Velkoformátová francouzská okna přinášejí do interiérů přirozené světlo a nádherný výhled na okolí. Ale jak je to s jejich energetickou efektivitou? Mohou být francouzská okna zasklená izolačními skly, která jsou schopna efektivně pracovat se slunečními zisky? Odpověď na tuto otázku zní jednoznačně - ano.

V dnešní době technologických inovací není tvar ani velikost skla omezením. Například největší český výrobce izolačních skel HELUZ IZOS zpracovává i velkoformátová izolační skla pro úsporu energií ve formátu:

Velký formát: 5 000 × 3 000 mm
Standardní formát: 3 500 × 2 400 mm
Malý formát: 2 000 × 1 700 mm
Zároveň HELUZ IZOS standardně dodává skla s broušenými hranami, což je pro velkoformátová skla zásadní už při kompletaci s rámem.

Broušení hran
Sklo je díky opracování hran zbaveno mikrotrhlin, které vznikají při řezání plochého skla, tím pádem je méně náchylné k poškození při manipulaci a následném vsazování do rámů. Ploché sklo je díky opracovaným hranám mnohem odolnější na změny teplot a snižuje riziko praskání vlivem termálního šoku.

Opracování skla se děje na špičkové automatické lince, která zbroušeným hranám dodá matný vzhled.
Maximální rozměr: 2 500 × 5 000 mm
Minimální rozměr: 180 × 350 mm
Síla skla: 3–12 mm

Bezpečí především
Nesmíme zapomínat ani na bezpečnost, jak ze strany možného rozbití skla, tak i třeba následného vloupání do objektu. Proto je důležité informovat se o možnostech bezpečnostního skla ve formě vrstveného skla s bezpečnostní fólií IZOS Protect.

Zdroj: Izos

Tepelné tvrzení
Ploché sklo díky tepelnému tvrzení získá extrémní pevnost v tahu za ohybu díky permanentnímu zbytkovému povrchovému tlakovému napětí, a zvýší tak pevnost plochého skla 4- až 5krát oproti standardnímu plochému chlazenému sklu. Tato úprava zvýší odolnost proti mechanickému a tepelnému namáhání a také zajistí předepsané vlastnosti rozpadu.

Maximální rozměr: 2 400 × 4 800 mm
Minimální rozměr: 100 × 300 mm
Síla skla: 3–19 mm

 

Izolační skla jsou navržena tak, aby zlepšovala tepelný komfort uvnitř budov a zároveň minimalizovala energetické ztráty. Jejich unikátní vlastnosti se dají využít i u francouzských oken.


Výroba na míru
A co je na celé věci nejlepší? Izolační skla jsou dostupná v různých tvarech a velikostech, protože se vyrábějí na míru každé zakázce. Je jedno, zda se jedná o novostavbu, či rekonstrukci, což znamená, že je lze přizpůsobit atypickým tvarům francouzských oken. Už není potřeba obětovat estetiku ve prospěch energetické efektivity.

Vývoj technologií v tomto oboru jde v posledních letech rychle kupředu a dnes už se na trhu objevují i řešení s tzv. inteligentními skly IZOS Energy+ nebo IZOS Shadow. Ta umějí v létě odrážet přebytečné teplo nebo v případě Energy+ naopak v zimě propustit dovnitř. Francouzská okna tak mohou být nejen estetickým prvkem, ale také inteligentní součástí vaší domácnosti.

Schopnost skel pracovat se slunečními zisky je cennou vlastností, která může přinést velké úspory při zachování krásy a elegance francouzských oken.

www.izos.cz

logo MessengerPoslat Messengerem