Inspirativní není jen konečná podoba domu a velká spokojenost jeho majitelů s tím, co společně dokázali vytvořit. Inspirací pro každého stavitele, který ještě stojí na začátku celé cesty k novému domovu, může být i proces, jak ke stavbě svého domu jeho majitelé přistupovali. Pórobetonové tvárnice Ytong a tepelněizolační desky Multipor dokonale zapadly do plánů mladých manželů a dnes jim navíc i skvěle slouží.

Pan Pavel s manželkou se před narozením jejich syna plně věnovali svým kariérám v oblasti bankovnictví a realit. Oba pochází ze střední Moravy, ale práce je dovedla do Prahy, kde bydleli v krásném vršovickém bytě. Oba tady byli maximálně spokojeni, historická pražská zástavba s akcentem na zeleň, vzdušnost a velkorysé rozměry místností jim přinášela klid a harmonii. Navíc měli perfektní vztahy s majitelem, který jim prostorný byt poskytl k dlouholetému pronájmu. Už v té době měli oba jasno v tom, že pokud budou někdy řešit vlastní bydlení, nabyté zkušenosti a principy si budou chtít z Prahy přenést i do svého nového domova.

Stavební systém měl být účelný, funkční a prověřený

Současné stavebnictví se posouvá obrovským tempem dopředu a výběr materiálů není jednoduchý. Od začátku oba manželé věděli, že ať zvolí jakýkoli stavební či otopný systém nebo vybavení domácnosti, vše musí být účelné, praktické a dokonale prověřené. Na realizaci si po výběrovém řízení vybrali architekta, který s nimi mohl být v aktivním kontaktu v Praze, současně znal region budoucí výstavby a se kterým se mohli otevřeně bavit jak o stavebních systémech, tak především o svých představách budoucího bydlení a o funkčnosti prostoru. Rozhodně nechtěli celkový typový projekt – byť některé zdařilé prvky typových projektů jim inspirativně pomohly k rozvoji vlastního návrhu. Čemu se chtěli vyhnout úplně, byl generický projekt bungalovu s valbovou střechou, kterých jsou plné satelity a města v České republice. V místě stavby pak ještě do realizačního týmu přizvali autorizovaného projektanta v roli stavebního dozoru. Ten měl v průběhu stavebního procesu v kompetenci dohled nad celou výstavbou. Stavbu realizovali pomocí pravidelného tendrování, či na základě doporučení specializovaných firem. Podstatnou část realizovali i svépomocí. 

Zdroj: Xella

Pórobetonové tvárnice Ytong a tepelněizolační desky Multipor musely obstát v přísném srovnání konkurenčních stavebních systémů

Pan architekt nabídl manželům pórobeton Ytong a tvárnice Ytong Lambda YQ hned v první volbě. Nicméně rozhodnutí, zda zvolit právě tento systém, oba poměrně dlouho podrobovali konkurenčnímu srovnání. V jeho průběhu hodnotili ekonomiku stavby, praktičnosti realizace nebo zkušeností uživatelů, projektantů a realizačních firem. „Když jsme si návrh pana architekta odsouhlasili, pak už jsme využili téměř vše, co dnes Ytong stavebníkům rodinného domu nabízí. Po jednání se zástupci firmy Xella jsme se rozhodli pro objednávku z široké palety produktové řady. Pro zajištění tepelného komfortu obálky domu jsme zvolili pórobetonové tvárnice Ytong Lambda YQ 450 – tudíž jsme nemuseli dodatečně zateplovat. Rozhodli jsme se používat co nejméně toxických zateplovacích systémů – tudíž i naše střecha je zateplena více než 60 cm vrstvou tepelněizolačního systému Multipor, který nedovolí náš dům v létě přehřívat a drží tak příjemný tepelný komfort. Oba stropy jsou systému Ytong Komfort a Klasik. Díky nabyté zkušenosti mohu ubezpečit a podpořit začínající stavebníky, že se stavebními materiály Ytong a Multipor se dá realizovat moderní, krásné a pohodové bydlení, kde budou všichni spokojeni. V průběhu stavby nám navíc velmi ochotně pomáhali i obchodní a techničtí zástupci firmy Xella, za což jim patří naše velké díky!“ uvádí při ohlédnutí za dobou výstavby pan Pavel.

Zdroj: Xella

Nový dům manželům skvěle slouží a jsou v něm velmi spokojeni

Nový dům je nízkoenergetický, a i přes svou velikost má spotřebu energií pouze jako větší byt. Díky velkému portálu, který propojuje obývací pokoj se zahradou a s okny na jihovýchod, dům dopoledne příjemně vyhřeje slunce. Pokud tepelné zisky nejsou dostatečné, je k dispozici dobře dimenzovaná soustava podlahového vytápění. Moderní domy už není problém vytopit, ale spíše ochladit. V tom se projevila jako prozřetelná instalace externího žaluziového systému. Jako skvělé se rovněž ukázalo rozhodnutí realizovat vnitřní stropy v obou patrech až do výše tří metrů. Bydlení se díky tomu stalo vzdušnější, komfortnější a příjemnější.

logo MessengerPoslat Messengerem