Po dokončení podlahy a obkladů stěn přichází na řadu vybavení koupelny sanitární keramikou, nábytkem a velkým množstvím doplňků.

Při zařizování koupelny bychom měli klást důraz na ergonomii, bezpečnost provozu, úsporu vody i snadnou údržbu a úklid. S těmito požadavky se pak budeme potkávat prakticky v celém sortimentu koupelnové výbavy, od sanity až po baterie.

Sprchování dnes nabízí netušené možnosti relaxace a masážních programů, hlavně díky pokročilým a sofistikovaným bateriím (DESIGN BATH).Vybíráme umyvadlo

Nejvyužívanější součástí koupelny je umyvadlo, pomyslný základní kámen koupelnového vybavení. Od něj se potom odvíjí volba baterií i nábytku. Při výběru nepouštějte ze zřetele rozměry koupelny, aby do ní umyvadlo „pasovalo“. Umyvadlo se musí do koupelny nejenom vejít, ale zároveň musí být dostatečně prostorné, aby se do něj při mytí pohodlně vešly obě ruce a voda necákala ven. Do menší koupelny tak nepatří umyvadlo příliš veliké, aby nepřekáželo. Standardní typy do běžných koupelen jsou široké cca 60 cm.

Inteligentní povrchy

Antislip – je protiskluzová povrchová úprava litinových van. Když je vybroušená přímo do smaltu, nehrozí mechanické odstranění povrchu, jako je tomu v případě lepených antislipových úprav. Protiskluzné úpravy jsou vhodné zejména pro rodiny s dětmi a seniory.
Microban – je speciální antibakteriální technologie, která je již v průběhu výroby zapravena do akrylátu. Při kontaktu s bakteriemi Microban narušuje stěny buněk a tím jim znemožňuje dále růst a rozmnožovat se. Úprava je odolná, trvanlivá, zdraví neškodná.

Tvar umyvadla

Výběr na trhu je velmi široký, nejčastěji jde o provedení oválné, kruhové, čtvercové, obdélníkové či dokonce trojúhelníkové. Každé umyvadlo má jinou hloubku a jiný způsob osazení, např. přímo na stěnu, na noze, zapuštěné do desky nebo do koupelnového nábytku nebo je postaveno na stolku. Teprve podle umyvadla bychom měli volit i ostatní zařizovací předměty, jinak by snadno mohlo dojít k nesouladu.

Vanu, nebo sprchu?

Prastarý spor mezi příznivci poležení ve vaně či sprchování řeší mnozí šalamounsky: pokud mají v koupelně dost místa, pořídí si oboje. Ať už vana či sprchový kout, obě řešení mají svá kouzla i úskalí. V tomto případě záleží na každém z nás, co mu vyhovuje a jaké má potřeby. Co už však není jen záležitost vkusu a zvyku, jsou použité materiály. Zde bychom měli být nekompromisní a požadovat kvalitu.

Rozměry a tvar vany

Díky koupelnovému zvukovému systému Sound Wave můžete vnímat hudbu celým tělem, protože vana funguje jako vysoce hodnotné rezonanční těleso (KALDEWEI).Rozměry vany se odvíjejí od prostorových možností koupelny a také velikosti postavy. Do menších koupelen se používají obdélníkové vany o velikosti 70 x 150 až 160 cm, ty však pohodlné poležení zpravidla neposkytují, a máte-li v rodině „dlouhána“ nebo osoby silnější postavy, na tuto základní velikost zapomeňte. Na trhu je bohatý výběr pohodlných van o šířce 80–90 cm a délce 170–180 cm i více. Tvar vany je do jisté míry závislý na prostorových možnostech.

K základním typům patří vedle obdélníkové i oválná vana, ale oblíbené jsou také rohové, kruhové nebo mnohaúhelníkové vany. V posledních letech se do středu pozornosti dostávají atypické solitérní vany. Jsou sice poněkud dražší, ale koupání v těchto ergonomických skvostech si opravdu užijete. Mějte na paměti, že vyžadují dostatek místa, nejlépe se většinou uplatní umístěné volně v prostoru.

Kov, nebo akrylát?

Při výběru vany se pravděpodobně budete rozhodovat mezi akrylátem, litinou či smaltovanou ocelí. Akrylátové vany mají vynikající tepelněizolační vlastnosti, podstatná je ale tloušťka akrylátu – ta by neměla být menší než 4,5 mm. Výbornou schopnost uchovat teplou vodu co nejdéle má smaltovaná litina, historicky nejstarší materiál na výrobu van. Litinová vana je velmi pevná, trvanlivá a tvarově stálá. Její drobnou nevýhodou je velká hmotnost a také omezené množství tvarů. Nahrazení litiny smaltovanou ocelí pak umožnilo snížit hmotnost a rozšířit nabídku tvarů. Obvykle jsou tyto vany vyráběny ze smaltované oceli o tloušťce 2 mm, nejkvalitnější jsou luxusní vany z 3,5 mm silné oceli.

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Baterie v plném lesku

Italský výrobce Gessi je na poli koupelnových zařizovacích předmětů světovou špičkou (DESIGN BATH).I když se konstruktéři a designéři vodovodních baterií opravdu překonávají, nevybírejte pouze očima, ale vezměte v potaz i snadné ovládání a úsporný provoz. Pákové baterie mají např. nižší spotřebu vody, můžete ušetřit až 30 %. Pracují na základě systému směšování studené a teplé vody keramickou kartuší, což jsou vzájemně se překrývající destičky, které svým pohybem ovládají teplotu a pohyb vody. Životnost a funkčnost baterie je závislá na kvalitní kartuši. Instalaci by měl provádět odborník a baterii dopřát správnou údržbu.

Termostatické baterie

Použitím termostatických baterií nemusíte mít obavu z náhlé změny teploty vody při mytí nebo sprchování. Za zmínku stojí také bezpečnostní dětská pojistka proti opaření, kdy je na těle baterie vyznačená teplotní škála a červeným tlačítkem se nastavuje požadovaná teplota. Kromě bezpečí před popálením tyto baterie disponují šetrným a úsporným provozem.

text: Adam Krejčík, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem