Otázka cen energií a způsobu vytápění rodinného domu je čím dál aktuálnější. Vytápění, které namontujete dnes do svého domu, musí být totiž to správné také za dvacet let. V minulém dílu tohoto blogu jste mohli sledovat, jak se způsoby vytápění i ceny energie vyvíjely v uplynulých desetiletích. Dnes se zamyslíme nad cenami energií v budoucnu.

Ukazuje se, že plynu je ve světě dostatek a spotřeba plynu v evropě se postupně snižuje. V kritickém minulém roce byly „úzkým hrdlem“ přepravní kapacity, které však nyní rostou. Dochází také k otevírání nových nalezišť. Tedy v budoucnu bude plynu dostatek, cena bude již stabilní a v dlouhodobém horizontu spíše nízká.

Elektřina krátkodobě zažívá náročné období, a to z důvodů, které jsme si mohli odpustit. Špatně plánující Francouzi museli pro plánované i neplánované údržby dočasně vypnout více než polovinu svých jaderných reaktorů. V době levné elektřiny to nebyl problém, v době drahé elektřiny to však byla hlavní příčina dalšího brutálního růstu. Němci v nejkritičtějším období nedostatku energie vypnuli své zbylé jaderné reaktory a vytvořili nouzi ještě větší. Aby se později zhrozili, že drahou energií dusí svůj průmysl a možná i svoji budoucnost. Je děsivé, když společnost řídí ideologie v oblastech, kde má fungovat rozum.

A konečně již před lety jsme se v evropě rozhodli pro čisté ovzduší, a tak jsme zavedli emisní povolenky. Ty naprosto zásadně prodražovaly výrobu elektřiny z uhelných elektráren. Z těch uhelných elektráren, které se musely nastartovat místo vypnutých německých jaderných bloků, aby nahradily významný nedostatek elektřiny na trhu. Němečtí Zelení vypínali čisté jaderné zdroje, aby se teď dívali, jak jejich elektrárny valí tisíce tun zplodin z komínů do ovzduší, které oni a jejich děti dýchají. Trh s elektřinou prožil těžké období. Série nekoordinovaných špatných rozhodnutí vyhnala cenu elektřiny do extrému.

Přirozeně společně s ruskou agresí a krátce hodně drahým plynem. Předpokládám, že v nejbližších pěti letech nás ještě čeká nestabilita ceny. Na spotu bude elektřina „létat“ nahoru a dolů podle toho, jak bude v severním moři foukat vítr. Ve střednědobém horizontu pak začne cena elektřiny klesat. Očekávám, že dnešní masivní výstavba levných obnovitelných zdrojů v budoucnu elektrickou energii zlevní. Za perspektivní považuji také vytápění tepelným čerpadlem a kombinace hlavního zdroje energie s rekuperací a fotovoltaikou pro zvýšení efektivity celého systému.

Více informací na www.davidmencl.cz

 

Text: David Mencl, ředitel Ekonomických staveb

 

 

logo MessengerPoslat Messengerem