To, že má prostředí, ve kterém žijeme a denně se v něm pohybujeme, výrazný vliv na naši psychiku a duševní pohodu, prokázala již řada výzkumů. Jak moc nás prostor, ve kterém se nacházíme skutečně ovlivňuje? Lidé už odedávna reagují na své okolí jeho vnímáním, rozpoznáváním a prostorovým chováním. Může se to zdát jako samozřejmost, ale váš obytný prostor výrazně ovlivňuje vaše emoce a zdraví, a proto bychom mu měli věnovat dostatečnou pozornost.

Interiéroví designéři mají za úkol vytvořit pro nás takové prostředí, které bude lahodit nejen našemu oku, ale současně bude pozitivně působit na naše psychické zdraví. Na takového designéra si ale můžete zahrát i vy. Pro začátek si můžete pohrát s designem svého domova a vytvořit si útulné hnízdečko. Somfy vám představuje 4 tipy a inteligentní prvky, které podtrhnou kýženou atmosféru vašeho domova.

1. Barvy jsou stimulem nálady.
Přemýšlejte o náladě, kterou chcete v místnosti cítit, když do ní vkročíte. V příručce, kterou připravila pro Somfy, lídra v oblasti chytrých domácností, radí interiérová psycholožka Anna Gacka: „Při rozhodování o barvách mějte na paměti, že barvy považované za "teplé" na nás působí více povzbudivě. Žlutá dodává optimismus, oranžová zlepšuje sociální interakci a červená vybudí energii. Naopak "studené" barvy na nás působí uklidňujícím dojmem. Modrá pomáhá dosáhnout duševní pohody, zelená navrací rovnováhu a fialová podporuje vnitřní reflexi.“

Zdroj: Somfy

2. Světlo ovlivňuje naši pohodu a vnímání, podobně jako barvy.
Při vstávání je příjemné se probouzet ještě před budíkem s ranním světlem, a když se chystáte odpočívat, uvítáte příjemné tlumené světlo. Inteligentní prvky domácnosti vnesou komfort přirozeného světla do každého dne. Se Somfy ekosystémem TaHoma ® si nastavíte různé režimy spuštění závěsů tak, aby kopírovaly vaše aktivity a vpouštěly přirozené světlo do vašeho domova dle potřeby. Srdcem každého závěsu, které uvnitř něj tepe, je ukrytý pohon Movelite™, který se hodí ke každému typu až do hmotnosti 35 kg. A pokud zvolíte prémiové řešení Glydea™ Ultra, pak ani nepostřehnete, že se závěsy zatáhly.

3. Začněte s pěstováním rostlin.
Květiny, stromy a keře vždy vnášely do našich životů mnoho prospěšného. Přispívají k čistšímu a zdravějšímu ovzduší, zlepšují naše pohodlí a ovlivňují naši duševní pohodu tím, že zpříjemňují a zklidňují naše okolí. Pro začátečníky jsou vhodné nenáročné rostliny např. Zamioculcas, která si hoví i v tmavších místnostech a není tak náročná přísun vody, anebo známý Tchynin jazyk, který je takřka nesmrtelný a daří se mu v polostínu, ale i na velmi světlém místě.

Zdroj: Somfy

4. Obklopte se příjemnými materiály.
Jemné materiály máme většinou spojené s pocitem pohodlí. Myslete na to, jaké pocity ve vás vzbuzují látky jako hedvábí, semiš, či bavlna a jaké pocity ve vás vzbuzují, když se jich dotknete. Pokud si vybíráte např. povlaky, které mají sloužit jako dekorace, volte právě tyto materiály. Nezapomeňte obléct také svá okna. Ačkoliv jsou inteligentní závěsy a záclony Somfy velmi praktické (ovládací systém Touch Motion je navržen tak, abyste jedním dotykem závěs aktivovali, a proto i co nejméně manipulovali s látkou), orientují se i na design. Závěsy a záclony jsou z estetických látek a jsou navrženy tak, aby pohonný motor byl jednoduše ukrytý za látkou a nenarušoval jinak útulný vzhled místnosti.

Chytrá domácnost umí vytvořit příjemnou a vlídnou atmosféru vašeho domova a je tu od toho, aby vám ulehčila život a umožnila si vychutnat pohodu vašeho domova naplno. Začít můžete již nyní: S pomocí Somfy lokátoru najděte svého Somfy Experta, který vám pomůže s výběrem prvků chytré domácnosti, určených právě pro vás. Text je inspirován příručkou o barvách a světlech v interiéru, kterou pro společnost Somfy připravila Anna Gacka.

logo MessengerPoslat Messengerem