V poslední době se začínají objevovat stále častěji články představující nájemní bydlení jako plnohodnotnou alternativu vlastnictví nemovitosti. Ať jsou argumenty pro toto tvrzení jakékoliv, nemohu s nimi souhlasit. 

Ekonomičtí novináři se také už delší dobu předhánějí v předpovědích dramatického poklesu cen nemovitostí. I zde se mýlí. Podívejme se, jak spolu obě věci souvisí.

Demografická křivka je neúprosná

Na budoucí ceny rezidenčních cen nemovitostí v Česku má (mimo jiné) vliv i naprosto nefungující možnost důchodového spoření.

Mnozí spoluobčané již pochopili, že stát nebude mít sílu se o ně solidně postarat.

Budoucí důchody mé generace budou blíže k almužně nežli k solidnímu zajištění na stáří. Demografická křivka je neúprosná. Jeden pracující potáhne dva důchodce opravdu těžko. Možnost smysluplného důchodového připojištění neexistuje. Kdo si aktuálně spoří, prodělává balík peněz na inflaci. Spoření tedy naprosto není řešením.

Češi tak volí jednu ze tří cest

1. Zavřu oči, neřeším a doufám, že stát se postará. Později tedy tvrdě narazím.

2. Investuji do bitcoinu a doufám, že stihnu bohatý vystoupit, než to letadlo spadne. To letadlo však z původních čtyř motorů letí na poslední dva. Občas na poslední jeden.

3. Koupím si jeden či dva byty na pronájem.

A ty pronájmy jsou mé důchodové připojištění. Jak si v budoucnu bude stále více lidí uvědomovat blížící se důchodovou katastrofu, bude stále více Čechů inklinovat k pořizování nemovitostí jako bezpečného přístavu pro své peníze a stáří. Také proto, že jinou lepší možnost nevidí. A já popravdě též ne.

Jde také o sociální status

A nakonec můj důvod nejmilejší. Důvod, který mne opravdu těší. Dobré bydlení se stává podstatnou hodnotou sílící střední třídy. Fotky z drahých dovolených jsme si již na Instagram všichni dali. Už jsme také zjistili, že naše fotky z drahé dovolené nikoho nezajímají. A také, že ta radost byla dost pomíjivá. A teď zjišťujeme, že opravdu dobře bydlet je hodnota, která nám dokáže přinášet radost opakovaně a trvaleji nežli jiné radosti, kterým jsme dříve dávali přednost. Mnozí zjišťují, že ochutnali ve svých životech již mnohé a teď chtějí co nejlépe bydlet.

Dobré bydlení se stává podstatnou hodnotou a symbolem sociálního statusu. A pozemků je málo, dobrých míst ještě méně. Nové pěkné domy a byty budou žádaným zbožím.

A kde je dobrá poptávka, tam ceny klesat nebudou.

Kráceno z blogu www.davidmencl.cz

logo MessengerPoslat Messengerem