S výběrem krbů a kamen radí Ing. Luboš Kafka, produktový ředitel Ptáček – velkoobchod, a.s.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Proč zvolit pro vytápění krb nebo krbová kamna?

Mít v obývacím pokoji krbové těleso je dnes opravdový módní hit. Krb dokáže zkrášlit váš domov, navodit okouzlující atmosféru a navíc výrazně snížit výdaje za topnou sezonu.

Ale jak vybrat opravdu vhodný krb nebo krbová kamna?

Klíčovým parametrem pro výběr krbu nebo krbových kamen je jejich výkon. Ten bychom měli vybírat s ohledem na velikost vytápěného objektu a jeho zateplení. Informujte se u odborníka, který požadovaný výkon dokáže vypočítat. Dále je nutné si uvědomit, zdali vybíráme krb nebo krbová kamna na chatu či chalupu, kam jezdíme pouze o víkendu, nebo do rodinného domku, kde bude sloužit jako hlavní nebo doplňkové topidlo pro celou topnou sezonu. Výkon krbu nebo krbových kamen určených na chalupu může být až o 50 % vyšší, než je běžné do rodinného domu. Po příjezdu na víkend pak dokáží krbová kamna rychle vyhřát místnost.

Kamna Haas und Sohn Aruba Woodstone s přídavným boxem na dřevo (Zdroj: ptacek.cz)

Na co je třeba myslet?

Pro komfortní obsluhu je vhodné volit krb nebo krbová kamna, která mají velký objem přikládacího prostoru a popelníku. Zamezíte tak častému přikládání a vybírání popela. V dnešní době seženete velmi levné krby nebo krbová kamna v každém hobby marketu. Ovšem je nutné si uvědomit, proč jsou tato krbová kamna tak levná. V naprosté většině případů to bývá na úkor účinnosti, doby hoření a samozřejmě také na použitém materiálu. Např. kvalitní krbová kamna váží hodně přes 100 kg a váha běžných kamen je pouze okolo 70 kg. Pokud hledáte topidlo pro trvalý provoz, které dokáže optimálně rozložit teplo po celém i rozlehlém objektu, je vhodné zvolit krb nebo teplovodní kamna nebo interiérový kotel s výměníkem.

Jaký výkon tedy zvolit?

Před výběrem si musíte nejprve určit, k jakému účelu bude sloužit a jak velký objekt jím chcete vytopit. Základem je správně stanovit jeho výkon. Uvádí se, že v běžných rodinných domech postačí 1 kW výkonu na prostor o velikosti 10 m2 při výšce stropu 2,5 m. Ovšem přesnou potřebu tepelného výkonu by měl odborně vypočítat projektant. Pokud je navržena vložka nebo krbová kamna s vysokým tepelným výkonem, než by bylo potřeba, může při užívání docházet k dehtování, kouření a zbytečnému znečištění skla. Naopak při nízkém výkonu se prostor dostatečně nevytopí, krbová tělesa jsou přetápěna na maximum a může dojít k jejich poškození. Pro komfort obsluhy jsou důležité i takové detaily jako automatické čištění výměníku, pohyblivý rošt, dlouhá doba hoření a výborná regulace výkonu.

Ptacek.cz

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem