V tomto speciálním projektu manažeři z různých společností a odvětví usedají za volant vozů Subaru. Po několika denním svezení napíší své dojmy. Jako první usedl do Subaru Jáchym Rataj, vedoucí prodeje inzerce. Zde jsou jeho postřehy.

Forester. Lesník? Ve verzi XT je určitě mnohem víc. Já sám jsem ho ale do lesa ani jinam mimo silnice nevzal. I proto zůstalo červeně svítící tlačítko X-Mode, které je pro jízdu v terénu, nevyužité a nevyzkoušené. Tento víkend jsem prostě cestu se senem do krmelce v plánu neměl. A musím přiznat, že jsem při vracení tohoto auta litoval, že jsem někam mimo silnice nevyrazil.

Subaru Forester XT - základní technické údaje

MOTOR

Zážehový plochý čtyřválec uložený podélně vpředu přeplňovaný výfukovým turbodmychadlem; 1998 cm3; 177 kW (240 k)/5600 min-1 a 350 N.m/2400 – 3600 min-1. Bezestupňová převodovka CVT Lineartronic. Pohon všech kol s elektronicky ovládanou lamelovou spojkou.

ROZMĚRY A HMOTNOSTI

Rozvor náprav 2640 mm, rozchod kol 1545/1550 mm; d/š/v 4595/1795/1735 mm; objem zavazadlového prostoru (VDA) 505 l; objem palivové nádrže 60 l; pohotovostní hmotnost 1575/1620/1538 kg, hmotnost brzděného přívěsu 2000 kg.

PROVOZNÍ VLASTNOSTI (údaje výrobce)

Největší rychlost 221 km/h; zrychlení 0 – 100 km/h za 7,5 s; spotřeba paliva podle metodiky EU kombinace 8,5 l/100 km; emise CO2 197 g/km.

CENA

 939 000 Kč

Subaru Forester XTS Foresterem XT jsem jezdil převážně po městě. „Lesník“ je mnohem větší než jsem čekal. V garážích obchodního centra to bylo znát. Zachránil mě opravdu velký rejd a couvací kamera. Když je čistá, funguje velmi dobře. V tomto ročním období jsem se naučil jeden trik: vždy, když jsem šel kolem zadní části auta, prstem jsem si kameru očistil. Nakonec mi ale ani ta velikost nevadila, protože z auta je skvělý výhled a manévrování nebylo po troše cviku problém.

I při běžné jízdě jsem si užíval pohled shora na ostatní automobily a kličkoval jsem městem k dalším cílům. Forester pořád někam spěchal, kdykoli jsem šlápl na plyn, okamžitě se začal řítit kupředu. Zdálo se, jakoby těch koní pod kapotou bylo mnohem víc než uváděných 240, nebo bylo jejich stádo splašené. Nikdy jsem automat nechtěl a nikdy jsem ho ani neměl. Forester ho ale měl. Byl ale úplně jiný, než ty, které jsem znal. Jako by vůbec neřadil, auto prostě jen zrychluje a zpomaluje podle toho jak je plynový pedál daleko od podlahy. Mimořádně povedené. Až později jsem se dozvěděl, že Subaru používá vlastní bezestupňovou převodovku, které říkají Lineartronic. Hodně mě překvapila.

Manažer testuje Subaru Forester XTNa dálnici je to nuda s každým autem, s tímhle ale o trochu menší. Nemusíte vyklízet rychlý pruh, je-li třeba, stačí přitlačit pedál plynu blíž k podlaze a okamžitě zmizíte všem TDI z obzoru. Forester XT je v tomhle trochu jako vlk v rouše beránčím. Je to osobitý vůz, který dokáže udělat z obyčejné cesty autem zážitek. Vejde se do něj celá rodina a udělá parádu, i když není tak okázalý jako jiná auta. Když přijedete na pumpu, nestojí tam tři další s trochou štěstí v jiných barvách, jak tomu bývá u obvyklých služebních aut.

Smutný ho jedu vrátit, čeká na mě mé TDI...

text a foto: Jáchym Rataj, www.automobilrevue.cz

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem