Vydařené grilování vyžaduje dobrou přípravu, vhodný gril, kvalitní přísady a také dostatek času. Pro správné potěšení z této letní aktivity je důležité vědět, čeho se při přípravě vyvarovat a na co naopak dávat pozor pro dosažení co nejlepšího výsledku. Nechte se inspirovat zajímavými tipy odborníků z HORNBACHU.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

1. Pořiďte si gril na dřevěné uhlí

Gril Tenneker Dark Moon (Zdroj: Hornbach)Svůj gril se naučte dokonale ovládat. „Každý otvor, přihrádka anebo možnost rozdělání fungují i prakticky, jenom musíte vědět jak. Na trhu navíc existuje velké množství vychytaného příslušenství, které může grilování usnadnit,“ říká David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech HORNBACH. „Dnešní grily na dřevěné uhlí fungují na principu horkovzdušné trouby, mezi nejoblíbenější druhy patří grily na dřevěné uhlí s menším grilovacím roštem o průměru 43 cm. Zároveň každým rokem také stoupá poptávka po velkých multifunkčních zařízeních, jako je například Tenneker Smoker, který používá malé topeniště k hoření ohně, kouř z plamenů proudí do velkého topeniště a odtud nakonec uniká komínem. Je tak vhodný na přímé i nepřímé grilování a také uzení.“

Gril Tennerker TC Smoker XL (Zdroj: Hornbach)

2. Zatopte si

Váháte mezi dřevěnými briketami a uhlím? „Brikety z tvrdého dřeva nekouří, mají vyšší výhřevnost, déle hoří a můžete je znovu podpálit. Díky stejné velikosti brikety hoří rovnoměrně a zajišťují tak stejnoměrný žár, který je pro gril zásadní. Dřevěné uhlí se hůře podpaluje, každý kus má různou velikost, takže žár není rovnoměrný,“ radí David Benda z HORNBACHU a dodává, že při skladování mohou brikety i uhlí zvlhnout, proto je nechte před použitím hodinku proschnout na slunci.

3. Rozpalte to

Ale čím? Pro snadné rozpálení grilu vyzkoušejte zapalovací komín. „Na gril položte dva smotky přírodního nebo tuhého podpalovače a zapalte ho. Na oheň postavte zapalovací komín naplněný briketami nebo uhlím a nechte rozhořet. Jakmile se nahoře objeví první žhavé uhlíky, komín vysypte do ohniště, uhlíky rovnoměrně rozprostřete a začněte grilovat,“ popisuje David Benda z HORNBACHU. Další možností je rovnoměrně rozprostřené topivo postříkat tekutým podpalovačem. Pokud ho ale dáte moc, načichne od něj jídlo, když jej dáte málo, uhlí nebo brikety se nerozhoří.

Plynový gril Tenneker Halo (Zdroj: Hornbach)

4. Udržujte žár

Přesnou teplotu uvnitř grilu ukazuje teploměr na poklopu grilu. Tu si můžete regulovat sami přivíráním průduchů jak na víku, tak ve spodní části grilu. „Při grilování na dřevěném uhlí nenechte odkapávat tuk do rozžhaveného uhlí. Přitom může vznikat kouř, který obsahuje rakovinotvorný benzopyren,“ upozorňuje David Benda z HORNBACHU.

5. Zkuste něco nového

Gril Tenneker Dark Moon (Zdroj: Hornbach)Moderní grily a příslušenství zvládnou cokoliv. „Některé grily mají modulové rošty s výměnnými středy, prostředek grilovacího roštu jednoduše vyměníte podle toho, co zrovna chcete vařit,“ doporučuje David Benda z HORNBACHU. Na jednom grilu tak můžete využít toto příslušenství:

  • Grilovací mřížka – pro přípravu steaků či zeleniny
  • Pizza pánev – pro přípravu pizzy, chleba nebo koláče
  • Litinový hrnec – pro přípravu omáček a guláše
  • Litinový rošt – pro přípravu mas, která snesou vyšší teploty, litina se rozpálí až na 300° C a drží teplotu
  • Litinová pánev – pro přípravu lívanců a palačinek
  • Stojan na kuře
  • Pánev wok – pro přípravu směsí

Pomocí jednoduché úpravy grilu si můžete snadno vytvořit dokonalou zahradní kuchyni. Geniální, jednoduché a praktické.

Plynový gril vestavný Tenneker (Zdroj: Hornbach)

Gril čistěte, ať vám dlouho vydrží

Gril by se měl čistit po každém použití. „Vypněte přívod vzduchu pomocí průduchů, sundejte poklop a nechte uhlíky dohořet. Ještě žhavou grilovací mřížku vyčistěte ocelovým kartáčem a následně ji odmastěte vodou se saponátem,“ radí David Benda z HORNBACHU.

Více informací a tipů týkajících se grilů a grilování najdete na: Hornbach.cz.

Přidejte se k nám na Facebooku

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem