Nejen manželský trojúhelník bývá složitým oříškem. Majitelka atraktivního bytu ve vile musela řešit dilema mezi přáním zachovat luxusní obývací prostor na straně jedné a dopřát si kvalitní vybavení a pohodlné uspořádání kuchyně na straně druhé. Řešení vzniklo na základě spolupráce architekta a odborníků z kuchyňského studia.

Úložná část obsahuje vestavěné spotřebiče Gaggenau v nerez provedení – lednici a mrazák (obojí výška 206 cm), konvektomat, kávovar a troubu. Je zde zabudována také automatická pračka.Kuchyň je součástí společného obývacího prostoru s panoramatickým výhledem do tří stran. Čelní zkosené prosklené stěny jej přímo spojují se zahradou, stinnou stránkou tohoto nestandardního uspořádání jsou větší nároky při zařizování interiéru nábytkem. Paní domu se ráda věnuje gurmánským i kulinářským radovánkám, a proto si přála především komfortní vybavení se špičkovými vestavěnými elektrospotřebiči (americkou lednicí, varnou deskou, mikrovlnnou troubou, kávovarem, myčkou, chladničkou s mrazákem a kinotékou). Dbá na vysokou technickou kvalitu a líbí se jí nadčasový design, v kuchyňském studiu si vybrala linku Plusmodo značky Poggenpohl, pro atypický půdorys však bylo třeba navrhnout atypické řešení.

Atypické úpravy

1) Majitelka si vzhledem k ceně vybrala jinou povrchovou úpravu (strukturovaný lak v šedém titanovém odstínu, úložná část má dvířka v dezénu teakového dřeva).

2) Sestava spodních skříněk sahá až po okenní parapet (výška 92 cm), vzhledem k velké tloušťce pracovní desky jsou spodní skříňky snížené (65 cm) a vestavěná myčka a vinotéka jsou zčásti zapuštěny do pracovní desky.

3) Odsávání par zajišťuje na míru vyrobený nerezový ostrůvkový odsavač par Gutmann. Bar byl vyroben rovněž na zakázku z laminované a kamenné desky.

Dominantním prvkem kuchyně je digestoř o šířce 140 cm vyrobená na zakázku (model Sombra, zn. Gutmann) s podhledem z černého skla.Na začátku byla technika

„Návrh kuchyně se ubíral trochu jinou cestou než obvykle, nezačínali jsme interiérem místnosti ani oblíbenými materiály a barvami, ale elektrospotřebiči,“ říká Aleš Jelínek ze společnosti Poggenpohl studio Praha. Řešení vyšlo ze základního konceptu bytu, který navrhl architekt Marián Bobrovský. Při stěně je umístěna úložná část, která obsahuje vestavěnou chladničku, mrazák, troubu, kávovar a skříně na potraviny. Naproti pod okny se nachází atypický lichoběžníkový útvar – sestava spodních skříněk s mycím a varným centrem, zakončená malým barem se třemi židlemi.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Pracovní plocha sahá pod rám oken (do výšky 92 cm), obsahuje vestavěnou varnou zónu, orientovanou k baru, a mycí zónu s dvojdřezem a myčkou (pod oknem).Pracovní plochu tvoří kamenná deska o tloušťce 13 cm. Na doporučení odborníků z kuchyňského studia se majitelka rozhodla pro elektrospotřebiče na úrovni profesionálního vybavení a prvotní koncept se upravil podle tohoto výběru. Americkou lednici nahradily chladnička a mrazák, vedle nich jsou zabudovány integrovaný kávovar, kompaktní multifunkční trouba, která zastane i funkce mikrovlnky, konvektomat a automatická pračka.

Linka se skládá ze skříňové sestavy u stěny na celou výšku místnosti, a protilehlé pracovní části kombinované z typových skříněk a atypických prvků (bar, rohové části). Hladký design bez úchytek vytváří kompaktní a elegantní dojem. Povrch dvířek tvoří strukturovaný dvousložkový šedý lak, úložná část má vysoce odolný laminovaný dezén teakového dřeva.Varné centrum tvoří dvě výkonné indukční desky (dvouzónová a jednozónová) a nerezový teppan pro přípravu masa, steaků a zeleniny. Přibyla vestavěná vinotéka umístěná z vnější strany vedle baru. Kuchyň se tak nenásilně začlenila do interiéru a zároveň poskytuje perfektní zázemí pro přípravu nejrůznějších pokrmů na téměř profesionální úrovni.

text: Jana Pálková, vizualizace: Aleš Jelínek

logo MessengerPoslat Messengerem