O kuchyni se říká, že je srdcem domova. Toto rčení platí o to víc, je-li její součástí jídelní kout. Dostatečně prostorný stůl s pohodlnými židlemi umožňuje příjemné stolování a zároveň v domácnosti vytváří důležitý komunikační prostor.

Kvalitu posezení zajistí dobře tvarovaný nebo čalouněný sedák potažený látkou, kůží nebo koženkou. Čalounění lze nahradit vyměnitelnými sedáky, kterými lze i barevně doladit interiér.Kultuře stolování se v posledních letech přikládá stále větší význam. Jídelní stoly se stávají součástí obývacích prostor s integrovanými kuchyněmi a tím vzrůstají i nároky na jejich vzhled. Stůl a židle by měly stylově ladit s ostatním zařízením, zároveň by měly poskytovat pohodlné posezení odpovídající základním ergonomickým požadavkům.

Kontakty na firmy a skrytý text se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Velikost a tvar

Jídelní stůl Pontoon (CASAMANIA), dubové dřevo, rozměry 200 x 90 x 75 cm, cena 78 000 Kč, židle Maritime, s područkami i bez područek, masiv, překližka, textil nebo kůže, cena 28 900 Kč, DE.FAKTO.

Při výběru jídelního stolu musíme vycházet z počtu osob, které se u něho budou pravidelně scházet, je však třeba počítat i s náhodnými strávníky. Kdo má například víc příbuzných anebo zve domů často své přátele, může zvolit rozkládací typ stolu a k židlím pořídit ještě stohovatelnou nebo skládací alternativu. Z hlediska umístění stolu je nejpraktičtější obdélníkový nebo čtvercový tvar, který může stát jak v prostoru, tak i u stěny. Zajímavou a efektní dominantu v interiéru tvoří kulaté nebo oválné stoly, u kterých si navíc někteří cení možnost rovnoprávného usazení jednotlivých osob. Oba modely však vyžadují dostatek místa. 

Rozkládací stůl Baron (CALLIGARIS) v provedení bílé sklo a matný lak, může být také zhotovený z lamina (4 dekory) nebo dýhy (3 odstíny), ve 4 rozměrech a se dvěma typy nohou, cena od 28 950 Kč, CORRECT INTERIOR.Pohodlí především

Stůl by měl být velký tak, aby měl každý člen rodiny dostatek manipulačního prostoru. Pro stolování jednoho člověka je optimální šířka 60 cm a hloubka 40 cm. Deska jídelního stolu by měla být pro průměrně vzrostlé strávníky asi 30 cm nad sedákem židle a asi 75 až 80 cm nad zemí. Židle má mít pohodlný sedák s minimálním rozměrem 36 x 36 cm a výška by měla být pro průměrně vzrostlého člověka přibližně 43–46 cm nad zemí.

Komfort posezení umocňují područky, židle s nimi ale zabere víc místa. Kvalitu stolování ovlivňuje také stabilita konstrukce stolu i židlí a umístění nohou. Aby byl prostor pod deskou stolu co největší, umisťují se nohy stolu až na okraj desky do rohů. Pohodlné usazení poskytují stoly s jednou nebo dvěma masivnějšími opěrami umístěnými ve střední části pod deskou stolu.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Jaké jsou trendy?

Jídelní stůl Axel (CALLIGARIS), rozměry 200 x 100 cm, deska dýha, podnož chrom, cena 40 170 Kč, židle Bay, provedení kůže/chrom, cena 11 450 Kč, CORRECT INTERIOR.Kromě tradičního masivu, překližky či lamina se na výrobu stolů více uplatňují lakované nebo chromované kovové konstrukce kombinované se sklem. U židlí jsou vedle konstrukcí z kovu nebo ohýbaného dřeva módní celoplastové barevné kusy, jejichž transparentní podoba působí subtilně. Oproti minulosti, kdy se na jídelní stoly běžně prostíraly ubrusy, je nyní patrná snaha nechat vyniknout struktuře použitého materiálu.

O jedinečnou dekoraci se postará kresba masivu, kterou zvýrazní i ochrání napuštění přírodními vosky nebo oleji, minimalistické řešení podtrhne skleněná deska v čiré, pískované, zabarvené či dokonce podsvícené podobě. Trend efektního prolínání stylů povoluje i zdánlivě nesourodé kombinace klasického masivního stolu s moderně tvarovanými židlemi zhotovenými z barevných transparentních plastů.

text: Libuše Lhotská, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem