Kromě přírody, která se postará o základní genetickou výbavu dřevěných krytin (barevnost, velikost a množství suků, prokreslená léta...), se na výsledné podobě podlahy podílí i člověk. Zvolenou technikou povrchové úpravy, jako je kartáčování, ruční škrábání nebo řezání, totiž dokáže přírodní vzhled krytiny ještě více zdůraznit, tedy aby dřevo vypadalo ještě více jako dřevo.

„Nejoblíbenější je technika kartáčování a zkosené hrany, tzv. V drážky, tyto techniky se prolínají všemi současnými kolekcemi,“ potvrzuje Aleš Viktorín, vedoucí regionálního prodeje společnosti Kratochvíl parket profi. „Cílem je vizuální úprava povrchu do rustikálnějšího vzhledu, zviditelnit a zvýraznit kresbu dřeva, aby dřevo vystoupilo ven, postaršit ho a opotřebit.“ Ne že by tu ještě nedávno nebyly i opačné trendy, které chtěly dřevo stylizovat do modernější podoby. „Dřevo bylo upravováno do moderního, až umělého vzhledu, s hladkým povrchem s vysokým leskem, takže povrch vypadal skoro jako sklo. Přidávaly se perleťové pigmenty, opticky se potlačovalo dřevo na minimum a při pohledu proti světlu jste nepoznali, zda se jedná o dřevo nebo o laminát. Tento směr se příliš neujal,“ pokračuje Aleš Viktorín ze společnosti Kratochvíl parket profi, která je u nás výhradním distributorem největšího evropského výrobce dřevěných podlah Kährs, ale na trh dodává i pod vlastní značkou KPP.

KÄHRS kolekce Småland - dekor Dub Vista, KPP

Přehled technik povrchových úprav: Aby dřevo vystoupilo ven

Dřevo je přírodní materiál a každé prkno, které se vyrobí, je originál. „Klidné“ krytiny s minimálními barevnými rozdíly a téměř bez suků jsou získávány z vnitřních částí stromů, které vyrůstaly v mírných klimatických podmínkách. Naopak rustikální podlahy s výraznými rozdíly v barevnosti, se zřetelnými suky a prasklinami pocházejí spíše ze stromů z drsných severských podnebných pásů a vyrobeny byly z vnějších vrstev kmene. Tento přírodní vzhled krytiny následně zvýrazňují různé techniky povrchové úpravy.
 KÄHRS kolekce Beyond Retro - dekor Dub Frosted Oat Strip, KPP

  • Zkosené hrany neboli tzv. „V“ drážka

Zkosením hran u jednolamelových podlahových desek se zdůrazní tvar lamely, čímž podlaha získá rustikálnější a robustnější vzhled. Výrobci docilují zkosení hran frézováním. Někdy se zkosí hrany pouze na dlouhých stranách (označení 2V), ale nejoblíbenější jsou 4V, tedy „V“ drážky na dlouhé i krátké straně lamely.

Zkosené hrany, KPP 

  • Kartáčovaný povrch

Jedná se o metodu, kdy jsou vykartáčována měkká vlákna dřeva mezi tvrdými letokruhy. Kartáčováním povrchu se zvýrazní přírodní struktura a vytvoří se dodatečná textura. Ke kartáčování se používají především ocelové kartáče, kterými se z palubky odstraňuje měkká vrchní vrstva dřeviny. Dřevo tím získá velmi působivý, rustikální vzhled. Stejný efekt je docílen přirozeně u dřevěných povrchů namáhaných mechanickými vlivy, ale až po několika desetiletích. „Kartáčováním je dnes upraveno 90 % kolekcí dřevěných podlah Kährs, od kolekce Da Capo po nejnovější Beyond Retro,“ říká Aleš Viktorín z KPP.

 Kartáčovaný povrch, KPP

  • Ručně škrábaný povrch

Nerovnoměrným ručně hoblovaným povrchem je dosaženo zcela originálního vzhledu na způsob starých prkenných podlah. Vyškrabování zvýrazňuje a dokresluje přirozenou kresbu dřeva, většinou se používají klasická dláta i další tupé předměty. „Zatímco u kartáčování zůstává povrch dřeva hladký, pouze se vyčeše měkká tkáň, což je vidět proti světlu, u ručně škrábaného povrchu je výsledkem zvlněný povrch. Při ručním škrábání se zasahuje do rovinatosti povrchu, je to hlubší zásah a výsledkem je zvlnění plochy,“ vysvětluje rozdíl Aleš Viktorín z KPP.

 Ručně škrábaný povrch, KPP

  • Vzhled Riverstone

Ruční zpracování Riverstone je řemeslná technika, kdy se místa okolo suků ohoblují do hloubky, čímž se suky značně zvýrazní a navodí se dojem starých prkenných podlah. „Výsledek opravdu působí, že dřevo je omleté vodou a říčními kameny. Bezprostředně kolem suku je dřevo nejtvrdší a po opracování suk vystoupí na povrch, což ucítíte, když přejedete po povrchu rukou,“ říká Aleš Viktorín z KPP.

 Vzhled Riverstone, KPP

  • Řezaná struktura

Řezáním se narušuje a odstraňuje měkká vrchní vrstva dřeviny. Palubky mohou být řezané příčně či podélně, řezání může probíhat strojově i ručně. Tato úprava je typická např. pro kolekci Kährs Smäland.

Řezaná struktura, KPP 

  • Dřevěné kolíky

Dřevěné kolíky čtvercového tvaru nebo spoje ve tvaru motýla jsou precizně řemeslně zpracovány a dodávají tak podlahám jedinečný design a styl. “Dnes už to je jen o designu, o umocnění starého vzhledu podlahy. Dříve se podlahy kolíkovaly, čímž se kotvily, takže kolíky měly praktickou funkci. Klasickou ukázkou je kolece Kährs Da Capo,” pokračuje Aleš Viktorín z KPP.

Dřevěné kolíky Da Capo, KPP 

  • Podlahy starobylého vzhledu

Spojením vzhledu časem opotřebované podlahy s matným povrchem, ošetřeným přírodním olejem, je dosaženo zvlášť útulné atmosféry starých podlahových krytin. „Řekl bych, že tady se spojilo více technik, aby dřevo ostařily a vypadalo opotřebovaněji,“ popisuje Aleš Viktorín z KPP.

 Podlahy starobylého vzhledu, KPP

  • Moření

Mořidla slouží ke zkrášlení barev daných přírodou – mořidla nabízejí různorodé odstíny - od světlých po tmavé, hluboké a exotické barvy. Mořená podlaha získává nový barevný nádech, mořením se mohou sjednocovat či naopak zvýrazňovat barevné nesoulady dřeviny, podtrhne se přírodní struktura dřeviny se suky a letokruhy.

 Mořené povrchy, KPP

  • Bělení

Bělení je moření, při kterém se dřevo zesvětluje, vytvářejí se zajímavé bílé kresby. Pomocí bělení se rovněž odstraňují nežádoucí barevné skvrny. K bělení se využívá především pigmentovaných laků a olejů.

Bělení Kährs kolekce Artisan Oak Oyster, KPP

 

podlahyonline.cz

www.kpp.cz

logo MessengerPoslat Messengerem