si žádá trasový lepicí tmel, který neprobarvuje přírodní materiály. V neposlední řadě je nutný výběr spárovacího tmelu. Na trhu jsou cementové spárovací hmoty různé kvality, v široké paletě barev.

Pro skleněné mozaiky, kde se spáry velice špatně čistí, doporučujeme použít spárovací hmoty na bázi epoxidu. Ty nám zaručí dokonalou omyvatelnost a ochranu před agresivními čisticími prostředky. Jako doplněk na vyplnění koutových spár a spár mezi instalačními materiály použijeme k tomu předepsané silikonové tmely v kartuších. 

Marek Vráblík, vedoucí designér, Lasselsberger

Skladba obkladu na sádrokartonové desce.Přírodu kopírují všichni, inspiraci v ní hledají začínající i slavní návrháři, stejně tak výrobci keramických obkladů. Současným výrazným trendem pro koupelnové obklady jsou imitace přírodních materiálů – především dřeva a kamene. Keramické obklady vydrží ale oproti originálu mnohem víc. Nevadí jim vlhké prostředí koupelen, neohrozí je střídání teplot, mechanické opotřebení, výhodou je nižší cena. Jsou natolik přesvědčivé, že až poklepání na povrch vás ujistí o záměně.

Digitální tisk umožňuje přenést na hladký, dokonce reliéfní povrch keramiky jakýkoliv dekor ve vysokém rozlišení. Daří se vytvořit autentické přírodní nahodilosti, nedokonalosti, patinu, řez kamenem či běžné úpravy povrchů dřevěných podlah – kupříkladu bělení. Další novinkou je širší použití dekoru, a to s pomocí tradičních prvků (listely, mozaiky), kombinací formátů či efektním střídáním hladkých a reliéfních povrchů. Veškeré dekorace vyniknou v kombinaci s vlnou neutrální šedi a zemitých tónů, která v současnosti převládá. Když se rozhodnete obložit celou stěnu až po strop, trefíte se do trendů a navíc vám do interiéru přibude neobvyklý výtvarný solitér. Inspiraci pro keramickou „tapetu“ najdete kupříkladu v nových kolekcích Rako – série Stones, Cemento, Deco a dalších.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem