Asfaltové šindele se během dvou desetiletí právem dostaly do povědomí stavebníků jako kvalitní a odolná střešní krytina, vhodná i do těch nejnáročnějších podmínek.

Bez ohledu na počáteční obtíže, které nástup asfaltových šindelů v ČR provázely, už nikdo nepochybuje, že jde o kvalitní a plnohodnotnou střešní krytinu. V devadesátých letech se totiž na našem trhu objevily nekvalitní napodobeniny asfaltových šindelů, o další průšvihy se zasloužili také pokrývači-amatéři. Ale to už je dávná minulost.

Jak poznat kvalitu

Při výběru asfaltových šindelů se zaměřte na složení a konstrukci tzv. nosné vložky, odolnost proti stékání a kvalitu minerálního posypu.

Kvalitní a dostatečně silná nosná vložka ze skelných vláken zaručuje nejen tvarovou stálost, ale i odolnost šindele proti podélnému i příčnému zatížení střechy a celé stavby. Důležitá je taktéž kvalitní saturace vložky asfaltem, která zajistí pevné přilnutí spodní a vrchní vrstvy.

Asfalt (bitumen) prochází před nanesením na šindel procesem oxidace. Během tohoto procesu se zvyšuje jeho odolnost vůči vysokým teplotám, kterým je střecha v létě vystavena. Šindele mají minimální odolnost proti stékání 90 °C, ty kvalitnější dosahují odolnosti vysoko nad 100 °C.

Minerální posyp má funkci estetickou i ochrannou. Musí být nanesen v dostatečné vrstvě, aby ochránil asfalt před slunečním UV zářením. Zároveň tvoří viditelný povrch střechy, takže je nutné, aby byl dlouhodobě stálobarevný. Důležitá je též přilnavost materiálu, čímž se minimalizuje splavování posypu do okapů. Jako vhodný materiál se jeví drcený křemičitý kámen s keramickým obalem (drcená břidlice může způsobit protržení nosné vložky).

Lehká, pevná a flexibilní

Asfaltové šindele jsou na rozdíl od většiny typů skládané krytiny ohebné, proto se skvěle uplatní pro modelování tvarově složitých střech, arkýřů, úžlabí a složitých střešních přechodů a napojení (IKO).Šindelová střecha představuje flexibilní zastřešovací systém, vyhovující všem požadavkům na snadnou a rychlou instalaci a dlouhou životnost střešního pláště. Silnou stránkou šindelové asfaltové krytiny je schopnost při dešti výrazně tlumit hluk v podkroví a velká odolnost proti větru i sněhu. Díky dřevěnému záklopu, na který se šindele pokládají, unesou tyto střechy i několikametrové závěje. Odolnost této krytiny nejlépe dokazuje jejich častý výskyt za polárním kruhem i v tropech.

Tvarové možnosti
Dokonalá schopnost pružných šindelů kopírovat podklad se dobře uplatní při vytváření a modelování členitých tvarů a architektonických detailů, jako jsou věžičky, vikýře, okna a složitá úžlabí a tvarové přechody.

Snadná pokládka

Šindele se pokládají na střechy se sklonem 15°–90°.Jedním typem můžete pokrýt celou střechu včetně všech detailů, takže není nutné dokupovat další nákladné a na pokládku složité příslušenství (koncovky, hřebenáče atd.).

Více dodavatelů najdete na webu iStavInfo ZDE.

Bardoline Pro Opera je lehký samolepicí šindel z oxidovaného asfaltu s keramizovaným posypem. Krytina je vhodná pro střešní konstrukce se sklonem 20°–85° (ONDULINE).Pokládka asfaltových šindelů je jedním z nejrychlejších a nejsnadnějších způsobů pokrývání střechy. Na dřevěný záklop (bednění) z vyzrálých prken či OSB desek, který je oplechován u okapové hrany, se pokládá hydroizolace (asfaltové pásy na skelné rohoži či lehký podkladní pás), která také vyrovnává případné nerovnosti záklopu. U sklonu pod 20° je nutné používat samolepivé podkladní pásy či zajistit 50% přesah nesamolepivého pásu. Po zajištění bočního závětrného oplechování se již pokládají jednotlivé šindele. Pro hřebeny či nároží se používají výřezy ze šindelů, které se přes hřeben či nároží přehnou. Pro uchycení šindelů je nutné používat dostatečně dlouhé hřebíky odolné vůči korozi.

Dotazy na téma STAVBA vám zodpovíme v PORADNĚ ZDE.

Cena výhodou

V porovnání s ostatními střešními krytinami jsou ceny za asfaltové šindele nižší o několik řádů. Náklady snižuje také to, že se obejdete bez příslušenství, pokládka je jednoduchá a rychlá s minimem odpadu.

text: Adam Krejčík, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem