Vany se v Evropě začaly používat v době renesance, kdy se začalo více dbát na osobní hygienu. Běžnou výbavou domácností se ale staly až počátkem 20. století, kdy průmyslová výroba umožnila levnější produkci. Vedle litinových van se začaly masově vyrábět ocelové typy, které neměly téměř sto let žádnou adekvátní konkurenci.

Zásadní změnu do výroby van přinesl moderní termoplast. První akrylátové vany se objevily zhruba před třiceti lety. Nový materiál oslovil návrháře i uživatele, protože nabídl několik výhod. Na výrobu akrylátových van nebylo zapotřebí náročné zázemí. Snadno tvarovatelný termoplast umožňoval snadnější výrobu atypických tvarů a výrobci mohli pružněji obnovovat modelové řady bez náročných technologických příprav. Na dotek příjemný materiál nebyl na rozdíl od smaltovaného povrchu ocelových van chladný.

V PORADNĚ můžete pokládat dotazy na téma KOUPELNA.

Měl ale i „dětské nemoci“, mezi než patřila například barevná nestálost či náchylnost k mechanickému a tepelnému poškození. Vývoj však šel dál a postupně vznikaly kvalitní akrylátové hmoty a vany z nich zhotovené mají vynikající užitné vlastnosti a srovnatelnou životnost s ocelovými typy. K přednostem akrylátu patří snadná tvarovatelnost, vysoká odolnost a snadná údržba, ke které stačí obyčejný saponát nebo mýdlo. Abrazivní prostředky jsou nevhodné, protože by mohly poškodit hladký povrch. 

Můj dům doporučuje

Akrylátová vana Soft Bath (IDEAL STANDARD) je ve vnitřním prostoru potažená speciální tvarovatelnou vrstvou, která po napuštění teplou vodou změkne a příjemně se přizpůsobí tvaru těla. Vnější polyesterová vrstva chrání vnitřní polyuretanovou výplň a vytváří tak efekt roztažnosti, díky němuž tento materiál dosahuje maximální měkkosti, cena 241 142 Kč, IDEAL STANDARD

Akrylátová vana Paiova (DURAVIT) v monolitickém bezespárovém provedení a lichoběžníkového tvaru, který umožňuje koupel ve dvou, cena (podle vybavení) od 54 852 Kč, DURAVIT.Vany z desek

Na výrobu akrylátových van se používají desky, které se po zahřátí (necelých 200 °C) vkládají do forem. Aby nedošlo k rychlému ochlazení a nežádoucí deformaci materiálu, musí být forma nahřátá a výlisek se proudem vzduchu postupně ochlazuje. O budoucí kvalitě vany rozhoduje složení materiálu, který byl na výrobu desky použitý, a tloušťka desky. Obecně platí, že čím je silnější, tím stabilnější a pevnější je výlisek. Standardní kvalitu zaručují desky o tloušťce 4–5 mm, na výrobu stabilnějších modelů se používají až osmimilimetrové desky. Někteří výrobci si zhotovují vlastní polotovary, jiní je odebírají od velkovýrobce. Kvalitu vany a stabilitu ovlivní i další opracování výlisku, který je zapotřebí zpevnit.

Vana v prostoru

U vany v prostoru je třeba počítat se speciální baterií. Elegantní jsou podlahové modely zabudované vedle vany. Vyrábějí se v rozmanitých podobách vhodných do minimalistických, klasických i rustikálních interiérů. Další možnost představují armatury určené k zabudování na okraj vany, do lemu opláštění nebo obezdění.

Vana Bouroullec (AXOR) má odkládací plochy, které jsou typické pro celou modelovou řadu Bouroullec, materiál akrylát, cena 83 160 Kč, HANSGROHE.Dříve k tomu sloužily silné dřevotřískové desky, modernější technologie používá nástřik skelného laminátu, který je směsí skelných vláken a syntetických pryskyřic nebo polyuretanu. Většina českých renomovaných značek využívá materiál Lucite, který má vysokou povrchovou pevnost, je příjemný na dotek, snadno se čistí a dobře odolává řadě chemických prostředků. Zdokonalenou verzi akrylátu označením GFK používá značka DUSCHOLUX, jejíž vany a vaničky se vyrábějí hlubokotažnou metodou a mají sedmimilimetrovou vrstvu akrylátu Na trhu jsou ale i levné vany vyrobené z takzvaných koextrudovaných desek. Jejich základ tvoří ABS desky, na kterých je nanesena velmi tenká vrstva akrylátu, která pouze zpevňuje povrch.

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Akrylátová asymetrická vana Kalima (ALBATROS), cena (včetně rámu) 29 215 Kč, ČESKÉ VANY.Inspirace z přírody

Po akrylátu začali výrobci zkoušet na výrobu van i další netradiční materiály. Hojně využívané jsou lité hmoty, které jsou směsí přírodních minerálů a akrylátových pryskyřic. Někteří výrobci je označují termínem umělý nebo litý mramor. S použitím různých mletých minerálů je možné vytvářet rozmanité jednobarevné i vícebarevné struktury připomínající nejčastěji mramor, granit nebo onyx.

Způsoby uložení vany

■ Zápustné vany jsou určeny k obezdění, mohou se také částečně nebo zcela zapustit do podlahy. K vaně jsou zapotřebí kotvicí nohy

■ Vany stojící u stěny je nutno ukotvit do nosné konstrukce (nebo vyzděného lůžka), která se z boku (nebo ze 2 či 3 stran) zakryje panelem nebo obkladem

Vana z kolekce IO (FLAMINIA), materiál Pietraluce, cena od 137 760 Kč, AQUA TRADE.

Nevšední možnosti do výroby van přinesly kompozitní materiály, z nichž první byl Corian. Je zhotoven ze směsi bauxitu a akrylátové pryskyřice, má jednolitý neporézní povrch, je nenasákavý a dobře odolný proti zašpinění. Velkou výhodou kompozitních materiálů je, že umožňují bezspárové spojování a snadnější atypické tvarování. Kromě netradičních moderních hmot se vyrábějí vany například i z masivního dřeva, přírodního kamene nebo ze skla. Jde však o nadstandardní designové kusy, se kterými se spíš než v domácnostech setkáte na specializovaných veletrzích a výstavách.

text: Jana Klímová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem