Na všechny otázky ohledně co nejúčinnějšího a nejpohodlnějšího úklidu domova existuje jednoduchá odpověď: centrální vysavač. Jeho výkon, kapacita, komfort obsluhy i odvedení znečistěného vzduchu ven z domu jsou přesvědčivé argumenty. Jak ale správně vybrat jeho srdce, tedy centrální jednotku?

Každý centrální vysavač se skládá z centrální jednotky, potrubních rozvodů, zásuvek, hadicí a množství dalšího volitelného příslušenství, jako jsou různé nástavce, kartáče apod. Vše má mít správnou kapacitu, což by měl řešit odborně zpracovaný projekt instalace centrálního vysavače. S požadovaným výkonem a parametry by měla korespondovat i volba sací jednotky.

Jak správně vybrat sací agregát

Novinka Drainvac ze série Sumum vyniká velmi malou hlučností a sacím výkonem až 700 AirWatt (SOT-EKO).Centrální vysavač lze instalovat prakticky do jakéhokoliv prostoru včetně bytu v panelovém domě nebo ve staré zástavbě, předpokladem ovšem je, že se podaří vyřešit odvod přefiltrovaného vzduchu ven z obytných prostor, což  nebývá vždy snadné a někdy to ani není možné. Jiné je to u půdní vestavby - v takovém případě lze na istalaci centrálního vysávání myslet už v projektu a nebývá ani problém s odvodem přefiltrovaného vzduchu na střechu.

Teprve v rodinném domě ale mohou centrální vysavače naplno projevit veškeré své schopnosti. Opravdu kvalitní centrální vysavač vám totiž nabídne mnohem víc než jen odstranění prachu a nečistot z koberce nebo plovoucí podlahy.

Více článků z rubriky INTERIÉR najdete na www.dumabyt.cz.

Co vysavač umět má

Centrální vysavač SERENITY 3.0 má pozvolný náběh Soft-start a je vybaven spociální ECS elektronikou a přehledným LCD displejem (BEAM).Především kvalitně vysávat. To znamená odstranit nečistoty ze všech komplikovaných a nerovných povrchů, dostat je do potrubí a pryč z vysávané místnosti. To je také největší výhoda celého procesu centrálního vysávání - z toho, co se vysaje, se nic nevrátí zpět, protože přefiltrovaný vzduch opouští objekt. Spolu s ním odcházejí všechny alergeny, pyly, prachové částice atd. Stěny sběrné nádoby, v níž se shromažďují částečky nečistot, které neprojdou filtrem, mohou být opatřeny antibakteriálním nátěrem, jenž chrání nádobu. K uživatelskému komfortu přispěje dostatečně velká sběrná nádoba, kterou není nutné vyprazdňovat příliš často, případně do ní lze ještě vložit papírové filtry či igelitové pytle, které lze vynést samostatně. Pokud jde o samotné filtry, které chrání motor centrální jednotky,  některé lze jednoduše stáhnout a vyprat v pračce.

Znakem kvality agregátu je i nízká hodnota hluku při provozu. Přestože vysávací agregát bývá umístěn ve sklepě či garáži, tichý provoz je znakem technologické vyspělosti výrobku i snahy po dokonalosti. Navíc je také nutné myslet na to, aby zařízení respektovalo normou stanovené maximální hodnoty hluku tam, kde přefiltrovaný vzduch opouští hranice objektu či pozemku.

Sací jednotka Domus Plus disponuje třístupňovým motorem typu by-pass (s obtokem) a postupným náběhem spouštění, tzv. soft-startem (SOT-EKO).Dalším parametrem, který by měl potenciálního uživatele zajímat, je výkon a hospodárnost provozu. Výkon se udává v airwattech, množství spotřebované energie by mělo být úměrné výkonu, nicméně ve srovnání např. s chladničkou není centrální vysavač žádným velkým žroutem energie.

Co vysavač umět může

Ještě před několika lety byste v nabídce centrálních vysavačů jen těžko hledali systém komunikace pomocí displeje na vysávací jednotce nebo LED diod přímo na rukojeti vysávací hadice. Dnes jsou tyto technologie, které sdělují obsluze údaje o naplnění sběrné nádoby, o průchodnosti filtru, nutnosti výměny uhlíků apod. velmi oblíbené a jejich možnosti se dále rozšiřují.

Spolehlivost a životnost systému zvyšuje i použití technologie soft-start, tedy pozvolného zapnutí motoru, při němž nedochází k nárazovému velkému proudovému zatížení.

Možností jak uživatelům zpříjemnit už tak pohodlný proces centrálního vysávání je samozřejmě více. Výrobci se snaží myslet například i na zákazníky, kteří si starostmi o údržbu a životnost zařízení nehodlají zatěžovat hlavu a jsou schopni poslat do potrubních cest nejen hračky, tužky, igelitové sáčky apod., ale i žhavý popel, případně větší množství vody, než pojme sběrná nádoba. Zodpovědný prodejce by vás měl i na tyto nástrahy  upozonit a poradit vám s výběrem takové sací jednotky, která bude vyhovovat právě vašim zvyklostem. 

Opravdu kvalitní centrální vysavač bude vždy o něco dražší než obyčejné typy, odmění se vám však větším pohodlím pří úklidu, menší náročností na údržbu, dlouhou životností a dostupným servisem, pokud by se přece jen nějaké potíže při jeho užívání vyskytly.

text: Petr Mach, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem