Opět jsme navštívili staveniště rodinného domu obchodního ředitele české divize pivovarnické skupiny ve Všemině, abychom zkontrolovali, jak proběhla hrubá stavba a jaká je jeho čerstvá zkušenost se stavebním materiálem. A jestli platí termín nastěhování.

Ve druhém dílu seriálu jsme na pozemku viděli přízemní technické podlaží a zárodek zděného obytného prvního patra. Asi o dva měsíce později už zde stála hotová zastřešená hrubá stavba. Vyzpovídali jsme investora, jestli volba cihelného materiálu HELUZ splnila jeho očekávání.

Jak stavba probíhala?

Za mě jako investora naprosto hladce a bez problémů. Co se týče stavební firmy, která na tom pracuje, ta o materiálu nejdřív pochybovala, jestli je to pro mě nejlepší možné řešení. Z jejich zpětné vazby ale vím, že byli nakonec nadšení, od výběru cihel až po typ lepidla. Stavba šla snadno, lehce, rychle a i já jsem nadšený.

Teď jsme před uzavřením stavby do oken, takže výhody zdiva 2 v 1 budu, doufám, teprve objevovat. Ale už když jsme dali firmě HELUZ projekt a spočítali nám výkaz cihel přes plánování až po dodávky, všechno bylo úplně plynulé. Stavební firma si dávala týden dva dopředu poptávky na další kamion a HELUZ to vždy připravil podle fáze projektu, takže dojely cihly a překlady, které měly, přesně včas. Práce odsýpala a hrubá stavba byla neuvěřitelně rychle hotová.

HELUZ uvádí, že jsou všechny komponenty od cihel až po komíny provázané a že do sebe vše perfektně zapadne; potvrdilo se vám to?

Jednoznačně ano. My jsme nepoužívali komíny, protože celá stavba bude vytápěná jenom tepelným čerpadlem, půjde o nízkoenergetický dům bez rekuperace. Ale materiály, které jsme potřebovali – od cihel přes speciální typy rohových tvárnic do oken se speciálními profily kvůli izolaci až po překlady jak dveřní, tak 3in1 okenní – všechno do sebe pasuje a funguje dohromady. Co si zedníci obzvlášť pochvalovali, je přesnost cihel. Všechno perfektně lícuje, jen „padesátkové“ cihly do štítu se musely dořezávat, na což běžně používané clippery úplně nestačí. Vypůjčili jsme si motorovou pilu Husqvarna a dořezali zdivo, abychom nemuseli používat náhražky.

Pomohly vám služby, které dodavatel nabízí?

Využil jsem veškerého servisu, který HELUZ nabídl. Začalo to proškolením stavební firmy, která nejdřív odmítla, že mají znalostí dost. Když ale viděli komplexitu materiálu a všech těch cihel, nakonec poptali školení sami. Nemuseli nikam jezdit, byli firmou HELUZ proškoleni přímo na stavbě, takže si pochvalovali, jak to bylo názorné. Přímo na místě prošli s odborníky veškeré pochybnosti, které měli. HELUZ je také vybavil odbornými příručkami, a když si potom třeba nebyli v některém procesu jisti, našli si to tam.

Dokonce jsme si vypůjčili zakládací sadu od HELUZ, i to zafungovalo perfektně. Když jsme potom třeba řešili změnu v projektu, využili jsme poradenství po telefonu. Měnily se typy stropů a podobně. Byl to úžasný servis a musím vyzdvihnout, že byl vždy včas a neskutečně rychle.

FOTO: Archiv majitele

Překvapilo vás něco?

Mě ano. Jsem zvyklý na standardní proces zateplování, kde je třeba na každou cihlu dát buď vatu, nebo polystyren, zaklopit to perlinkou a teprve pak nanášet fasádu. A všichni říkali, že ano, i na tu padesátku se to musí něčím srovnat a zatáhnout do perlinky a až pak dát fasádu, ale HELUZ doporučuje naopak nezateplovat a použít jen nástřik. To mě překvapilo.

Teď se věnujeme vnitřkům, takže to neřešíme, ale čeká nás to. Budeme hledat nejvhodnější alternativu pro fasádu a nepůjdeme tedy standardním způsobem, ale podle doporučení od HELUZ.

Co vás čeká nyní a platí termín nastěhování?

Stavba je pod střechou a čekáme na okna. Ve světě oken jsem vybral hliníková trojskla, která mi přišla v kombinaci se zdivem v poměru cena/výkon jako nejlepší řešení. Během měsíce nám mají dorazit i s dveřmi a HS portály, takže po jejich osazení už budeme mít stavbu uzavřenou a pustíme se do řemesel – vody, elektřiny a podobně. Momentálně nás čeká sekání zdiva, které jsme úspěšně vystavěli, abychom v něm zajistili vnitřní rozvody. Termín nastěhování na podzim stále platí, nejraději bychom už v září.

 

TEXT:  Jan Gerych / FOTO: Archiv majitele

logo MessengerPoslat Messengerem