Důležitou součástí vany je baterie. Při jejím výběru je třeba myslet na dispoziční umístění vany i osoby, které ji budou nejvíce používat. Nevhodný nebo špatně umístěný typ totiž může znepříjemnit koupel nebo sprchování i v té nejpohodlnější vaně.

Nástěnná termostatická baterie Thesis (ROCA), cena 11 025 Kč , LAUFEN BATHROOM.Moderní baterie se staly nejen důležitým funkčním doplňkem van, umyvadel i bidetů, ale také estetickým prvkem, kterým lze doladit styl koupelny. Stejně tak se ale může nevšední typ baterie stát dominantním prvkem, který svým vzhledem upoutá pozornost a ozvláštní jednoduché tvary běžné sanitární keramiky. I jedinečný design by ale neměl mít přednost před ergonomií. Proto je třeba před definitivní volbou ověřit způsob ovládání baterie vestoje i vsedě, uvnitř i před vanou.

Podlahová baterie Myamyx (BONGIO), ceny: 24 665 Kč (výška 85 cm), 25 247 Kč (105 cm), IL BAGNO.Kohoutek nebo páka

Pákové ovládání armatur z koupelny téměř vytlačilo tradiční kohoutky. Důvodem je nepochybně pohodlí, které páka nabízí. Zatímco k bezpečné regulaci teploty a množství vody u kohoutků potřebujeme obě ruce, k ovládání páky stačí jedna. Tuto výhodu oceníme zejména při používání ruční sprchy. Přesto ale mají kohoutkové baterie stále své zastánce a zůstávají součástí ucelených designových řad.

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Kam s ní

Vanová podlahová baterie ze série (GESSI), provedení chrom, cena 66 973 Kč , DESIGN BATH.Podle umístění je k vaně možné použít tři typy baterií – nástěnnou, podlahovou a stojánkovou, která je zapuštěná do okraje vany. Dříve se vanové baterie umisťovaly standardně na stěnu nad vanou. Nadomítkové typy doplnily časem podomítkové modely, které mají tělo armatury zabudované ve stěně a vně jsou jen ovládací prvky a výtokové ramínko. Nákladnější a instalačně náročnější jsou podlahové baterie, které jsou zapuštěné do podlahy vedle vany. I když se dají použít ke všem typům van, využívají se hlavně k vanám umístěným v prostoru. Standardní se stává i netradiční umístění baterie na okraj vany.

Tyto armatury mají několik zapuštěných prvků (výtokové ramínko, společné nebo samostatné ovladače teplé a studené vody, eventuálně i sprchy a výsuvnou ruční sprchu), takže mohou být tří až pětiotvorové. Stejně jako u ostatních vanových baterií je i u těchto modelů důležité vyzkoušet, na kterém místě vany nebudou překážet a komplikovat vstup do vany.

text: Libuše Lhotská, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem