Hledáte zahradní domek a přemýšlíte, jak vybrat ten správný a zda nepotřebujete stavební povolení? Pomůžeme vám s rozhodováním.

Kdy je potřeba vyřídit kvůli zahradnímu domku stavební povolení?

Chcete-li mít na pozemku zahradní domek na nářadí, květináče a další věci, které by vám v garáži nebo domě jen zabíraly místo, pak stavební povolení nemusíte vůbec řešit. Stavební zákon totiž říká, že u staveb do 25 m2 a do výšky 5 m není stavební povolení potřeba. Jsou ale určité věci, na které je při stavbě třeba dávat pozor.

Pozor na umístění domku. Od souseda by měl být alespoň 2 m daleko

Každý chce mít dobré a příjemné sousedy. Přestože si teď pochvalujete, jak dobré vztahy spolu máte, nic nemusí trvat na věky. Raději dodržujte zákon a zbytečně nezavdávejte důvod k pozdějším sporům. Mohly by je vyvolat nejen stromy nebo keře, které zasadíte příliš blízko k plotu, ale také stavba zahradního domku. Ten by měl být nejméně 2 m daleko od sousedního pozemku.

Druhy zahradních domků a jak vybrat ten pravý podle materiálu

Zahradních domků a kůlen je celá řada. Vybírat můžete například mezi plechovými, plastovými a dřevěnými zahradními domky. Některé mohou být zcela zavřené, jiné nabízejí částečně otevřený prostor, který můžete využít například na uskladnění dřeva.

Kovové (plechové) zahradní domky

Zahrádkáři si jich cení pro jejich odolnost, nižší pořizovací cenu i snadnou údržbu. Jejich nevýhodou je ovšem poměrně industriální vzhled, který se do zahrady příliš nehodí.

Plastové zahradní domky

Velmi odolné domky vůči nepřízni počasí, které jsou díky plastovému materiálu nenáročné na údržbu. Jejich sestavení je jednoduché a rychlé. Plast je nicméně lehký, a proto se jim vyčítá menší stabilita.

Dřevěné domky

Jejich velkým plusem je estetika. Skvěle zapadnou do každé zahrady, protože nenabourají přirozený ráz pozemku. Jsou také skvělou volbou, pokud máte v plánu využít zahradní domek na příležitostné přespávání. Oproti domkům z jiných materiálů ale vyžadují pravidelnou péči. Ta spočívá v impregnaci dřeva. V případě, že se o domek ze dřeva starat nebudete, může se stát, že si dřevo sedne, bude vysychat a domek se vám po letech používání začne trochu křivit.

Jak se starat o dřevěný zahradní domek?

Domek pravidelně kontrolujte, a pokud uvidíte, že je potřeba ochranný nátěr obnovit, tento úkol neodkládejte. Ať už zvolíte bezbarvou variantu, nebo přípravek v barvě ladící k vašemu pozemku, důležitá je účinnost proti škůdcům, dřevokazným houbám i nepřízni počasí. Je dobré opatřit domek svody a žlábky, které odvedou přebytečnou vodu. Tu můžete nasměrovat rovnou do nádrže na dešťovku. Budete tak mít k dispozici užitkovou vodu na zalévání.

logo MessengerPoslat Messengerem