Otázka budoucích cen energií a způsobu vytápění rodinného domu je čím dál aktuálnější. Připravil jsem pro vás proto malý seriál, který se bude touto problematikou zabývat do hloubky. V prvním dílu se zamyslíme nad tím, jak se nenechat zmást změtí informací a jak se způsoby vytápění mění v čase.

Na internetu najdete mnoho protichůdných rad. Někdo vám bude radit topit plynem, jiný tepelným čerpadlem. Někdo vám vlastní fotovoltaickou elektrárnu doporučí a jiný bude tvrdit, že se nikdy nevyplatí. Důvody, proč nacházíte tolik protichůdných odpovědí na otázku, čím vytápět dům, jsou tři.

Spousta textů na internetu jsou skryté PR články, kdy se vám výrobce nějaké technologie snaží vnutit myšlenku, že právě jeho výrobek je ta nejlepší možnost, a vydávají se za reakce běžných nadšených uživatelů rodinných domů.

Některá řešení byla v době svého vzniku správná. Čas však mění vstupní parametry a tím se mění také výpočty a správné výsledky. Dům postavený před deseti lety měl desetkrát větší roční spotřebu energie než dům postavený dnes. S výstavbou vysoce úsporných a pasivních domů se mění návratnost různých technologií a data a fakta z dob minulých pro vás dnes nebudou relevantní.

Třetím důvodem pak jsou rozdílné velikosti domů. V porovnání efektivity vycházejí malé domy úplně jinak než velké. Zkušenost rodiny žijící ve velkém dvojdomě nebude mít žádnou hodnotu pro toho, kdo chce stavět malý bungalov.

 

Vývoj v konkrétních číslech

Jak jsem již uvedl, dnešní domy jsou zcela jiné než domy postavené před deseti či dvaceti lety. Například v roce 2003 potřeboval Ekonomik N7 ke svému provozu 27,1 MWh/rok plynu a 3,32 MWh/rok elektřiny. V roce 2013 byl dům zateplen a spotřeba plynu klesla téměř na polovinu, na 14,6 MWh/rok. Spotřeba elektřiny zůstala stejná: 3,32 MWh/rok. V roce 2023 neodebírá dům plyn žádný, protože topí tepelným čerpadlem, tedy elektřinou. Zhruba 40 % elektrické energie pochází z vlastní FVE, ze sítě se nakupuje jen cca 2,25 MWh/rok.

Chceme-li společně najít přesné odpovědi na to, jak vytápět rodinný dům a jaké se vyplatí zvolit technologie, musíme být přesní. Méně naslouchat marketingovým tvrzením a o to více počítat. V příštím dílu se zamyslíme nad perspektivou cen energií.

 

Více informací na www.davidmencl.cz

 

 

Text: David Mencl, ředitel Ekonomických staveb

logo MessengerPoslat Messengerem