Hlavní výhodou centrálních vysavačů je to, že odvádějí veškerý nasátý vzduch včetně nečistot, alergenů a roztočů trubním rozvodem mimo obytné prostory. Díky tomu je zajištěna skutečně 100% filtrace. Nedochází ani k víření dosud nevysátého prachu, jako je tomu u mobilních vysavačů, což ulehčuje život nejen alergikům. Někoho ale může napadnout otázka, jak tohle funguje v dokonale utěsněných pasivních domech.

Než na tuto otázku odpovíme, pojďme si nejprve detailně představit, jak vlastně funguje centrální vysavač v domě, kde jsou instalované potrubní rozvody, vedené od jednotlivých vysavačových zásuvek až k vlastnímu motoru vysavače, který je umístěný v nějakém nebytovém prostoru, jako je garáž, sklep, komora, nebo technická místnost. V této místnosti může být vyveden i výfuk centrálního vysavače.

Úklid probíhá pomocí 9 m dlouhé vysavačové hadice, zasunuté postupně do jednotlivých zásuvek v domě zrovna tam, kde je potřeba uklízet. Vzduch s prachem je pak odsáván z obytných prostor velkou silou trubním rozvodem a tím je zabráněno jakémukoliv jeho dalšímu víření v obytném prostoru, na rozdíl od přenosných vysavačů. Centrální jednotka pak vzduch s prachem přefiltruje jako každý jiný vysavač a vyfoukne do té místnosti, kde je umístěná. To platí v případě, že nechcete mít odvod přefiltrovaného vzduchu ven z důvodu zachování naprosto uzavřeného pasivního domu. Navíc může být jednotka vybavená přídavným HEPA filtrem, ale v každém případě je přefiltrovaný vzduch vyfukován třeba v garáži, a ne v ložnici. Už zde jde o obrovský posun v kvalitě úklidu, neboť není vířen prach na nábytku, záclonách atp. tím, že je z přenosného vysavače vzduch vyfukován přímo na tyto předměty.

Hlavní výhodou centrálních vysavačů je to, že odvádějí veškerý nasátý vzduch včetně nečistot, alergenů a roztočů trubním rozvodem mimo obytné prostory. Díky tomu je zajištěna skutečně 100% filtrace (zdroj: Husky)

V té druhé, ještě dokonalejší variantě, kdy je veškerý vzduch vyfukován úplně mimo dům, a kde by mohlo dojít k úvahám o případných tepelných ztrátách objektu, si vám dovolíme předložit několik argumentů k přemýšlení, které jsou dle našeho názoru velmi důležité:

1. Centrální vysavač, nebo jakýkoliv vysavač používáme tak cca 1 h týdně, podle velikosti domu.
2. Veškeré zásuvky, když nejsou používány zbývajících cca 167 h týdně, jsou uzavřené a mají těsnění, takže rovnováhu v domě nijak neovlivňují. Výfukové potrubí má klapku, která je mimo provoz vysavače též uzavřená.
3. Průtok vzduchu je u centrálního vysavače 3,5m3 za minutu. U digestoře je hodnota i 50x vyšší a běží několik hodin denně.
4. Při každém otevření venkovních dveří, nebo dokonce garážových vrat uteče mnohem více tepla.
5. Krbové těleso také netěsní dokonale, a když je v něm oheň, tak musí rekuperace také běžet ve zvláštním režimu.

Další výhody centrálních vysavačů jsou:

  • ticho při vysávání
  • snadná manipulace
  • vysoký výkon bez omezení z nařízení EU, která se dnes vztahují na přenosné vysavače a na centrální ne
  • možnost využití speciálních doplňků, kterými jsou třeba automatická lopatka na smetí, hadice skryté ve zdi, samonavíjecí hadice do garáže na vysávání automobilů, separátory prachu pro úklid v dílně, nebo popela z krbu a mnoho různých nástavců
  • u Husky možnost vysávání vody přímo do vysavačové jednotky
  • výjimečná záruka Husky 25 let

NOVINKA: Robotický vysavač Tubo Robo TR900 napojený na systém centrálního vysávání

Jediný robotický vysavač, který umožňuje automatický odvod vysátého prachu a nečistot pomocí systému centrálního vysávání – tím odpadá manipulace s odpadní nádobou a čištění kartáčů. Navíc, mimo vysávání disponuje možností mokrého vytírání. Stačí přehodit odpadní nádobu za nádržku s čistícím prostředkem. Tento model je kompatibilní se všemi centrálními vysavači a je tedy perfektním doplňkem jakéhokoli centrálního vysavačového systému. Jeho automatická základna s technologií Plug and Play je kompatibilní se všemi sacími zásuvkami v domě a umožňuje tak i dodatečnou montáž do stávajícího systému. Navíc ho lze aktivovat na dálku díky specializované aplikaci, můžete programovat jeho úklidovou práci kdykoli během dne a nechat ho volně vysávat v naprosté autonomii a v naprostém tichu, i když doma nikdo není.

Více na www.husky.cz.

Robotický vysavač Tubo Robo TR900 (zdroj: Husky)


Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem