Ať zařizujete miniaturní kuchyňku v panelovém domě nebo prostornou kuchyň ve vile, vždy byste měli myslet na účelné využití úložných prostor. Těch totiž není nikdy dost.

Otočný výsuv rohové skříňky Magic corner nabízí celkem čtyři drátěné úložné koše (HETTICH).Pro tentokrát se zaměříme na roh kuchyňské sestavy a přiblížíme vám možnosti jeho praktického využití. Dříve to bylo hluché místo, kam se dala účelně umístit pouze zešikmená horní skříňka nebo otevřená rohová police. V dolní části kuchyňské sestavy byl roh zaslepený nebo vyplněný spodní skříňkou, jejíž police byly těžce dostupné. Zřídkakdy se v rohu objevila varná deska či dřez.

Otočit, nebo vysunout?

Dnešní moderní kuchyně nabízejí hned několik typů rohových systémů u spodních skříněk. Asi nejstarším systémem je otočný karusel, kdy je v rohové skříňce napevno ukotvená tyč, na níž jsou umístěné otočné drátěné nebo plastové koše. Podle typu skříňky jsou otočné koše tvarované do kruhu, třičtvrtěkruhu či půlkruhu. Druhým systémem, který pojme větší objem, je takzvaný Magic corner. Jde o dvojitý výsuv se čtyřmi úložnými patry. V tomto případě se pohybem dopředu a poté do strany vysunou celá kuchyňská dvířka nejprve se dvěma a dále s dalšími dvěma koši.

Moderní kuchyně s dvířky v hladkém tvaru v kombinaci fólií černý lesk a zelená oliva působí svěžím dojmem a v rohu ukrývá dobře přístupný, velkorysý prostor (TRACHEA).Jednou z novějších vymožeností je výsuvný systém nazvaný Le mans. Na tyči jsou umístěna poměrně velká plastová plata s drátěnou ohrádkou, která se vysunují hluboko z útrob rohové skříňky. Tento systém se dá použít i do vysoké rohové potravinové skříně, kam lze umístit i větší počet plat. Značka BLUM nabízí v programu Dynamic plnovýsuvné zásuvky speciálně vytvarované do pravého úhlu. Tento šikovný systém se prodává i s dokonale promyšlenou vnitřní výbavou v podobě zarážek, pořadačů, kořenek či zásobníků.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Vaříme a myjeme nádobí v rohu

Rohový keramický dřez Vega Eck Plus, rozměry 90 x 90 cm, cena 29 810 Kč (SYSTEMCERAM).Na problematiku využití rohu reagují velmi pružně i výrobci domácích spotřebičů a kuchyňských dřezů. Vaření v rohu je nejen praktické, ale i atraktivní. Většinou to totiž obnáší pořízení tvarově netradičního spotřebiče, který se do rohu vejde a je pro něj zvlášť určený. Do rohu se nedá umístit obyčejná čtvercová varná deska, protože by svými rohy zasahovala do vedlejších skříněk. Lze tedy vybrat atraktivní desku ve tvaru ledvinky, oválu či jinak speciálně tvarovanou, a to jak v klasické sklokeramice, tak s plynovými hořáky či pro indukční vaření. Nad varnou deskou nesmí chybět výkonný odsavač par.

Rohový otočný karusel Ninka Winkeltur z programu Sykora Clever Design, cena (bez DPH) 11 700 Kč (SYKORA).Výběr rohových odsavačů není tak bohatý jako u běžných, ale dají se sehnat v provedení s přímým odtahem do komína i s recirkulací. Digestoře jsou pěkné jak v moderním provedení, tak i v retrostylu. Pro ty, kteří chtějí do rohu kuchyňské sestavy umístit zónu mytí, je na trhu i slušný počet různě tvarovaných dřezů, vhodných k umístění do rohu. U všech rohových dřezů platí, že se k nim dodává zhruba stejné příslušenství jako k běžným dřezům. Uživatel tak může využívat prostor i v nejzazším rohu za dřezem.

text: Lucie Martínková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem