Izolační trojsklo je klíčovým prvkem našich domů a bytů, který nás chrání před nepříznivými povětrnostními vlivy, pomáhá udržovat ideální teplotu v interiéru, zajišťuje naši bezpečnost a chrání nás před hlukem. Nicméně, není trojsklo jako trojsklo. Existuje několik typů trojskel, které mají specifické funkce a vlastnosti vztahující se k solárním ziskům. Pojďme se v tom zorientovat.

Možnosti současných moderních výrobků izolačních skel jsou nejlépe patrné v porovnání s dvojsklem se součinitelem prostupu tepla zasklení Ug = 1,6 W/m2K, což bylo běžné zasklení kolem roku 2000. Současné běžné zasklení, což je trojsklo IZOS TRIPLE, má Ug 0,6 W/ m2K. Při venkovní teplotě −7,5 °C dosáhne rozdíl teploty vnitřního skla více než 3 °C. Každý 1 °C přitom představuje rozdíl v nákladech na vytápění mezi 7 až 8 %, takže v případě těchto dvou výrobků se bavíme o rozdílu v nákladech na vytápění kolem 25%. Trojsklo IZOS ENERGY+ se součinitelem prostupu tepla U = 0,5 W/m2K a solárním faktorem 62 % pak vylepšuje tuto hodnotu o dalších cca 10 % – díky tomuto izolačnímu sklu je možné využití solárních zisků v zimním období.

Zdroj: IZOS

Řešení přehřívání interiéru v letních měsících zase ukazuje porovnání zasklení IZOS ENERGY+ a IZOS SHADOW. V případě, že majitel domu nechce nebo nemůže řešit stínění pomocí předokenních žaluzií, může zvolit sklo IZOS SHADOW se schopností odrazivosti slunečních paprsků a se solárním faktorem sníženým na hodnotu 36 %. Při venkovní teplotě blížící se teplotě 40 °C je teplota vnitřního zasklení 20,5 °C, tedy o více než 1 °C méně než u produktu IZOS ENERGY+. S tím jde ruku v ruce klesající potřeba energie na chlazení interiéru.

Zdroj: IZOS

A protože právě okna představují značnou část obálky budovy (v případě klasických rodinných domů je to asi 15–20 % plochy všech stěn, u moderněji pojatých staveb může být toto číslo i vyšší), je jasné, že izolační trojskla představují zásadní prvek moderních energeticky efektivních novostaveb a jsou rovněž ideální volbou pro rekonstrukci domů či bytů. Výrazně přispívají k úspoře energie a zlepšují tepelný komfort.

Zdroj: IZOS

www.izos.cz

logo MessengerPoslat Messengerem