Máte doma tepelné čerpadlo nebo zvažujete jeho koupi a zároveň před nástupem parného léta uvažujete o pořízení klimatizace? Problém vyřešen. Tepelná čerpadla umějí dům nejen vytopit, ale také ochladit. Díky tomu v horkých dnech ušetříte nejen finanční prostředky na provoz, ale i pořízení dalšího zařízení.

Tepelné čerpadlo běžně využívá teplo (energii), které se nachází v jeho okolí (ze vzduchu, vody nebo půdy), na ohřátí vody, která následně proudí do otopného systému domu, tedy do podlahového topení a radiátorů, a tím ho vyhřívá. Umí však i opačný proces – tzv. reverzní chlazení. Čerpadlo teplo z domu naopak odebírá a vypouští ven. Tím vnitřní prostor přirozeně ochlazuje.

„Takovým reverzibilním chodem jsou vybavena takřka všechna tepelná čerpadla systému vzduch/voda a země/ voda. Vzniklý chlad je následně dodáván do domu buď prostřednictvím speciální chladicí soustavy, nebo za pomoci stávající otopné soustavy,“ vysvětluje fungování David Šafránek, vedoucí technického oddělení ve společnosti STIEBEL ELTRON. Ten z nabídky společnosti STIEBEL ELTRON k těmto účelům doporučuje především modely HPG-I 06 DCS Premium nebo HPA-O 8 CS Plus fl ex Set, ačkoli účel splní téměř všechna tepelná čerpadla z portfolia společnosti.

Teplo i chlad levněji

Výhodou jsou také dlouhodobé energetické úspory. Například u rodinného domu s výměrem 120 m2 vás chlazení pomocí tepelného čerpadla vyjde na 30–65 Kč/den, zatímco u klimatizace na 45–100 Kč/den. Tepelná čerpadla jsou navíc úspornější dlouhodobě, protože využívají především obnovitelné zdroje, a to až ze 70 %.

 

Více informací najdete zde: www.stiebel-eltron.cz

logo MessengerPoslat Messengerem