Na současném trhu jsou vany zhotovené z rozmanitých materiálů. Mezi vanami z moderních akrylátů, plastů či speciálních slitin si stále udržují přední pozici vany ze smaltované oceli. Na rozdíl od ostatních totiž  jejich kvalitu prověřil čas.

Vana Contesa (ROCA), 170 x 70 cm, cena 4 159 Kc, LAUFEN BATHROOM.Vany ze smaltované oceli nahradily v minulém století původní litinové typy, jejichž nevýhodou byla zejména vysoká hmotnost. O rozvoj a širší uplatnění ocelových van se postarala do značné míry německá firma Kaldewei, která v roce 1956 vyrobila jako první vanu z jednoho kusu oceli.

Historie značky je však delší a sahá až do roku 1918, kdy ve vestfálském Ahlenu začali pod touto značkou vyrábět kovové nádobí. První ocelové vany tu vyrobili ve třicátých letech. Byly to ale vany svařené z několika kusů. V okamžiku, kdy světu představili první bezešvý model, ztratily litinové typy definitivně prvenství a vany zhotovené z jednoho kusu se začaly vyrábět i v dalších zemích.

Kontakty na firmy a skrytý text se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Plech a smalt

Vany ze smaltované oceli nahradily v minulém století puvodní litinové typy, jejichž nevýhodou byla zejména vysoká hmotnost.Základem kvalitní ocelové vany je plech o tloušťce 2,9 mm. Plechové pláty se pod vysokým tlakem lisují do forem, kde získají základní tvar. Po zformování v hydraulickém lisu se budoucí vany na automatických linkách přesouvají k dalšímu opracování, při kterém se podle typu modelu zhotovují potřebné otvory a nakonec se opatří smaltem. Stejně jako výrobci sanitární keramiky tají přesné složení základní hmoty, střeží si výrobci van recept na svůj smalt, neboť ten je společně s dostatečně silným plechem základem kvalitního výrobku. Smalt je křemičitá tavenina příbuzná sklu a porcelánu.

Taví se při vysokých teplotách (přes 800 o C) a po nanesení na kovový povrch sline a vytvoří vysoce lesklý povrch. Smalt je velice odolný. Přestože je křehký, má podle Mohsovy stupnice tvrdosti, která vyjadřuje schopnost jednoho materiálu rýpat do druhého, tvrdost označenou stupněm 7 (pro srovnání: kapesní nůž má tvrdost přibližně 5, diamant 10), takže jej nelze poničit například hřebíkem (nevytvoří se vryp, pouze tmavá čára, která se otřením vyčistí). Povrch smaltu vyhovuje i vysokým nárokům na hygienu. Hladké plochy bez pórů se snadno čistí a hůře na nich ulpívají nečistoty i škodlivé mikroorganismy. Na údržbu stačí měkká houba nebo hadřík a běžný neagresivní čisticí prostředek.

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Na milimetr

Vana BetteHome Oval Silhouette ze série Bicolour (BETTE), 180 x 100 x 45 cm, několik barevných provedení, cena 187 550 Kč, ČESKÉ VANY.Kromě kvalitních materiálů je při výrobě třeba zajistit přesnou technologii nanášení smaltu. Jeho vrstva by měla být co nejtenčí, aby si zachoval co největší pružnost (jakou mají například skleněná vlákna) a dokázal odolávat i malým deformacím. Přesné a rovnoměrné nanesení smaltu dnes v továrních halách řídí automatické roboty. K propojení smaltu a ocelové plochy dochází ve vypalovacích pecích.

Kvalitu van garantuje tloušťka smaltovaného plechu 3,5 mm, díky které mohou dát renomovaní výrobci (Kaldewei, Laufen, Bette) na vany třicetiletou záruku. Výroba smaltovaných van je v porovnání s výrobou akrylátových či jiných typů mnohem nákladnější a náročnější (kromě velkokapacitních pecí jsou zapotřebí například lisovací formy, z nichž jedna vydrží přibližně 100 000 použití a stojí okolo 400 000 eur). Proto se v minulosti vyrábělo jen několika modelů základního obdélníkového tvaru.

Elegantní křivky a lesklé plochy smaltovaných van vyniknou zejména u modelů umístěných v prostoru, vana Cayono, 170 x 70 x 41 cm, typ 749, bílá, cena 9565 Kc, KALDEWEI.Když ale na trh vstoupila konkurence s vanami zhotovenými ze snadněji tvarovatelných materiálů a začala nabízet desítky rozmanitých i zcela atypicky formovaných kusů, museli se výrobci ocelových van rychle přizpůsobit novým požadavkům. I přes náročnou technologii však dnes například značka Kaldewei nabízí 74 tvarově odlišných modelů v celkem 350 velikostech. S konkurencí drží krok i v dalších nadstandardních požadavcích. U smaltovaných van a vaniček je možné za příplatek objednat protiskluzovou nebo antibakteriální vrstvu, vedle standardního bílého provedení nabízejí i jiné barvy, zejména módní černou.

text: Libuše Lhotská, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem