Ptáme se na vaši kuchyň, a pokud jste odpověděli ne, máte možná problém. Kuchyň jako nejdůležitější místo v domě je totiž nejlepším indikátorem pohybu v celé domácnosti. Pokud je váš domov pořád stejný, vypadá to, že se nepřizpůsobuje vašim potřebám.

Bourání příček

Kuchyňský koncept Swing (WARENDORF) s bezúchytkovými skříňkami bez soklů a neviditelně zavěšenými na zdech, které jakoby levitovaly mezi kuchyní a obývacím pokojem, WARENDORF.Kuchyní a obývacím pokojem to vlastně původně začalo. Spojily se, aby se mohly začít vzájemně ovlivňovat, a tahle aliance přinesla do našich domovů světlo, nevídaný prostor a řadu neobvyklých nápadů. Trend, který by se dal nazvat otevíráním prostoru nebo stíráním hranic mezi obytnou a kuchyňskou částí, pokračuje a dostává nové souvislosti. Německý výrobce kuchyní značka Warendorf vytvořila například novou řadu a nazvala ji Living room format kitchens. Jde o koncept kombinující kuchyňský, plně vybavený ostrůvek s úložnými skříňkami, které vypadají a slouží stejně dobře v kuchyňské i obytné části.

Vzniká tak propojený prostor s kuchyní ve středu domácnosti. Designér Philippe Starck navrhl pro tento koncept řadu Library, jejíž uvedení na trh doprovázel slogan Potrava pro tělo i duši. Důvodem jsou police na knihy, které rámují kuchyňskou linku. Starck vytvořil kuchyň s atmosférou knihovny a vzájemnou symbiózu mezi kuchyní a obývacím pokojem tak posunul na další, dosud netušenou úroveň. Mísení kuchyňského a obytného prostoru pokračuje i u dalších výrobců včetně značek Alno, Brigitte, Häcker Küchen, Nobilia nebo Pronorm. S tím také korespondovaly instalace, jejichž součástí byly i police, příborníky, stoly a křesla, všechny perfektně sladěné s designem kuchyní. 

Nevíte si rady s KUCHYNÍ? Zeptejte se v PORADNĚ ZDE.

Nenápadné spotřebiče

Důležitým aspektem otevřených kuchyní je požadavek, aby spotřebiče, které do nich instalujeme, byly nenápadné. Výrobci rozhodně nezaostávají a vytvářejí pomocníky, kteří pracují neslyšně a jsou téměř neviditelní. Požadavek na tichý provoz je momentálně stejně důležitý jako energetická úspornost. Rekord v soutěži o nejtišší myčku drží model Beko DFN 71048 s 37 dB při provozu ekologického programu.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Vyšší uživatelský komfort

Na českém trhu je zatím k dispozici nižší verze DFN 71045 (BEKO), hlučn.ost 40 dB, cena od 8 989 Kč, KUP TO TUK nejžádanějším vlastnostem kuchyňských spotřebičů patří vysoká účinnost spojená s úsporným provozem. Samozřejmostí je snadné, intuitivní ovládání, které nevyžaduje studium manuálů. Všechna tato kritéria splňuje vývoj, který v poslední době prodělaly varné desky. Sklokeramické byly nahrazené úspornějšími indukčními. Novinkou jsou flexi plotýnky, které nemají označená konkrétní stanoviště pro jednotlivé hrnce, využitelné jsou celé a mají funkci rozpoznání nádoby. 

Chytřejší než vy

Blízká budoucnost přinese možnost propojení jednotlivých domácích spotřebičů s uživatelem pomocí mobilních sítí. Siemens na veletrhu předvedl aplikaci pro smartphone, která je schopná informovat vás pomocí kamery vestavěné v chladničce o stavu zásob. Takže například víte, kolik vajec tu zbylo a máte- -li cestou z práce nějaká dokoupit. Jiné aplikace jdou ještě dál – na základě seznamu potravin uskladněných v chladničce vám nabízejí recepty na jídla, která můžete ze zásob připravit. Novinkou je multimediální displej nainstalovaný v mrazničce, který vás upozorní na expirující potraviny. 

Monochromatická nebo barevná?

Kuchyň Library (WARENDORF), design Philippe Starck, linka lemovaná knihovnou s plně vybaveným pracovním ostrůvkem, WARENDORF.Monochromatické, funkční, minimalistické a účelné pojetí reprezentovala značka Miele, která předvedla elegantní, homogenní design svých spotřebičů s unikátními displeji a světelnými inovacemi. Barevnou variantu zastupoval německý výrobce kuchyní Nobilia, který představil modulární koncept nazvaný Color Concept v odstínech curry, fern, teal a berry. Nepřehlédnutelné byly také nové variace značky Leicht. Lineární bezúchytová kuchyň kontrastuje s moduly v intenzivních barevných odstínech curcuma, saffron nebo petrol. Výrobce Brigitte Küchen zaujal kombinací sytých barev a lakovaných struktur s kresbou přírodního dřeva. 

Kuchyň z řady Neo (HÄCKER), lak ve vysokém lesku v zemitém elegantním šedohnědém odstínu Elba Brun Sepia, HÄCKER.Trvalá udržitelnost

Patrná je snaha vyrábět z recyklovaných a recyklovatelných materiálů, snižovat spotřebu energie a naopak zvyšovat kvalitu a odolnost výrobků a nepřímo tak prodlužovat jejich životnost. Dobrým příkladem jsou ledničky, které mohou v domácnosti spotřebovávat až čtvrtinu energie. Proto výrobci přicházejí s chladničkami v energetické třídě A+++ (Siemens, Bosch) nebo A+++ - 20% (Liebherr).

text: Hana Doležalová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem