Integrovaný kuchyňský prostor, který jsme navštívili, situovali autoři návrhu do centrální části rodinného domu. Bezprostřední kontakt s přírodou tu kromě dvou protilehlých prosklených stěn poskytuje i malé atrium, které je umístěné za zády kuchyňské sestavy.

Prostorově velkoryse řešená kuchyň začleněná do obývací části s jídelnou stylově navazuje na koncepci celého obydlí i jeho okolí. Na členění domu, zařízení i úpravě zahrady jsou patrné prvky orientálního stylu, který majiteli učaroval během pobytu v Japonsku. Návrh vypracovali architekti Radim Babák a Ondřej Tobola ze studia Hipposdesign. Vychází ze čtvercové základny, do které jsou po obvodu začleněna tři atria, čtvrté je uprostřed domu, kde slouží jako malá zimní zahrada. Ze strany od kuchyně je tento prostor oddělený skleněnou deskou, která tvoří záda sestavy.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Masivní stůl byl zhotovený na zakázku, pohodlné židle (WESNER) mají dřevěnou konstrukci a jsou potažené bílou kůží.Bílá, černá, dřevo

Příjemnou atmosféru lze v jídelní a obývací části umocnit ohněm v krbu.Hlavním materiálem v celém domě je dřevo, které je dominantní zejména na stropě v podobě čtvercové konstrukce. Původní představa paní domu byla, že z přírodního masivu bude i kuchyňský nábytek. S ohledem na množství tohoto materiálu v interiéru jí ale architekti tento záměr vymluvili a doporučili kuchyň v nadčasovém bílém provedení. Efektní kontrast k bílému nábytku a dřevěným plochám tvoří části stěn natřené načerno a pracovní deska z černé žuly. Realizaci kuchyně svěřili majitelé kuchyňskému studiu Bening, kde jim pomohli doladit projekt, doporučili vhodné vnitřní vybavení a sestavu české značky Infini.

Prosklená zadní plocha nad pracovní deskou poskytuje při vaření příjemný výhled do zimní zahrady.Základ tvoří nábytkový modul, ve kterém jsou zabudované spotřebiče a úložné prostory. Přestože je zde takzvaná mokrá zóna se dřezem a myčkou, je v ostrůvku zabudovaný ještě druhý dřez, který je prakticky umístěný blízko varné desky. Kromě pečicí trouby si na doporučení studia rodina pořídila ještě parní typ, který se jim osvědčil a využívají jej místo mikrovlnné trouby k ohřevu. U masivního jídelního stolu zhotoveného na zakázku jsou židle s dřevěnou konstrukcí a sedáky potaženými bílou kůží.

text: Libuše Lhotská, foto: Jana Zelendová

logo MessengerPoslat Messengerem