Radí Josef Kroupa, manažer pro klíčové zákazníky společnosti HELUZ IZOS.

Pevně zasklená okna jsou skvělou volbou pro větší formáty skel. Tento typ oken se vyznačuje širším rámem, což umožňuje použití silnějších skladeb skel nejen s výbornými tepelněizolačními vlastnostmi, jako je například trojsklo IZOS ENERGY+ s koeficientem prostupu tepla Ug = 0,5 W/m2K. Při výběru izolačního skla je důležité zvážit vlastní potřeby a požadavky na komfort bydlení. Silnější skla jsou robustnější a poskytují také lepší akustickou izolaci. Mohou také zvýšit bezpečnost vašeho domova tím, že ztěžují vniknutí nebo zabrání poranění při rozbití skla. Pevně zasklená okna by měla být profesionálně nainstalována, aby byla zajištěna jejich pevnost a stabilita.

Vedle mnoha výhod mají pevně zasklená okna i několik nevýhod. Jednou z nich je obtížný přístup pro čištění a mytí. Ve srovnání s otevíracími okny, která lze snadno vyčistit z obou stran, pevně zasklená okna vyžadují profesionální čištění, zejména pokud jsou umístěna vysoko. Přesto, pokud hledáte okna, která jsou vhodná pro větší formáty izolačních skel, a zároveň chcete zajistit lepší akustickou izolaci a bezpečnost, mohou být pevně zasklená okna tou správnou volbou.
FOTO: HELUZ IZOS

Pokud jde o výběr zasklení, platí zde stejná kritéria jako u běžných otevíravých nebo posuvných oken?
Posuvná okna jsou ideální volbou v situacích, kdy je prioritou ušetření prostoru. Vybrat správné sklo, které odpovídá specifickým potřebám a podmínkám daného rodinného domu, je v těchto případech klíčové. Doporučujeme obrátit se na odborníka, který vám poradí s výběrem nejlepšího typu zasklení, vzájemně souvisejícího s orientací domu vůči světovým stranám. Toto doporučení platí jak pro pevná okna, tak i pro otevíravá okna a dveře. Limitujícími faktory mohou být hmotnost a tloušťka skla, které jsou při výběru posuvných oken omezeny konstrukčními možnostmi. Je nezbytné, aby systém posuvu dokázal bezpečně a plynule zvládnout hmotnost vybraného skla.

Dokáže velkoplošná prosklená stěna, např. přes celou stěnu nebo vysoká přes dvě podlaží, splnit přísné tepelněizolační limity pro domy s parametry NZEB?
Ano, velkoplošná prosklená stěna může splnit takovéto požadavky, ale vyžaduje to pečlivé navržení a správnou instalaci. V návrhu je potřeba zohlednit mnoho faktorů. Zejména je to koeficient Ug, který udává, kolik tepla projde sklem. Čím nižší je hodnota Ug, tím lépe sklo izoluje. Můžeme si to ukázat na rozdílu: trojsklo IZOS ENERGY+ má hodnotu Ug až 0,5 W/m2K, zatímco dvojsklo IZOS DOUBLE má Ug = 1,1. Důležité je zohlednit nejen sklo, ale i ostatní součásti prosklené stěny a provést výpočet a posouzení prostupu tepla celé fasády.

Architekti často navrhují tzv. bezrámové zasklení. Jak vypadá správný detail ostění a jaká je maximální velikost tabule trojskla pro takovýto typ zasklení?
Velikost tabule trojskla bez rámu může záviset na více faktorech, jako je technologie výroby, materiál, tloušťka skla, profil rámu, požadavky na bezpečnost atd. Neexistuje žádný univerzální standard pro maximální velikost, protože to může být omezeno specifikacemi výrobce nebo požadavky na instalaci. HELUZ IZOS dodává velkoformátová izolační skla ve velikosti až 5 000 × 3 000 mm. Vždy je ale nejlepší se obrátit přímo na výrobce nebo dodavatele, protože oni budou moci poskytnout nejrelevantnější a nejpřesnější informace.

FOTO: HELUZ IZOS

U moderních domů někdy vidíme bezrámové zasklení i u špatně dostupných oken ve vyšších podlažích. Považujete to za praktické?
Bezrámové zasklení je stále oblíbenějším trendem v moderní architektuře. Poskytuje elegantní vzhled a umožňuje mnohem větší průnik denního světla do interiéru. Použití nanokosmetiky může zlepšit odolnost skla proti špíně, prachu a vodě, což je výhodné zejména pro okna ve vyšších podlažích, která jsou špatně dostupná. Nicméně, bezrámové zasklení může být náchylnější k poškození a jeho výměna může být obtížná a nákladná. To je něco, co by majitelé domů měli zvážit, než se rozhodnou pro tuto možnost.

Celkově lze říci, že bezrámové zasklení je vhodné pro ty stavebníky, kteří hledají moderní a elegantní vzhled a chtějí maximalizovat přirozené světlo v interiéru. Avšak je třeba brát v úvahu potenciální náklady a problémy spojené s údržbou, případně výměnou skla.

Dalším oblíbeným prvkem jsou pevně zasklená rohová okna bez rohového sloupku. Jak se správně řeší rohový spoj skel a co je v tomto detailu největším úskalím?
Rohový spoj izolačních skel je technicky náročný a vyžaduje precizní řemeslnou práci. Největším technickým úskalím je zajistit, aby spoj byl co nejméně viditelný a zároveň aby byla zajištěna vysoká míra tepelné a zvukové izolace. Bezrámový rohový spoj je řešen dvěma izolačními skly s přesazením, do mezery se vkládá vytěsňovací provazec s uzavřenými buňkami.

Technické úskalí může spočívat:
ve špatném zaměření skel,
ve výběru nesprávného tmelu (bez odolnosti UV záření),
ve výběru nevhodného provazce.

Je důležité poznamenat, že tento typ instalace by měl provádět odborník, jelikož jakákoli chyba při instalaci může vést k problémům, jako je netěsnost spoje, praskání skla nebo snížení izolačních vlastností.

www.izos.cz
TEXT: Jitka Pálková 

logo MessengerPoslat Messengerem