Autorem návrhu dvoupodlažního rodinného domu v městské části Košice - Myslava, ve kterém bydlí rodina pana Júliuse, je samotný investor. Ten pracuje v oblasti stavebnictví, což mu usnadnilo nejen přípravu projektu a volbu stavebního materiálu Ytong, který je na domě použit na obvodových a vnitřních nosných stěnách, příčkách, z Ytongu je také strop a schodiště.

„Při projektu jsem vycházel z úzkého městského pozemku, kde byl v územním plánu navržen řadový dům (první v řadě), který těsně kopíruje jednu stranu pozemku. Tato strana přitom měla být bez oken. Současně jsem chtěl postavit dům energeticky úsporný bez nutnosti zateplení, takže bylo nutno co nejvíce využít zdivo. V tloušťce zdiva jsme chtěli využít jak akumulaci, tak akustiku a tepelně-izolační vlastnosti. Stavba bez zateplení má navíc mnohem větší životnost,“ říká pan Július a dodává:

Ytong jsem poznal ještě na vysoké škole, když jsme se o něm učili a i při své praxi jsem si ověřil, že je to materiál opravdu kvalitní a snadno se s ním pracuje. Chtěl jsem mít na domě i plochou střechu, takže jsem mohl využít celý konstrukční systém Ytong včetně vložkového stropu Ytong Klasik. Masivní střecha z Ytongu mi výborně řeší tepelný komfort v létě i v zimě.“

Zdroj: Xella 2

Vznikl tak koncept rodinného domu s uzavřeným atriem, ukončeným stěnou obloženou kamenným obkladem. V domě je dostatek světla díky velkým proskleným plochám v 1. NP. Toto podlaží má tvar písmene „F“ a má plochou střechu, 2.NP je ve tvaru „L“ řešeno jako ustoupené podlaží. Dům má dispozici 5+kk: v 1. NP s užitnou plochou 130 m2 je technická místnost, koupelna + WC, kuchyň s jídelnou, obývací pokoj, pokoj pro hosty a pracovna, ve 2. NP s užitnou plochou 70 m2 je koupelna + WC + prádelna, ložnice, šatník a dětský pokoj.

Ploché střechy jsou standardní se zásypem z říčního kameniva, letos plánuje rodina investora změnu na vegetační střechy.

Materiál obvodových stěn měl být také z důvodu úspory místa bez silné vrstvy zateplení

Majitel proto zvolil kombinaci pórobetonových tvárnic Ytong Lambda YQ 450 mm a zateplení 50 mm minerálními tepelně izolačními deskami Multipor. Vnitřní nosné stěny jsou z tvárnic Ytong Statik 300 mm, příčky jsou vyzděné z příčkovek Ytong Klasik 150 mm.

Zdroj: Xella 2

Na ploché střeše je instalován stropní (střešní) systém Ytong Klasik, systémové řešení s pórobetonem Ytong doplňuje schodiště Ytong. „Kombinaci tvárnic Ytong Lambda YQ a minerální izolace Multipor považuji u firmy Xella za top řešení obvodové stěny rodinného domu. Stěna má celkovou tloušťku 500 mm a má opravdu výborné tepelně-izolační parametry, spojení pórobetonu Ytong a minerální izolace je ideální i z hlediska vnitřního klimatu a ochrany zdraví. Desky Multipor jsou z čistě přírodních surovin a jsou velmi odolné. Při zateplování vnější strany zdiva (neboť se s nimi dá zateplovat i ze strany interiéru) se nám s nimi dobře pracovalo. Multipor jsem vybral i pro jeho tvarovou stálost, která je ve srovnání s polystyrenem či minerální vatou výrazně vyšší,“ vysvětluje pan Július.

Rodinný dům je mimořádně úsporný (klasifikační třída A, primární energie z neobnovitelných zdrojů: 55 kWh/m2/rok), ústřední topení je řešeno přímotopnými elektrickými podlahovými rohožemi. Teplou vodu ohřívá smart elektrický bojler, součástí domu je také invertorová klimatizace s rekuperací. Letos přibudou na střeše domu fotovoltaické panely, které ideálně skloubí výhody elektrického vytápění a OZE.

 

logo MessengerPoslat Messengerem