Na chatě se můžete mýt v potoce nebo u pumpy a používat suchý záchod. Víkendové hygienické návyky v sobě mají zároveň zakódovanou dobrodružnost i skautskou střídmost, které k pobytu v přírodě přirozeně patří.

Umyvadlo a koupelnová skříň z kolekce Tresham (KOHLER), cena 17 171 a 21 489 Kč, 1-KOUPELNY.My vám ale přinášíme inspiraci pro případ, že byste se rozhodli vybudovat si i na svém detašovaném působišti koupelnu, která by měla všechny parametry té moderní městské. Tato varianta není zase tak nesmyslná, jak se vám možná na první pohled zdá. Počet lidí, kteří se dnes do svých víkendových příbytků na stáří stěhují a chtějí tu mít veškerý komfort, totiž stále roste.  

Relaxace na druhou

Stejně jako se od sebe liší všední den a svátek, mělo by být zařízení víkendové koupelny jiné. V koupelně, která alespoň zpočátku není primárně určená pro denní pravidelné používání, si dovolte slevit z utilitárních hledisek. Myslete na to, že ve volných dnech máte čas v koupelně skutečně odpočívat, o čemž ale může mít samozřejmě každý jinou představu. Zatímco někomu k dosažení vrcholu blaženosti stačí, může-li si hodiny číst ve vaně plné teplé vody, jiný potřebuje wellness vymoženosti, které jsou dnes už i běžnou součástí výbavy domácích koupelen. Významným způsobem může do plánované koncepce zasáhnout charakter místa, do něhož budete koupelnu situovat. Může se stát, že budete mít k dispozici pouze unikátní prostor, se kterým se budete muset vyrovnat nějakým tvůrčím, nekonvenčním způsobem.  

Varianta chlév

Kovová židle Rose (NORDAL) vhodná i na venkovní použití, v. 85 cm, cena 1 939 Kč, KOUZLO DOPLŇKŮ.Představujeme si například bývalý chlév – velký prostor s klenutými stropy  a  silnými kamennými zdmi. Řešení může – jak je patrné z fotografie na str. 11 – představovat například vytvoření niky, do které je umístěná kombinace modulů z esteticky i funkčně velmi univerzální kolekce Osmos italské značky Glass. Navrhlo ji designérské duo Paolo Lucidi a Luca Pevere a tato série zahrnuje navzájem kombinovatelné závěsné díly polic a funkčních dílů. Poličky mohou být z lakované nerezové oceli, z pěti druhů speciálně upraveného dřeva nebo z mramoru, funkční díly zahrnují hlavovou sprchu a wellness díly, jako jsou například hydromasážní trysky nebo generátor páry.

Jiné řešení, jak využít zajímavý velký prostor, aniž byste jeho architekturu museli rušit stavebními úpravami, představují solitéry určené k postavení do prostoru. Za všechny jmenujme například poněkud extravagantní kruhovou sprchovou vaničku s oponou upevněnou na obruči zavěšené od stropu – Piatto od Kaldewei. Pokud by vám ale v koupelně chyběla vana, sáhněte po některém z volně stojících modelů. Pro potřeby víkendové koupelny vám doporučujeme vybírat mezi vanami v retro stylu, pozoruhodná je například vana Epoque z dílny španělského výrobce Porcelanosa.

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Příležitost příležitostné koupelny

Modulární koupelnový systém Osmos (GLASS): 2 sprchové panely s termostatickou baterií, parní modul s aromarozprašovačem, zásobník studené vody s elektrickým ovládáním, 2 odkládací poličky, celková cena 175 195 Kč, VEST.Jiný způsob, jak si na chatě vybudovat velkorysou koupelnu, může představovat zprovoznění dosud nevyužitého podkroví. Takovou variantu ukazují fotografie značky Kohler.  Vidíme na nich koupelnu s dřevěnou, parketovou podlahou, která vypadá, jako by ji majitelé vytvořili z bývalého studentského pokoje v době, kdy děti odrostly a odešly. Retro sanita a nábytek do tohoto konceptu skvěle zapadají.

Kolekce Tresham (KOHLER), ceny: umyvadlo, 20,3 x 102 cm, 4 412 Kč, skříňka pod umyvadlo, 60,3 x 46,4 x 82,6 cm, 11 224 Kč, vysoká skříňka, 35,6 x 48,9 x 182,9 cm, 21 489 Kč, sprchová vanička se sedátkem, 152,4 x 91,4 x 53,7 cm, 15 607 Kč, toaleta, 8 056 Kč, vše 1-KOUPELNY.Zároveň se tu objevují témata, která vás mohou inspirovat při dekorování koupelny pojaté v tomto duchu. K zařizování prázdninového obydlí patří vzpomínky, které se s tímto místem pojí, stejně jako přírodniny a trofeje pocházející z blízkého lesa nebo od jezera. Ať už to je pařez přeměněný na sedátko, kožešina nebo paroží z ulovených zvířat, rybářská síť, pádlo nebo torzo lodě použité jako police.

text: Hana Doležalová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem