Pokud se rozhodujete pro realizaci střechy a výběr vhodných materiálů, konkrétně pojistné hydroizolace, neměli byste v žádném případě výběr a nákup podcenit.

(Komerční prezentace)

Když se dívám po okolí na cestách Českou republikou a sleduji střechy ve fázi rozpracovanosti, často na nich vidím natažené fólie nejrůznějších barev a názvů, mnohdy, jak je nyní zvykem ve světě řízeném reklamou, nápisem zviditelňujícím jméno obchodního řetězce stavebním materiálem. Chápu – nechápu.

Je zajisté ušlechtilé poskytnout svou střechu jako reklamní plochu prodejci, ale zároveň bychom neměli podcenit technické vlastnosti demonstrované fólie, která na střeše rozhodně není na okrasu. Fólie neboli pojistné hydroizolace mají zásadní vliv na dlouhodobou funkčnost celé střechy. Rozhodně se nejedná o zbytečnost, kterou použijeme proto, že soused něco podobného na střeše také má. A proč za takovou věc zbytečně utrácet? Až se položí krytina, stejně to nebude vidět, tak co s tím dělat zbytečnou vědu.

Pokud se rozhodujete pro realizaci střechy a výběr vhodných materiálů, konkrétně pojistné hydroizolace, neměli byste v žádném případě výběr a nákup podcenit. (Zdroj: Dörken)

Nyní jsou v módě LED žárovky a mnozí, jak rovněž pozoruji, se pečlivě věnují jejich výběru. Když výběr žárovky nesplní naše představy, jednoduše ji se slzou v oku nad prodělkem v řádu desetikorun vyměníme a příště budeme ještě více obezřetní.

Ale fólie zabudovaná do střechy nejen že má šetřit peníze, ale má ve spolupráci s krytinou chránit náš majetek před povětrnostními vlivy. Takže fólie se zásadně podílí nejen na technicky správném chodu zateplené střechy, ale zároveň ochraňuje vše, co se pod střechou nachází. A když při výběru fólie, nebo v řemeslné úrovni jejího zabudování uděláme chybu, s výměnou to tak lehké jak se žárovkou nebude. A to jsou určitě dostatečné důvody, proč bychom měli výběru střešní fólie věnovat pozornost.

Pokud fólie ztratí své technické vlastnosti a tím i mandát na ochranu tepelného izolantu, je její výměna možná, avšak za cenu neadekvátních finančních nákladů. Doba, než se vzniklé vady začnou projevovat, může být i poměrně dlouhá a škody tak mohou být značné.

Pokud se rozhodujete pro realizaci střechy a výběr vhodných materiálů, konkrétně pojistné hydroizolace, neměli byste v žádném případě výběr a nákup podcenit. (Zdroj: Dörken)

Problematiky znalých řemeslníků je u nás podstatně méně než těch, kteří si realizací střechy pouze vydělávají peníze. Tímto se však ani trochu nechci nikoho dotknout, jelikož práce na střeše je velice namáhavá a nebezpečná bez ohledu na výsledek. Výběr a úroveň zpracování fólie se však často upozaďuje, a to i z toho důvodu, že není v konečném provedení vidět. Motor u automobilu také není vidět, avšak má zásadní podíl na pocitu, způsobu a ekonomice jízdy. Buďme proto i zde více obezřetní a nenechme si namluvit, že fólie jsou všechny stejné a že není třeba za ně „zbytečně“ utrácet, neboť jsou ve finále všechny stejné. Vzpomeňme na motory v autech. Jsou v podstatě stejné v ohledu, že autu umožňují se pohybovat, ale v úrovni pohybu jsou mnohdy nesrovnatelné rozdíly.

Fólii je vždy třeba volit tak, aby bylo jasné, kdo ji vyrobil a jaké jsou reference daného výrobce. Jakou má úroveň webových stránek a jakým technickým zázemím disponuje. Pokud je technickým zázemním pouze cena v kombinaci s nevalným technickým zázemím, řiďme se heslem „kdo uteče, vyhraje“.

Pokud se rozhodujete pro realizaci střechy a výběr vhodných materiálů, konkrétně pojistné hydroizolace, neměli byste v žádném případě výběr a nákup podcenit. (Zdroj: Dörken)

DORKEN a fólie DELTA mají jasný původ rodinného výrobce s výrobní kapacitou soustředěnou do místa původu porúrského městečka HERDECKE. V bohatém technickém zázemí najdeme spolehlivé a praxí ověřené řešení pro každou šikmou střechu bez ohledu na typ střešní krytiny a sklon. Pravda, cena je vyšší, než je zažitým standardem, ale spolehlivá funkčnost a dlouhodobá ochrana našeho majetku příkrovem nové střechy za to přece stojí.

Fólie pod krytinou je bez nadsázky střecha pod střechou, která chrání krov a tepelný izolant před vlhkostí a účinky větru. Voda a vítr se dostanou všude a svým působením pak mohou ohrožovat konstrukci krovu a další do střechy zabudované materiály a ovlivňovat jejich funkčnost (tepelná izolace, zabudované dřevo, sádrokartonový obklad).

Fólii je třeba nejen dobře vybrat, ale i správně zpracovat. Bez lepení a těsnění fólií se již dnešní technická střecha neobejde. Dodatečné nápravy podceněných detailů se vzhledem k zabudování neúměrně prodražují v porovnání s původními náklady. Nejprve vše demontovat, pak opravit, vyměnit, doplnit a poté vše uvést do původního stavu.

Pokud se rozhodujete pro realizaci střechy a výběr vhodných materiálů, konkrétně pojistné hydroizolace, neměli byste v žádném případě výběr a nákup podcenit. (Zdroj: Dörken)

Fólie je třeba lepit v místech jejich přesahů, těsně napojovat na komíny střešní okna a podobné prostupy. K tomu potřebujeme nejen správnou fólii, ale i výrobcem doporučený, praxí ověřený a tudíž spolehlivý lepicí a těsnicí program, jehož pomocí lze všechny tyto detailní kroky jednoduše a funkčně provést. Čím více překážek vodě a větru vytvoříme, tím lépe. Suchá střecha se velmi aktivně podílí na pocitu z našeho bydlení a přináší nám tím z bydlení radost i v podobě úspor za spotřebovanou energii.

Karel Bulín, technický poradce firmy Dörken

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem