Zvýšení cen energií vyvolalo panickou vlnu investic do zateplování, tepelných čerpadel a solárních systémů. Pouhá investice do alternativních otopných systémů ale nemusí přinést úspory, jaké jsme čekali. Velice důležitá je celková úroveň úprav domu ve všech návaznostech. Například zdánlivý detail ve skladbě střechy může znehodnotit nákladné zateplení.

Tím nejjednodušším a zároveň minimálně nákladným opatřením je ochrana zateplení šikmé střechy spolehlivě funkční pojistnou hydroizolací slepenou ve spojích s těsným napojením na přilehlé konstrukce a konstrukční prostupy. V takovém případě chráníme pod pojistnou hydroizolací ležící vrstvy jednak před vlhkostí, ale především před prouděním chladného vzduchu v zimním období. Princip je jednoduchý – i při standardních tloušťkách tepelněizolačních vrstev nesnižovat proudícím vzduchem jejich tepelnětechnické vlastnosti, ale naopak je využít na maximum a maximálně je tím zúročit.

 Zdroj: Dörken

Pojistná hydroizolace a její funkce

Pojistná hydroizolace tvoří v šikmých střechách pojistnou vrstvu pod skládanou krytinou a je z hlediska funkčnosti velice důležitá, protože zajišťuje ochranu vašich investic do tepelněizolačních vrstev, konstrukce krovu a celého střešního pláště. Na její funkčnosti závisí funkčnost zateplené střechy v přímé vazbě na úsporu energií. Dlouhodobě funkční střecha poskytuje komfort bydlení a návratnost investic v podobě úspor nákladů za vytápění. V opačném případě může být zdrojem značných energetických ztrát a vlivem své nespolehlivé funkčnosti pak zdrojem komplikovaných a nákladných oprav.

Je totiž alarmující, že zdaleka ne všechny pojistné hydroizolace jsou v tomto ohledu bezpečné. Požadovaná a naprosto logická dlouhodobá funkčnost této zabudované vrstvy se mnohdy velice rychle vytrácí. Následky takového produktového nezdaru mohou být velmi nepříjemné. Vlhko a chladný vzduch vlivem selhání pojistné hydroizolace mohou úroveň bydlení velmi nepříjemně ovlivnit.

Pojistná hydroizolace má výhodu, že se jedná o ne příliš nákladný stavební materiál, avšak zároveň nevýhodu, protože její oprava či výměna při ztrátě funkčnosti je vzhledem k umístění v konstrukci šikmé střechy velmi komplikovaná a nákladná. Začíná pracnou demontáží: krytinu, veškeré klempířské prvky, latě i kontralatě je třeba z provedené střechy odebrat, abychom pojistnou hydroizolaci mohli vyměnit, a pak je třeba vše opět instalovat zpátky. Popisovat pocity investora a vyčíslovat náklady s tím spjaté je v takové chvíli asi poněkud zbytečné.

Hlavní příčina problémů je v byrokracii

Pokud se ptáte, kde je nejčastější příčina problémů, jsou to v našich podmínkách především vágně nastavené výrobkové normy, které každý výrobce pojistné hydroizolace musí sice splnit, avšak pro dlouhodobou funkčnost pojistně hydroizolačních fólií nejsou zárukou úspěchu.

Výrobci se dělí v podstatě na dvě skupiny. Jedna skupina splní vágně nastavenou výrobkovou normu a prodává fólie bez ohledu na to, zda v reálném prostředí obstojí, či nikoliv. Druhá skupina sestává z výrobců, kteří své produkty neustále testují a vyvíjejí a pomocí přísad zdokonalují pojistné hydroizolace tak, aby odolávaly všem vlivům, které na ně jak během realizace střechy, tak po zabudování do střešního pláště dlouhodobě působí.

UV záření bylo považováno za dosud největšího nepřítele pojistných hydroizolačních fólií. Proudění vzduchu na úrovni kontralatí, které má zásadní vliv na degradaci fólií v zabudovaném stavu, bylo doposud velmi podceňovaným jevem.

Drahé je jen to, co nefunguje

Společnost DÖRKEN je v oblasti hydroizolačních fólií letitým průkopníkem jak na vědecké, tak výrobnětechnické úrovni a pojistné hydroizolace z její dílny jsou proto odolné proti všem stresovým faktorům ve všech ohledech. Výrobce si je vzhledem k tradici výroby a preciznímu výzkumu svými praxí ověřenými produkty na bázi TPU (termoplastický polyuretan) jist natolik, že poskytuje svým uživatelům záruku na funkčnost pojistných hydroizolací DELTA v délce 30 let.

Pravda, výrobky DELTA rozhodně nepatří mezi nejlevnější. To ale není cílem firmy DÖRKEN. Tento výrobce se snaží poskytovat uživatelům prostřednictvím výrobků DELTA, do kterých investovali své peníze, maximální bezpečí v podobě dlouhodobě spolehlivých funkčních střech. Cílem i výsledkem jsou energetické úspory a radost z bydlení a to jsou věci k nezaplacení – aneb drahé je jen to, co nefunguje.

Více o problematice střešních izolací, produktech a zkušenostech společnosti Dörken se dozvíte na www.dorken.cz

logo MessengerPoslat Messengerem