Zařizování malých místností nemusí být nutně problém. Použití vhodných barev, nábytku, osvětlení i doplňků dokáže z malého prostoru vytvořit vzdušný a útulný domov. Pokud dodržíme pár základních pravidel, zvládne to každý. Jak na to, radí architektka Jana Slezáková.

Její základní rada zní: „Při zařizování malé místnosti je důležité volit nejen správné barvy, ale také jejich kombinace. Při výběru barvy se vyhýbejte tmavým tónům, které by vytvářely dojem ještě menšího prostoru. Zkuste se poohlížet po světlých, veselých a teplých barvách, které navozují lepší atmosféru a přispívají k dobré náladě. Především však prostor opticky zvětšují.“ Velmi jednoduchý tip, jak opticky zvětšit prostor, spočívá podle Jany Slezákové v dostatku světla. Pokud v místnosti není okno, pomůžete si vhodným doplňkovým osvětlením. Je vhodnější využívat světla bez modrého zabarvení, které vyvolává pocit chladu a hodí se spíš do ložnice. Při instalaci osvětlení je třeba se zaměřit také na rozložení svítidel. Na dané téma jsme se zeptali:

Čím doporučujete při výběru barev do interiéru začít? Je lépe postupovat od stěn k nábytku a doplňkům?
Určitě je vhodné začít výběrem barev od stěn, protože to vytváří základní paletu pro celý interiér. Barvy stěn by měly odrážet atmosféru, které chcete v daném prostoru dosáhnout. Poté lze vybírat nábytek a doplňky, které ladí s vybranou základní barvou.

Česká společnost KORADO, největší výrobce ocelových topných těles, nabízí radiátory řady Koratherm, která vyniká mimořádnou variabilitou barev a provedení. Zajímavým modelem je Koratherm Reflex se zrcadlem, které opticky otevře prostor

Kolik barev (a jakým způsobem) můžeme v rámci jedné místnosti kombinovat?
Je důležité vyhnout se přílišnému počtu barev, aby se nevytvořil chaotický dojem. Doporučuji pracovat s hlavní barvou a následně přidávat maximálně dvě další doplňkové barvy, které budou sladěné a budu vytvářet v interiéru harmonii.

Jakou roli hrají nábytek a doplňky?
Vybavování malé místnosti vyžaduje dvojnásobnou pozornost nejen při výběru nábytku a doplňků. Využití každého centimetru v malém prostoru mnohdy vede k pořízení nábytku na míru. Už tak malé plochy není vhodné dále členit. Mezi nejmenší místnosti v bytě patří předsíně, které často podceňujeme. Přitom se jedná o první místo, které při vstupu my i naši hosté vidíme. Dobrým tipem, a to nejen do předsíně, jsou například vysoké skříně až do stropu se zrcadly, které prostor opticky zvětší. Takové vybavení je sice o něco dražší, ale zato praktičtější a poskytne cenný úložný prostor.

V malých místnostech oceníte variabilitu řad Koratherm Vertikal nebo Horizontal – sami si určíte šíři a výšku tělesa a pak už jen doladíte barevnost tak, aby se vám radiátor hodil do interiéru

Na to, jak se v interiéru budeme cítit, má velký vliv také tepelná pohoda...
Ta je v bytě vedle estetické stránky rovněž velmi důležitá, náš subjektivní pocit tepla také souvisí jak s barvami, tak s osvětlením. Barevný radiátor nejen dodá fyzické teplo, ale může se stát i estetickou dominantou interiéru a díky různým doplňkům plnit i další funkce. Například designové radiátory Koratherm se zrcadlem jsou ideálním řešením do menších místností. Slouží jako praktický prvek a zároveň prostor opticky zvětšují. Produkty jsou velmi variabilní, na výběr je paleta 200 barevných odstínů, celá řada rozměrů i rozložení otopných profilů. Pomocí geometricky přesně uspořádaných profilů můžete vytvořit v interiéru luxusní dojem a zvolený barevný odstín pomůže vytvořit jedinečný vzhled a vkusně doplnit další vybavení v místnosti.

V malých místnostech oceníte variabilitu řad Koratherm Vertikal nebo Horizontal – sami si určíte šíři a výšku tělesa a pak už jen doladíte barevnost tak, aby se vám radiátor hodil do interiéru 

logo MessengerPoslat Messengerem