Domácí koupelny se zvětšují a vybavují zařízením, se kterým jsme se dříve setkávali jen ve specializovaných lázeňských nebo fi tness centrech. Kromě různých relaxačních prvků může koupelnu ozvláštnit a vtisknout jí styl wellness centra zapuštění vany do podlahy.

Zajímavě tvarované kusy zařízení v interiéru je třeba umístit tak, aby vynikly. Proto se luxusní vany často umisťují volně do prostoru, kde ihned upoutají pozornost. Tvar zapuštěné vany je naopak nevýrazný. Přesto je takto zabudovaný model působivý. Součástí designu vytvářejícího kýžený efekt je hladina vody. Jde však o nákladnější řešení, které vyžaduje náročnější stavební úpravy, které nelze provést kdekoli.

Zápustná vana Hydroline (TEUCO), materiál Duralight, technologie neviditelný whirlpool, cena 285 000 Kč (GLAMUR).Podlaha nebo piedestal

I když pro zapuštění vany do podlahy neexistuje objektivní praktický důvod, jsou lidé, kteří je volí. Potřebují k tomu ale dostatek volného prostoru pod koupelnou. Proto se vana zapouš tí nejsnáze v přízemích interiérech. Druhou a také jednodušší možností, jak docílit podobného efektu, je zvýšit v koupelně část podlahy a zabudovat vanu do vzniklého podstavce. Toto řešení ale vyžaduje dostatečně velkou místnost, hodí se například do koupelny integrované v ložnici. 

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Kdo se rozhodne pro zapuš těnou vanu, musí se smířit s tím, že ji bude využívat pouze ke koupeli. Ve vaně pod úrovní podlahy bude jen stěží namáčet nebo přepírat prádlo, náročnější bude i její údržba. Na druhé straně se ale do zapuštěné vstupuje pohodlněji než do běžně zabudované, kde je zapotřebí překonat překážku. K zapuštění vany do podlahy je možné využít téměř všechny typy van. Mohou být zhotovené ze smaltované oceli, kvalitního akrylátu či jiného moderního materiálu.

Rozkoše navíc

Domácí koupel povýší na lázeňskou úroveň osazení vany některými nadstandardními prvky, jako jsou například hydromasážní trysky. Relaxaci umocní barevná světla (chromoterapie), vonné oleje (aromaterapie), příjemná hudba (muzikoterapie) či intimní světlo svíček.

Vana plně zapuštěná do podlahy, řada Bassino, materiál smaltovaná ocel (tloušťka 3,5 mm), rozměr 200 x 100 x 35,5 cm, cena základního modelu 88 646 Kč (KALDEWEI).Osvědčená klasika

Nejstarším používaným materiálem na výrobu van je litina. Vzhledem k náročnosti výroby je ale na současném trhu jen omezené množství litinových modelů. Za nevýhodu lze považovat i vysokou hmotnost. I přesto ale mají litinové vany své zastánce, kteří oceňují jejich dlouhou životnost, tvarovou stálost a dobré izolační vlastnosti. Alternativou litinových van se staly vany ze smaltované oceli. Vyrábějí se lisováním hlubokotažného ocelového plechu různé tloušťky. Zárukou tvarové stálosti a stability je síla oceli 3,5 mm. Vnitřní strana vany je.  opatřena smaltem, který je tvrdý a neporézní. Kvalitní smalt odolává kyselinám, alkáliím, otěru, nárazu a může být opatřen i speciální vrstvou, která zabraňuje usazování nečistot.

Výhody akrylátu

– Je příjemný na dotyk, není chladný.

– Snadná tvarovatelnost umožňuje širokou nabídku tvarů.

– Při lehčím poškození je možné povrch přebrousit a vyleštit. Tato úprava je možná při poškozeních hlubokých maximálně 1 milimetr.

Nevýhody zapuštění

– složitá údržba – možnost úrazu (hlavně u dětí)

– komplikovanější pohyb v místnosti

– slouží pouze ke koupeli, není vhodná k jinému využití, jako je například přepírání prádla, omývání větších předmětů, sprchování pokojových rostlin a podobně

Akrylát a další

Smaltovaná vana Kutasatzu Pool, model 177, 140 x 100 x 81 cm, cena (bílé provedení) 183 060 Kč (KALDEWEI).Vany z akrylátu se vyrábějí už řadu let. „Dětské nemoci“ prvních termoplastů, jako je například tmavnutí pohledových ploch nebo povrchová zranitelnost, výrobci překonali a časem vyvinuli hmoty, které jsou odolné a tvarově i barevně stálé. Na výrobu kvalitních van je zapotřebí čtyřaž pětimilimetrová deska, která se po zahřátí tvaruje do formy. Výrobci akrylátových van nejčastěji využívají desky z materiálu Lucite, který je odolný a při běžném užívání na něm nevznikají praskliny ani odřeniny.

Někteří výrobci používají materiál, který vyvinuli ve vlastních laboratořích. Jedním z nich je například quaryl značky Villeroy & Boch. Kromě akry látu obsahuje přírodní mletý křemen, který zvyšuje jeho tvrdost a odolnost.  Podobně jako umělý kámen se zpracovává litím do formy, kde se nechá vytvrdnout. Výhodou van z litých materiálů je, že mají všude stejnou tloušťku a jsou samonosné, takže není zapotřebí externí výztuž. Jsou tvarově stálé, pevné, dobře udržují teplo a tlumí zvuk. 

Napouštění

U vany může být nástěnná podmítková baterie nebo armatura zapuštěná do jejího okraje. Stylově čistě a minimalisticky působí napouštění vany přepadem.

Smaltovaná vana Conoduo, 180 x 80 x 43 cm, bílé provedení, cena 33 113 Kč (KALDEWEI).Odborník se vyplatí

Ať už zvolíte vanu z jakéhokoli materiálu, její zabudování do podlahy nebo podstavce rozhodně svěřte odborníkům, kteří mají s tímto způsobem zkušenost. Otvor prostupu pod podlahou musí být staticky vyřešený a je také třeba zajistit přístup k sifonu vany. Vana musí být správně podezděná nebo podepřená konstrukcí s adekvátní nosností a stabilitou. I když je zapuštění vany do stejné roviny s podlahou efektní, praktičtější je nechat zvýšený okraj. Voda z podlahy totiž může stékat do vany i s případnými nečistotami.

text: Libuše Lhotská, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem