Rodina se třemi dětmi koupila dům z devadesátých let minulého století, který imitoval architekturu v secesním stylu. Bylo třeba jej přizpůsobit tak, aby byl nejen efektivně využit, ale také tomu, aby se zde rodině hezky žilo.

Nástup na schodiště je součástí obytných prostor v přízemí, a proto si drží jeho ráz. Osvětlení v dřevěné liště je stejné jako v obývacím pokoji a doplňuje atmosféru bytuUž na první pohled bylo jasné, že jsou v domě dveře, které se nepoužívají, bytostně schází výhled do krásné zahrady a v kuchyni chybí úložné prostory. „Začít by se vždy mělo pěkně od podlahy, a to byl i náš případ. nejprve jsme se proto pustili do výběru vhodné podlahy a věnovali se také nutné rekonstrukci schodiště,“ říká architektka Eva Lövenhöferová, která se návrhem rekonstrukce zabývala.

„Obojí jsme se rozhodli zrealizovat z dubového masivu. nádherně to sjednotilo a také zútulnilo prostor. Schodišti jsme navíc dopřáli bíle natřené sloupky, které mu pomohly vyniknout, a celkově se tak stalo ozdobou prostoru.“

V kuchyni to žije

Další v pořadí byla kuchyň. Má to svou logiku, protože právě ta je v rodině se třemi dětmi nejvyužívanější místností. Jak už bylo zmíněno, postrádala dostatečné úložné prostory, takže nezbývalo než je vytvořit. Byla vybavena moderními spotřebiči včetně vestavné vinotéky, parní trouby, nechybí ani ohřívací zásuvky. Velmi praktickou součástí kuchyně se stal stůl, který děti využívají při psaní domácích úkolů. Mohou tak s rodiči trávit více společného času a zároveň si v příjemném prostředí vyřešit všechny nezbytné povinnosti.

Kuchyňská linka je dostatečně prostorná nejen pro vaření, ale i pro psaní úkolů všech tří sourozenců

Po kuchyni přišla na řadu hala. Stala se z ní jídelna a její součástí je nyní také hojně využívaný odpočinkový kout. „Když se nám náš klient svěřil s tím, že už má dlouhá léta akvárium, rozhodli jsme se ho zabudovat do dělicí stěny v hale,“ pokračuje architektka.

Nepřehlédněte: Rekonstrukce obytné části jihočeského statku z 19. století

Dělicí stěna rozděluje halu na část obytnou a průchozí. Propojuje se v ní vstup ze zádveří, který vede do technických prostor a schodiště. Dělicí stěna slouží nejen jako útočiště pro akvárium a jeho technologii, zároveň nabízí další úložné prostory a je propojena s odpočinkovou lavicí.

Čtvercový jídelní stůl poskytuje dost komfortu při stolování

Vždy je co vylepšit

Obývací pokoj si také říkal o vylepšení. „Naší původní myšlenkou sice bylo změnit dispozice a umístění oken. Záhy jsme ale zjistili, že to kvůli technologii stavby domu nebude možné. Pustili jsme se tedy do další práce. Mezi obývacím pokojem a halou jsme se rozhodli využít a také designově doladit středovou nosnou zeď. Dostavěli jsme kolem ní knihovnu, kterou jsme zkombinovali s úložnými prostory, zásuvkami a výklopnými systémy. Protože rodina nehromadí zbytečné věci, mohli jsme si dovolit prostor ozvláštnit prosklenými skříňkami, které slouží jako elegantní výstavka skla a porcelánu,“ říká Eva Lövenhöferová.

Probuzení vnitřního prostoru

Aby byl výsledný efekt perfektní, zbývalo ještě přestavět zádveří. Původní podlaha byla ponechána, protože dokonale ladila se secesní architekturou domu. Nově byla zabudována stěna s mnoha háčky na bundičky pro děti a samozřejmě nechybí ani část s ramínky pro rodiče. Navíc má teď každý člen domácnosti svoji zásuvku na drobné oblečení a doplňky. Součástí předsíně se stal také velký botník, který je u tak početné rodiny doslova požehnáním. Pod lavicí, která zde plní svou nezastupitelnou funkci při obouvání, je také dost místa na boty.

Jen ve vstupní hale zůstala původní podlaha. Zařízení nově odpovídá potřebám pětičlenné rodiny – spousta háčků, zásuvek a velká skříň na boty

Čtěte také: Designérka radí: Tvorba interiéru vyžaduje koncept!

Vše do sebe musí zapadnout

Cílem práce architektů byl sjednocený, čistý, elegantní, vzdušný a zároveň útulný prostor. „Proto jsem použila tradiční dub, který je velmi oblíbeným druhem dřeva a osvědčil se mi již v mnoha realizacích. Zkombinovala jsem ho s matně bílými stříkanými skříňkami. Doladit bylo třeba i závěsy a polstrování na židlích. Opět se jedná o velmi důležité detaily, které významně ovlivňují výsledný dojem. Další nezbytností, kterou nikdy nepodceňuji, jsou světla. Zde jsme si s nimi doslova pohráli, a to nejen se stropními. Soustředili jsme se i na náladové osvětlení v rampách v obývacím pokoji a také v nice u akvária. Všechna jsou důležitá a mají svůj účel, ať už praktický nebo ten, který se pojí s odpočinkem a relaxací. A jako třešničku na dortu jsme prostor ozvláštnili skleněnými dveřmi, které díky nádhernému pískovanému motivu neuniknou ničí pozornosti. Od schodiště teď nejenže netáhne, ale tyhle dveře jsou bez přehánění doslova pastvou pro oči,“ uzavírá architektka.

Probuzení vnitřního prostoru

Realizace celé této rekonstrukce probíhala postupně, podle potřeb a priorit rodiny, a trvala 2 roky. Spolupráce s majiteli a vlastně celou rodinou byla velmi příjemná a vedla k výsledku, s nímž jsou všichni spokojeni.

Autor: 
Ing. Eva Lövenhöferová 
– architekt funkčních interiérů
Studio Evalofa, www.evalofa.com

Text: Jitka Pálková, foto: Týna Černá

logo MessengerPoslat Messengerem