Typů zahradních čerpadel je mnoho. Používají se na zalévání, zavlažování, na odčerpávání sklepů nebo zásobování domácnosti vodou. Nechte si poradit zajímavými tipy odborníků z HORNBACHU, kteří pomohou s výběrem toho správného a užitečného přístroje.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Čerpadla se rozdělují na ponorná, povrchová, kalová a čerpadla do sudu či na čistou vodu. „Téměř všechny druhy zahradních čerpadel jsou poháněny elektrickou energií, výjimkou jsou ponorná netlaková čerpadla, která slouží na přečerpávání vody z jednoho místa na druhé. Pomocí nich lze odčerpávat vodu z rezervoárů (například ze sudu), ze sklepa či z bazénu. Stačí na zalévání malé plochy nebo skleníku,“ vysvětluje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech HORNBACH.

Kalové čerpadlo

Je vhodné na vyprazdňování nádrží, rybníčků a sklepů. Nečistoty a fekálie odčerpává až do 5 mm a dokáže vyvinout tlak 0,4 až 2 bary. Není však určené k zalévání trávníku nebo zahrady.

Kalové čerpadlo for_q FQ-SW 16.000 (Zdroj: Hornbach)

Zahradní povrchové tlakové čerpadlo

Tato čerpadla jsou nenáročná na manipulaci, protože zůstávají na povrchu. Jsou vhodná zejména pro zavlažování trávníku nebo postřik zahrady. Jejich sací výška je od 6 do 9 metrů a tlak mají od 3 barů. Je možné zkombinovat je i s tlakovou nádrží.

Zahradní čerpadlo for_q (Zdroj: Hornbach)

Ponorné tlakové čerpadlo

Tento typ se používá v případě potřeby dostatečného tlaku – např. na zalévání či závlahu. Jejich výkon začíná na 3 barech. Platí, že čím větší je plocha na zalévání, tím je potřebný tlak větší. „K tlakovým čerpadlům patří také domácí vodárny. Doporučuji je zejména v případě, že máte nízký tlak nebo používáte vodu ze studny. Součástí domácí vodárny může být i expanzní nebo tlaková vodárna, která zajistí stálý tlak vody v domácnosti. Domácí vodárny jsou větší zařízení a bývají často vybaveny kolečky, které usnadní transport,“ popisuje David Benda z HORNBACHU.

Ponorné tlakové čerpadlo for_q FQ-KW 12.500 (Zdroj: Hornbach)

Čerpadlo na čistou vodu

Jak již z jeho názvu vyplývá, tento druh čerpadla je určen na pitnou vodu. Ty se dále dělí na nízkotlaké, které pracují s tlakem 0,6 až 1 bar a používají se zejména na přečerpání vody nebo vyčerpání vody například z bazénu.

Čerpadlo do sudu

Mezi speciální druhy patří čerpadla do sudu, která jsou přizpůsobena velikostí a ergonomií pro snadné uložení do sudu. Nahromadit dešťovou vodu do sudu a následně z něj zalévat nebylo nikdy tak snadné. „Řada výzkumů potvrdila, že kvalita srážkových vod je zcela dostačující pro celou škálu využití dešťové vody na zahradě i v domácnosti. Pro zavlažování zahrady je dokonce dešťová voda vhodnější než voda z kohoutku. Dešťová voda totiž neobsahuje chlór, je chudá na soli a minerály, a tak nedochází k zasolování půdy,“ říká David Benda.

Čerpadlo do sudu for_q FQ-RP 3.400 (Zdroj: Hornbach)

Co čerpadlo dokáže a jak ho používat

Dnešní tlaková čerpadla se umí automaticky spínat při stisknutí ventilu či kohoutku na konci hadice, zalévání je tedy absolutně bez limitu. S tím také souvisí aktuální trend v automatických závlahových systémech. Pod složitým názvem se skrývá velmi jednoduchý a laicky sestavitelný soubor hadic různých průměrů, rychlospojek a zalévacích koncovek.

Čerpadlo není pumpa, a tak je mechanismus poháněn elektrickou energií. Všechna hobby čerpadla jsou na 220 V a obvykle vybavena 10 m přívodním kabelem. Téměř všechna ponorná čerpadla jsou vybavena plovákem, který zajišťuje, že čerpadlo nepoběží takzvaně na sucho a nespálí se. Plovák musí být v ose. Pokud poklesne, pak se čerpadlo automaticky vypíná. Výjimkou jsou čerpadla určená do vrutu a také specifická čerpadla určená k vyčerpání bazénu, při kterých si můžete výšku dostupné hladiny vody regulovat ručně.

„Čerpadlo má relativně bezúdržbový mechanismus. Mohou mu uškodit v zásadě dvě věci. Tou první je, pokud poběží takzvaně nasucho. V tomto případě se může mechanismus spálit, proto je potřeba občasně kontrolovat stav hladiny a to, zda je plovák ve správné poloze. V druhém případě je třeba kontrolovat stav sacího koše, který se může ucpat obdobně jako hadice vysavače,“ radí na závěr odborník z HORNBACHU.

Produktové tipy:

Kalové čerpadlo for_q FQ-SW 16.000 (5812999)

Kalové čerpadlo for_q FQ-SW 16.000 (Zdroj: Hornbach) Je vhodné na vyprazdňování nádrží, rybníčků, septiku, žumpy nebo splaškové vody. Nečistoty a fekálie odčerpává až do 5 mm a dokáže vyvinout tlak 0,8 barů. S výkonem 670 W je hodnota maximálně přepravovaného množství 16 000 l/hod. Výrobce na ně poskytuje záruku 10 let.

Cena: 3 550 Kč

Ponorné tlakové čerpadlo for_q FQ-KW 12.500 (5812996)

Ponorné tlakové čerpadlo for_q FQ-KW 12.500 (Zdroj: Hornbach)  Je výborným pomocníkem při odčerpávání vody například z bazénu. S výkonem 700 W a maximálním čerpaným množstvím vody 12.500 l/hod bude neocenitelným pomocníkem při zavlažování. Maximální dopravní výška je 10 metrů a dosahuje maximální tlak 1 bar. Výrobce na ně poskytuje záruku 10 let.

Cena: 3 250 Kč

Čerpadlo do sudu for_q FQ-RP 3.400 (5812995)

Čerpadlo do sudu for_q FQ-RP 3.400 (Zdroj: Hornbach) Svou velikostí a ergonomií je přizpůsobené na jednoduché ukotvení do sudu. Maximální hloubka ponoru je 7 metrů a horní hranice dopravní výšky je 10 metrů. S výkonem 320 W a tlakem 1 bar dokáže přečerpat 3.400 l/hod. Výrobce na ně poskytuje 10 letou záruku.

Cena: 2 190 Kč

Více informací na: Hornbach.cz

Přidejte se k nám na Facebooku – Facebook.com/HornbachCZ

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem