BLOG DAVIDA MENCLA - O inteligenci domů se zajímám dvacet let. Většinu systémů jsem na vlastní kůži vyzkoušel. A dlouho jsem svým klientům nemohl inteligenci doporučit. V posledních letech se ale mnohé změnilo a mnohé se aktuálně mění. Pokud vás čeká cesta do vlastního domu, pak si již inteligenci do svého bydlení dejte. Jen to učiňte chytře.

Pro mnohé je inteligence domů spojená se skepsí. A zcela oprávněně. Jen těžko bych ve svém oboru hledal jinou technologii, která nastupovala podobně toporně a která při svém vývoji přinesla tolik slepých cest.

Já sám jsem všechny slepé cesty ochutnal, když jsem je na svých domech zkoušel. Znalost těch špatných cest mi ale dnes umožňuje jasněji vidět tu správnou. A také vás upozornit na nástrahy, které vedou na scestí.

Dbejte na spolehlivost

Když stavím sobě či svému klientovi dům, usiluji o to, aby to byl dům neobtěžující. Tedy dům, který mne nechá užívat si radosti s rodinou, radosti z krásného domu. Ale který zároveň není náročný na údržbu. O ideálním domě totiž nevíte. Nic po vás nepotřebuje. To málo, co potřebuje, se vejde do jedné servisní prohlídky, kterou ještě provede manažer stavby, který dům klientovi postavil. Tedy opět bez obtěžování klienta.

Servisní náklady

Mnoho systémů inteligence trpí vadou přílišné pozornosti. Neustále něco nefunguje a nutí vás volat servis. Řešení servisu pak stojí váš čas i náklady. A to je druhý, snad ještě větší hřích. Pokud usilujeme o domy s minimálním provozním nákladem, pak je těžko představitelné, že každý měsíc zaplatíte čtyři tisíce za servis inteligence. To přesně je neduh mnohých systémů. U některých dokonce neduh naprosto úmyslný.

Strategie doživotního zákazníka

Mnohé v Česku montované systémy inteligence vytvářejí vysokou závislost mezi vámi a servisním dodavatelem. U těchto systémů je obtížné změnit servisní společnost, když k systému nemáte hesla administrátora. Jde o promyšlenou politiku vytvořit z vás zákazníka, který zaplatí pořízení systému a pak každý měsíc další poplatky za servis.

Moderní domy usilují o nízké provozní náklady. A tento model dalšího, zbytečného nákladu je pro moderní dům naprosto nevhodný. A tím tedy i systémy, které tyto opakované servisní náklady vyžadují.

Osvědčené systémy inteligence jsou i s naším komentářem detailně popsány na blogu:

 www.davidmencl.cz

logo MessengerPoslat Messengerem