Někdo se v listopadu rozhodne a v září příštího roku se stěhuje do nového domu. A jiný na svůj vysněný dům čeká třeba tři roky... tak dnes o tom, jak dlouho se budete na svůj dům těšit vy. Jak dlouho trvá postavit dům a co vše termíny ovlivní?

Samotnou stavbou cesta za vlastním domem nezačíná. Začíná přípravou, projektem a stavebním povolením. Tento blog však stavbou začnu. Jako správný stavař mám totiž samotnou stavbu nejraději a stavba je pro mne středobodem vesmíru. A také proto, že otázka „Jak dlouho bude stavba trvat?“ je tou nejčastější, kterou od vás dostávám.

Stavba domu za sedm měsíců

Tedy vězte, že technologicky lze zděný dům postavit za 4,5 měsíce, pokud by na stavbě vše klapalo s přesností na minuty. Na minuty na stavbě ale nikdy nic neklape, takže vám v Ekonomických stavbách dáme do smlouvy náš závazek postavit dům za sedm měsíců. Ve skutečnosti však cílíme na stavbu za šest měsíců. Měsíc si tedy necháváme jako rezervu na nepředvídatelné, a přestože cílíme na šest měsíců stavění, bude vaše stavba s velkou pravděpodobností trvat slíbených sedm měsíců. Jednoduše proto, že něco, co na počátku nepředvídáme, se během stavby objeví. A kdyby vám sedm měsíců stavby přišlo hodně, pak byste měli vědět, že naprostá většina stavitelů v Evropě staví zděné domy v rozmezí 18–24 měsíců. Tedy třikrát déle než stavíme v ES.

Pomalejší není kvalitnější

Možná vás napadne, zdali pomalejší stavba není kvalitnější... Pak vězte, že není. Pomalejší stavba je pohodlnější pro organizaci stavby, a tedy pro stavitele. Zároveň ale pomalejší stavba znamená déle otevřené konstrukce všem klimatickým podmínkám, a tedy horší výslednou kvalitu. Postavit dům za sedm měsíců místo 18 je prospěšné kvalitě i vaší peněžence.

Mluvíme-li o termínech stavby, pak se sluší dodat, že jsou vztaženy na zděný dům s obytným podkrovím, kde stropní deska je z Miako vložek. Dům nepodsklepený s obvyklou sedlovou střechou, jehož stavba je naplánována od března do listopadu.

Více se o časových milnících stavby běžného domu a o vlivech, které výstavbu zpomalují, dočtete na www.davidmencl.cz.

 

Text: David Mencl, ředitel Ekonomických staveb

 

logo MessengerPoslat Messengerem