BLOG DAVIDA MENCLA - Ekonomičtí novináři se předhánějí v předpovědích dramatického poklesu cen nemovitostí. Už vloni jsme psali, že dělají chybu, když vše posuzují pohledem na byty v Praze. Důvodů, proč se mýlí, je ale více, dnes o dalším z nich.

Před nástupem covidu v únoru 2019 scházelo v české ekonomice půl milionu pracovníků. Fungování mnoha firem se zadrhávalo pro neschopnost najít potřebné lidi. Prodejní řetězce se na billboardech trumfovaly, kdo dá pokladní a skladníkovi větší plat.

Zároveň se prodlužuje doba dožití. Tedy také doba, po kterou chceme pobírat své důchody. Doba, po kterou budeme nákladem pro zdravotní rozpočet státu. A také doba, po kterou budeme potřebovat užívat své byty.

Přijdou noví pracovníci

Abychom uživili naši generaci, až se dostaneme do důchodového věku, bude muset ekonomika pracovat na podstatně vyšší obrátky. Budeme potřebovat spoustu nových pracovníků. Pokud v roce 2019 scházelo půl milionu, budeme za pár let potřebovat milion nových pracujících. V Česku se nerodí dost dětí na to, aby v budoucnu dokázaly nahradit ani stávající pracovníky, kteří půjdou do důchodu. Nezbyde tak nic jiného než se otevřít pracovní síle ze zahraničí. Bez zahraniční pracovní síly prudce zchudneme.

Nebude na důchody, nebude na zdravotní péči. I zahraniční pracovník se začne stávat nedostatkovým zbožím. Chtějí je v Polsku.

Chtějí je v Německu. Až to pochopí, budou je chtít všechny evropské země. Člověk přicházející z Ukrajiny bude všude žádaný, bude-li chtít pracovat a pomáhat místní ekonomice. Doba, kdy takoví pracovníci spali po deseti na ubytovnách, se stane minulostí. Ti lidé k nám budou přicházet natrvalo se svými rodinami a budou zde chtít normálně bydlet. S oživující se ekonomikou se vrátí obrovský hlad po nových pracovnících. Vláda bude muset tento hlad řešit. Otevře naši ekonomiku zahraniční pracovní síle. A ta bude zvyšovat poptávku na segment bydlení. Poptávka po bytech bude o řád vyšší nežli naše aktuální schopnost byty stavět.

Své byty potřebujeme déle

V době, kdy je poptávka významně silnější než nabídka, je bláhové očekávat pokles cen. A to je druhá chyba, které se mnozí dopouštějí.

Neuvědomují si, že s vyšším dožitím potřebujeme své byty déle. A zapomínají, že ekonomika potřebuje mnoho nových pracovníků, kteří budou chtít slušně bydlet.

Byty pro ně však ještě nestojí.

 

Kráceno z blogu www.davidmencl.cz

logo MessengerPoslat Messengerem